24 °

max 24 ° / min 11 °

Utorak

17.09.

24° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 16°

Četvrtak

19.09.

19° / 15°

Petak

20.09.

23° / 14°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 16°

Ponedjeljak

23.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samardžić: Strah me da ponovo ne dođemo u situaciju da ministar odbrane naređuje da se izvještava o aktivnostima predsjednika kada je u Briselu; Jučerašnji zakon samo je pravni osnov da se ne plati PDV pri kupovini patrolnih brodova

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Samardžić: Strah me da ponovo ne dođemo u situaciju da ministar odbrane naređuje da se izvještava o aktivnostima predsjednika kada je u Briselu; Jučerašnji zakon samo je pravni osnov da se ne plati PDV pri kupovini patrolnih brodova

Autor: Antena M

  • Viber

Cijeli posao sa kupovinom dva patrolna broda od francuskog brodogradilišta Keršip odrađen je na "neobjašnjiv i poludivlji" način, poručuje admiral u penziji Dragan Samardžić.

Nekadašnji načelnik Generalštaba, koji je danima ukazivao na sumnjive radnje u tom poslu, bio je gost naše današnje emisije "Drugačija radio veza". 

Podsjetimo, glasovima 43 poslanika ZA juče je u Skupštini usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda u vrijednosti od 120 miliona eura.

Samardžić poručuje da je ministar odbrane Dragan Krapović juče priznao ono što admiral danima tvrdi, da je ugovor komercijalni 

"A kako možemo komercijalni ugovor sklopiti po proceduri za G2G ugovor (između dvije Vlade), to nikome nije jasno", ukazuje Samardžić. 

Samardžić potvrđuje da je ovakvo usvajanje u parlamentu bilo potrebno da bi se stvorio pravni osnov da se izbjegne tender za kupovinu brodova. 

"Formalno pravno je stvoren samo pravni osnov znate za šta - samo za oslobađanje od 25 miliona eura poreza", objašnjava Samardžić.  

Kaže da je na osnovu prijedloga o saradnji u oblasti odbrane potpisan tehnički aranžman koji se tiče samo ministra odbrane i koji neće razmatrati francuska Vlada ni parlament. 

“Juče je ministar pročitao jedan član zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora, ali nije drugi, jer drugi govori o tehničkim dokumentima u koje spada i ovaj. Takođe je dodao da ima informaciju da će sporazum biti ratifikovan u francuskom parlamentu.

Sporazum hoće, ali tehnički aranžman neće, jer taj tehnički aranžman je samo dogovor o implementaciji da agencija Ministarstva odbrane Francuske pomaže nama u implementaciji komercijalnog ugovora”, naglašava admiral u penziji. 

Samardžić je govorio i o polemici koju je vodio sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem putem medija, naglašavajući da nijednog trenutka nije optužio MO ni ministra Krapovića za bilo kakvi vid korupcije već je, kako kaže, potencirao sporne pravne aspekte prilikom sklapanja ugovora za francuskom firmom.

On kaže da su finansijski aspekt tehničkog aranžmana ugovarali predstavnici Ministarstva finansija.

Na pitanje zašto je Ministarstvu odbrane bilo bitno da se u parlamentu usvoji pomenuti Zakon, Samardžić odgovara:

“Postoje dva načina za kupovinu vojne opreme. Jedan je po međunarodnom ugovoru, to je tzv. G2G sporazum između dvije vlade, takav sporazum je oslobođen tendera. Međutim, kada država sklopi takav ugovor, neophodno je da o tome obavijesti i Evropsku komisiju”, kaže Samardžić i dodaje:

"Postoji drugi način, to je komercijalni ugovor i za to mora da postoji tender prema zakonu o javnim nabavkama u kome postoji par postupaka, koji su tačno definisani. Mi nijesmo izabrali nijedan postupak, nije bilo tendera, predstavili smo da je to međunarodni sporazum a sad na kraju vidimo da nije nego komercijalni što je ministar Krapović juče u parlamentu decidno priznao. Usvajanjem zakona ništa se nije dobilo po pitanju toga da imamo pravni osnov za zaključivanje komercijalnog ugovora. Imamo samo pravni osnov za oslobađanje čitavog posla od PDV" - akcentuje sagovornik Antene M.

Ministar odbrane nije sačuvao ni svoje, ni dostojanstvo generala Lazarevića, kompromitovan čitav sistem komandovanja 

Sa admiralom smo razgovarali i o odluci ministra odbrane Dragana Krapovića da okonča aktivnu službu načelnika Generalštaba, generala Zorana Lazarevića, dok je on još na čelu VCG. 

Samardžić navodi da je ministar Krapović donošenjem odluke o razrješenju Lazarevića, doveo u nezgodnu situaciju i samog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. 

Poručuje da Krapović nije sačuvao ni svoje, ni dostojanstvo generala Lazarevića, te da je kompromitovan čitav sistem komandovanja. 

Ukazuje da je neprihvatljiv način na koji ministar Krapović govori o generalu Lazareviću.

"Vi kao ministar svako aktuelno vojno lice morate da štitite, posebno prvog saradnika", kazao je Samardžić. 

Demokrate još 2020. prijetile donošenjem Zakona o Savjetu za odbranu i bezbjednost 

Samardžić je komentarisao i situaciju povodom statusa generala Zorana Lazarevića, kojem je odlukom ministra Krapovića 4. septembra prestala služba u Vojci CG a i dalje je načelnik Generalštaba VCG jer ga Savjet za odbranu i bezbjednost nije smijenio. Protiv smjene generala Lazarevića bio je predsjednik CG Jakov Milatović. Samardžić kaže kako ga je strah da se zalaganje Andrije Mandića da se odluke na SOB više ne donose konsenzusom nego preglasavanjem i podsjeća na situaciju iz 2020. kada je Aleksa Bečić, tadašnji predsjednik Skupštine, zaprijetio da će u parlamentu biti izmijenjen zakon baš u tom dijelu, ukoliko ostali članovi Savjeta ne prihvate njegov ultimatum da na čelo GŠ dođe novi čovjek. 

Admiral Samardžić bio je tada na službi u Briselu i otkriva da su ga tadašnji čelnici izvršne vlasti pitali za mišljenje o najboljem rješenju za čelo Vojske CG. Kaže da je i tada isticao da je general Lazarević "najbolji vojnik" i najspremniji kojeg Crna Gora ima za načelnika Generalštaba. 

“Imali smo tada sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, tada je predsjednik Milo Đukanović izašao sa prijedlogom da načelnik Generalštaba bude Lazarević. Međutim, Demokrate su izašle sa drugim prijedlogom, postavile su uslov, da njihov kandidat general Đurović mora biti izabran za načelnika Generalštaba i znate čime su prijetili? Pa neka me demantuju. Da će ići na donošenje zakona o Savjetu za odbranu i bezbjednost i da će zakonom precizirati da se glasa u Savjetu većinom! Sada se ponovo inicira da se to zakonski riješi, da se eliminiše predsjednik"!

A onda Samardžić dodaje nešto o čemu bi se narednih dana moglo naveliko govoriti: 

"Tako je postavljen njihov kandidat i strah me da ponovo ne dođe situacija da ministar odbrane, kao što je tada njegova koleginica Olivera Injac, naređuje da se izvještava o aktivnostima predsjednika kada je u Briselu. Samo toliko ću za sada reći", poručio je Samardžić i dodaje o ovoj temi više ne želi da razgovara, te da će o detaljima ukoliko bude reakcija na njegovu izjavu.

Vojska još najzdraviji dio bezbjednosnog sistema

Samardžić, uprkos posljednjim dešavanjima, smatra da je Vojska još najzdraviji dio bezbjednosnog sistema. Ukazuje, međutim, i da neki od najsposobnijih ljudi nijesu angažovani. 

"Proći će dugo godina da ponovo izaberemo sistem vrijednosti koji smo mi izgradili za vrijeme nekadašnje ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić. Niko u školu nije otišao ko nije zaslužio, niko u misiju nije otišao ko nije zaslužio. Danas imamo da Ministarstvom odbrane upravlja jedna stranka, da se saopštenja šalju na odobrenje u centralu stranke pa se onda puštaju u javnost. Ugled vojske i Ministarstva je srozan u očima javnosti", upozorava nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. 

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

cefalo

@Brano Bozovic, hoće ka što je ispitao Abazovića za cigare, drogu, trajekte,,,i što-šta drugo...No, dako ikad svane pa da institucije budu institucije od imena i kredibiliteta.

Trubadur

Admiral ponovo govori precizno i u srž problema, i ne usteže se da te probleme nazove pravim imenom. Problem je što su nam aktuelni političari vlasti toliko osilili i izgubili vezu sa stvarnošću, da su zaboravili čak i ozbiljnost funkcija koje obavljaju, kao i opšte vrijednosti koje su postojale…

Trubadur

@Brano Bozovic, neće slučajni to da ispita, čak ni slučajno.