20 °

max 20 ° / min 9 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Vjerujem da će biti raznih iznenađenja, najmanje moguć budvanski scenario

Izvor: Antena M

Drugačija radio veza

Comments 1

Uljarević: Vjerujem da će biti raznih iznenađenja, najmanje moguć budvanski scenario

Izbori doveli u pitanje legitimitet Vlade, ako vladajuće stranke krenu institucionalno na Milatovića, mogli bi dobiti kontraudar sa druge strane.

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević očekuje da pregovori o formiranju vlasti u Podgorici neće biti brzi ni laki, ali smatra najmanje vjerovatnim tzv. ‘’budvanski scenario’’, odnosno ponavljanje izbora. Vlada je, smatra Uljarević, jučerašnjim porazom dovela u pitanje svoj legitimitet, a pred manjinskim strankama u vlasti su, kaže, izazovna vremena. Dolazak patrijarha Porfirija na dan izbora u Kotor vidi kao nastavak miješanja Beograda, ali i ilusutraciju odnosa SPC i Srbije kao države, prema Crnoj Gori kao privremeno izgubljenoj srpskoj teritoriji. ‘’Ako vladajuće stranke krenu institucionalno na Milatovića kao šefa države, mogu dobiti kontra-udar kao odgovor’’, kazala je Uljarević gostujući u ''Drugačijoj radio vezi''.

Uljarević očekuje da proces dogovaranja o vlasti u Podgorici neće biti ni brz ni lak, ali smatra da je najmanje mogić tzv. ‘’budvanski scenario’’.

''Sinoć su mnogi proglašavali pobjedu, neki su za to imali razloga, neki su samo glumili pred javnošću, ali činjenica je da su upravo iz partija koje su nekada pripadale takozvanoj post-avgustovskoj većini vrlo požurili, mislim prije svega na nositeljku liste Za budućnost Podgorice, da odmah najave da će sazvati sastanak sa listom koju je predvodio Jakov Milatović i onim koju je predvodio Saša Mujović. To ukazuje da iz te liste nijesu sigurni da će to biti i brzo i lako, i da je to bio neki vid suptilnog pritiska da se proces ubrza, odnosno da se funkcioniše po onoj ''gvožđe se kuje dok je vruće''. Ne mislim da će taj proces ići ni brzo, ni lako, i ne bih isključila različita iznađenja. Tim prije što ni ove koalicije koje sad vidimo ne moraju biti u cjelosti zakucane. Vidjeli smo i u prethodnom periodu, kako kroz parlamentarne, tako i kroz lokalne izbore, da su razni obrti mogući, ali sam sklona da mislim da je najmanje moguć takozvani budvanski scenario’’, kazala je Uljarević.

Uljarević ipak vjeruje da kod liste koju je predvodio Jakov Milatović neće doći do raslojavanja, između ostalog i zato što URA ima dva od ukupno šest odbornika koji su izabrani sa te liste.

''Pri tome, različite su kombinacije i pitanje je da li dva odbornika mogu da donesu razliku ili ne. Ukoliko mogu, nije isključeno da će to URA koristiti kao dio ucjenjivačkog potencijala. To je uostalom radila i ranije. Ali, ako se budu držali dogovora, a i činjenice da je ipak, Milatović taj koji je dominantno donio taj rezultat, od oko 10%, onda će oni biti uz njega tokom pregovora bez obzira na to kako se tumači rezultat koja je ta lista ostvarila'', predviđa Uljarević.

Ona se tokom emisije osvrnula na neke poteze lidera URE u prošlosti.

''Mi smo mnogo puta imali prilike da vidimo da se svako ko se oslonio na Dritana Abazovića, okliznuo kao na koru od banane'', kazala je Uljarević.

Najveće iznenađenje su dobri rezultati lista DPS-a i ZBPG-a, što dokazuje da u slučaju velike apstinencije dobijaju liste koje imaju infrastrukturu. Lista PES-Demokrate je prošla u okvirima onoga što je Uljarević očekivala.

''Ali to sad već ozbiljno dovodi u pitanje legitimitet vlade. Nijesmo mi blizu ni onoga što bi mogli biti vanredni parlamentarni izbori, ali milsim da je svima jasno da je počeo proces urušavanja ove vlade, iako je to bilo po nekim drugim naznakama vidljivo i ranije'', smatra Uljarević.

Gošća ''Drugačije radio veze'' ne isključuje da će loši rezultati PES-a dovesti i do rezervisanijeg odnosa Zapada prema Spajiću, kome ne idu na ruku ni pogoršani odnosi sa Hrvatskom.

Manjinske stranke u Vladi biće pred sve težim izazovima

Uljarević vjeruje da će manjinske partije u vlasti biti na sve većim iskušenjima i pred izazovima kako da se nose sa odlukama koje se donose u Vladi i kakve to posljedice ima na njihovo biračko tijelo.

''BS je odlično prošla u Gusinju, ali Gusinje je bilo prije odluke o podizanju spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću. Ali, već u Podgorici se pokazalo da ona plaća cijenu tih odluka, da se jedan dio glasačkog tijela udaljio od te stranke, i ona sada već mora dobro da razmisli kako će se dalje pozicionirati, da li joj više donosi ili odnosi ostanak u ovakvoj vladi. Znate kako, ta odluka o tom jednom spomeniku, mislim da je samo početak svega onoga što će izlaziti iz te Pandorine kutije'', kazala je Uljarević.

Dolazak Porfirija pokazao koliko je Beogradu važan Kotor, ohrabruje što građani sve više uviđaju miješanje SPC

Neizbježna tema i ovih izbora su zloupotreba državnih resursa i miješanje SPC odnosno dolazak patrijarha Porfirija u Kotor na dan izbora. O prvom, Uljarević kaže da je to, po svoj prilici, bilo kontraproduktivno, podsjećajući na projekat ‘’Velje brdo’’, koji je bio bukvalno ismijan na društvenim mrežama.
Uticaj SPC, odnosno dolazak patrijarha, Uljarević prepoznaje kao nastavak njegovog odnosa prema Crnoj Gori, koji je vidljiv od ustoličenja Joanikija.

''On prosto Crnu Goru doživljava, kao i Vučić, privremeno izgubljenom srpskom teritorijom i tako se prema tome i ponaša. U tom kontekstu, naravno, treba čitati njegov dolazak u Crnu Goru. Meni je zanimljivije da je percepcija u tom inženjeringu bila da je Kotor mnogo bliže tome da se izgubi, da je opasno izgubiti Kotor, pa je mnogo više uloženo u Kotor nego u Podgoricu. Vrlo je jasno da je to umiješanost u izborni proces, ali me, u svemu tome, počinje ohrabrivati da građani to ipak vide'', ocijenila je Uljarević.

Iz Beograda se u Crnoj Gori igra na više karata, upozorava Uljarević i ističe da je zbog toga važno graditi građansko tkivo u Crnoj Gori.

Ako vladajići krenu institucionalno na Milatovića, mogu dobiti kontraudar kao odgovor

Posljednjih sedmica su na portalima bliskim vladajućoj koaliciji, ili makar jednom njenom dijelu, nagovještavani kontraudari, uključujući I one institucionalne, na Milatovića kao šefa države. Na pitanje da li je iznanađena tim narativom i najavom ozbiljnijeg kontraudara valadajućih stranaka na predsjendika države, Uljarević kaže da tome jednim dijelom već svjedočimo. U tom kontekstu podsjeća na odluku Vlade da Milatoviću ne odobri sredstva za samit Brdo Brioni, planiran u Tivtu.

''Ova vrsta najave nije mi promakla. To naravno, nije isključeno, ali je interesantno da to, recimo, ranije nijesu pokretali oni koji su Đukanovića vidjeli kao najvećeg neprijatelja svoje političke opcije. Nijesu se usuđivali da to urade, ne mislim čak ni zbog toga što su smatrali da je Đukanović nedodirljiv, već više zbog nekog institucionalnog balansa.

Tako da je jasno da ova nervoza PES-a i ostalih konstituenta vlasti raste, da postoje sve vidljivija i, naravno, ne treba isključiti mogućnost da oni u jednom trenutku krenu i na predsjednika. Ali ja mislim da će tu dobiti odgovor koji može da bude i kontraudar'', poručila je Uljarević.

Drugačiju radio vezu možete pogledati na linku:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovan j.

Logično. Milatović je ključ. Ako se vrati Spajiću pod skute, zapečatio je pol. sudbinu. DPS je jedini izbor za njega. Ali bojim se trgovine. AV ne miruje.