21 °

max 21 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

21° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavlović: Ideja o suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori nije poražena kako su se nadali politički oponenti

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Pavlović: Ideja o suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori nije poražena kako su se nadali politički oponenti

“Oni više nijesu sigurni u moć i snagu ubjeđivanja i administrativnu snagu svojih političkih eksponenata u Crnoj Gori, do te mjere da patrijarh SPC mora fizički da dođe u Kotor da bi možda korigovao neke izborne situacije”, kaže Pavlović i dodaje da to pokazuje i nesigurnost u uticaj lokalnih episkopa Joanikija i Metodija.

Autor: Antena M

  • Viber

Rezultati lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru znak su i testament vitalnosti i snage suverenističke ideje, poručio je, u Drugačijoj radio vezi profesor na kanadskom univerzitetu Alberta, Srđa Pavlović.

“Ideja o suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori koja je imala svoj politički izraz u različitim formamama u posledjnjih trideset godina nije poražena kako su se nadali politički oponenti i izvjesno je da neće biti poražena u ovakvoj vrsti borbe, sa ovakvim političkim oponentima. To daje nadu za mogućnost nekog rekonstruisanja političkog suverenističkog izraza. Ovo je fina polazna osnova za ponovno građenje svega onoga što se urušilo u posljednje četiri godine, možda od strane mlađih ljudi, možda od strane političkih partija koje vide nešto drugačije od tradicionalnih partija”, kaže Pavlović.

Pavlović, takođe, ukazuje da ovi izbori mogu da budu inicijalna kapisla za ponovno angažovanje na svim bitnim poljima pod uslovom da ih političke partije koje su ostvarile značajan rezultat iskoriste na pravi način.

Dr Srđa Pavlović navodi da, kako kaže, ljubav prema Crnoj Gori puno košta, naglašava da nam niko neće pomoći do mi sebi, ako želimo da zavrijedimo da budemo predmet pažnje Vašingtona, Brisela…

Podizanju spomenika Amfilohiju isto je što i podizanje spomeniku  Mladiću i Karadžiću

Odluka Vlade da dozvoli podizanje spomenika Amfilohiju u Beranama, smatra Pavlović, priprema je terena da se u Crnoj Gori četnici proglase za antifašiste.

“Mislim da jeste, jer formalna zakonska regulativa za podizanje spomenika nije poštovana. Vlada je, u stvari, pala pod pritiskom crkve Srbije. Vlada je de facto saučesnik u tom procesu. Ovo je de facto poraz prozapadne i proevropske polititike u koju se Vlada Crne Gore zaklinje.

“Nema razlike u odluci da se podigne ovaj spomenik ili smomenik Mladiću ili Karadžiću ili Pavllu Đurišiću”, kaže Pavlović.

Konačni rezultat je, smatra on, da se ovaj prostor suverene i nezavisne Crne Gore usisa i prisvoji u srpski svet.

Za legitimizaciju narativa o procesu oslobađanja Crne Gore i Srba koji u njoj žive, Mandiću nije potrebno da Srbi budu većina na popisu, potreban mu je samo jedan-dva odsto

Pavlović ukazuje da u Crnoj Gori imamo poklitičke snage koje hoće da administrativno dokažu da su dominantne.

“Andriji Mandiću nije potrebno da se na popisu pokaže da su Srbi većina, to se neće ni dogoditi. Mandiću je samo potrebno da se pokaže procentualni rast od jedan do dva odsto. Taj procentualni rast dovoljan je da se legitimizuje narativ o procesu oslobađanja Crne Gore i Srba koji u njoj žive. Mandić i ta struktura političara razmišlja stateški”, navodi Pavlović

Komentarišući zloupotrebu državnih resursa i miješanje SPC odnosno dolazak patrijarha Porfirija u Kotor na dan izbora, Pavlović navodi da je posrijedi demonstracija osionosti crkve Srbije i njeno nepštavanje države i građana Crne Gore. On, međutim, smatra da je to zapravo manifestacija njihve ozbiljne panike.

“Oni više nijesu sigurni u moć i snagu ubjeđivanja i administrativnu snagu svojih političkih eksponenata u Crnoj Gori, do te mjere da patrijarh SPC mora fizički da dođe u Kotor da bi možda korigovao neke izborne situacije”, kaže Pavlović i dodaje da to pokazuje i nesigurnost u uticaj lokalnih episkopa Joanikija i Metodija. 

Pavlović, takođe, ukazuje da ideološki i poliitčki profil pojedinih kadrova na vitalnim pozicijama u državi pozicijama jasno govori u kom pravcu se kreće rekonpozicija birokratskog aparata. U vezi sa tim navodi, između ostalog, izbor Budimira Aleksića za potpredsednika Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama.

Cijelu emisiju pogledajte na linku ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR