11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP podnio krivičnu prijavu VDT:  Tvrde da su Raković, Krivokapić i Antić izazivali vjersku mržnju

Društvo

Comments 2

CP podnio krivičnu prijavu VDT: Tvrde da su Raković, Krivokapić i Antić izazivali vjersku mržnju

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv protojereja SPC Momčila Krivokapića iz Kotora, istoričara Čedomira Antića iz Beograda i istoričara Aleksandra Rakovića iz Beograda zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U prijavi su naveli da su Krivokapić, Antić i Raković 7. novembra učestvovali na skupu organizovanom pod motom „Pokoljenja djela sude“, održanom u sali Mediteranskog sportskog centra u Budvi, a u organizaciji izvjesne NVO „Srpski narod Boke“, te da su tom prilikom počinili krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Istakli su da je nedopustivo što je Krivokapić na tom skupu rekao: ,,Odreda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine“.

PORUKE

- I onda je poručio: ,,Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore“ – zar je to sloboda govora, pitaju iz CP-a.

Kako su precizirali, Antić se okupljenima obratio preko video-linka i, takođe, izjavio: ,,Oni nijesu uspjeli ni u čemu drugome, osim da budu privjezak i sluge moćnih i silnih na ovome svijetu“, kao i: ,,Želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome vijeku, i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob“.

- Raković iz Beograda, takođe, se obratio okupljenima preko video-linka i izjavio: ,,Mi smo kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more“ - naveo je Crnogorski pokret u prijavi.

KONTINUITET

Ovakvim izjavama se, smatra ova organizacija, poziva na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti, u konkretnom slučaju prema Srbiji, što je kažnjivo po čl. 357 KZ-a, te podstiču na protivustavno otcjepljenje Boke, kao dijela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je kažnjivo po čl. 359 KZ-a.

- Pokušavaju da prijetnjom promijene ustavno uređenje Crne Gore kao suverene zemlje što je kažnjivo po čl. 360 KZ-a. Pozivaju da se svrgnu najviši državni organi i nemušto nude pomoć iz inostranstva, što je kažnjivo po čl. 362 KZ-a i javno podstiču mržnju prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po čl. 370 KZ-a – naveli su oni. Ukazali su i na važnost činjenice da prijavljeni navedena kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje ,,zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske“.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

JOKO R. sa Veruše

Viđu i ovđe se uvalile prosrbice pa udaraju minuse na ovako dobar komentar.Dobri moj Danilo nek te to ne zabrinjava toim je sve što mogu uraditi našoj Crnoj Gori.Od njiha nikad ni čojstva a bogumi ni junaštva.

danilo s.

Bio je je i vakat da se to učini. Prismrđjeli su sa svijim rasizmom. Treba sličnu tužbu podići protiv Srpske TV iz Herceg Novog. Intervju rasističke novinarke sa još gorim rasistom prof. Milošem Kovićem iz Beograda na sajtu IN4S su klasičan primjer rasizma i mržnje. kao i direktnih prijetnji CG.