26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Stid i sram je što vlast danas izmišlja nekakvu svoju autofekalnu crkvu

Izvor: Foto: Anadolija

Društvo

Comments 9

Amfilohije: Stid i sram je što vlast danas izmišlja nekakvu svoju autofekalnu crkvu

Izvor: Anadolija

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je u Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Božić, a u više crnogorskih gradova jutros su održane božićne liturgije.

Veliki broj vjernika, kako javlja Anadolija, prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u podgoričkom hramu, prenosi Anadolija, a kao gosti, prisustvovali su i vjerski velikodostojnici Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je u svojoj božićnoj poslanici kazao da je mir na zemlji i dobra volja među ljudima najljepši način proslavljanja Boga.

"Način kako slavimo božićne blage dane, jedan je od sigurnih dokaza da smo sa Bogom povezani od davnina, od iskoni. Božićna vatra Bogoljublja i bratoljublja nas okuplja vjekovima pozivajući sve ljude i sve zemaljske narode da se na njoj ogriju. Badnje drvo i polaznik koji simbolizuju samog Gospoda i njegov dolazak u svijet i njegovo primanje ljudske prirode – najdraži su gosti, i najmiliji ukućani naših predaka, pa i nas samih od kada znamo za sebe, i od kada smo naselili ove prostore", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski u božićnoj poslanici.

Amfilohije, nije propustio priliku da kritikuje crnogorsku vlast. Kako prenosi sajt Mitropolije, Amfilohije je kazao da crnogorska vlast ne priznaje obnovljenu Cetinjsku bogosloviju, iako je ona već iznjedrila više od dvadeset generacija bogoslovaca.

“Nije to ni čudo, jer su oni naslednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog sjetskog rata. Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Poručio je da su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

“Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

U više crnogorskih gradova, na Badnje veče, naložena su dva badnjaka. Jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi naložili vjernici Crnogorske pravoslavne crkve.

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”. Božić se slavi tri dana.

Pravoslavnim vjernicima Božić su čestitali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Kakva nervoza. Potpuno nekontrolisana. Šteta, nece završit ovu kapelicu na Lovćenu, iako je bilo planirano. Eto spas za barske magarce, da ne tegle!

Bivsi SPC vjernik

Kako bi se coek prevario kod ovog vuka nejakog sto dlaku ne mijenja. Juce jedno danas drugo zbori, ovo su zadnji trzaji okupatorske crkve, cemu je vrijeme tome je i vakat!

Mara

Nicija nije gorela do zore,nece ni tvoja Amfi...