20 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS Kotor: Spomenik kulture okitili eloksiranom bravarijom, digli spomenik svojoj neukosti

Društvo

Comments 3

DPS Kotor: Spomenik kulture okitili eloksiranom bravarijom, digli spomenik svojoj neukosti

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Poslije niza elaborata o nezakonitostima, o unutarkoalicionim konfliktima koji se građanima obijaju o glavu, konačno je grupa diletanata na privremenom radu u Opštini Kotor – podigla spomenik svojoj neukosti i samovolji, naveli su iz kotorskog DPS-a.

I to, ni manje ni više, nego na spomeniku kulture – Peraškom muzeju, koji su procjenom oštrog oka nekog “eksperta”, zakitili eloksiranom bravarijom, dodaju u saopštenju.

''Već je ustaljena praksa kršenja zakona i omalovažavanja Kotora i to njegovog najosjetljivijeg dijela kulture i kulturnog naslijeđa. Najprije su, bez ijedne dozvole, projketa iz nezanjana nadležnih institucija za zaštitu kulturnih dobara betonirali gradske bedeme, nastavili su da se rugaju sa propisima i sa kulturnim naslijeđem.

U napadu populizma, ovoga puta, došli su do Perasta i čuvene Palate Bujović – zgrade Muzeja Grada Perasta, na kojoj su početkom decembra 2018. promijenili kompletnu bravariju i postavili, vjerovaliili ne – eloksirane prozore i vrata''- navode iz DPS-a.

Ovaj gest neznanja, samovolje i, kako tvrde u DPS-u, bezobzirnosti izazvao je rezigniranost najprije mještana Perasta.

''Kako je najavio novi i stručni direktor OJU ,,Muzeji“ Kotor Dušan Medin ta bravarija će biti zamjenjena, nakon nepuna dva mjeseca pošto je postavljena. Dakle, skinuta, uklonjena, a nova poručena i ponovo plaćena novcem građana Kotora. Ko će da odgovara za desetine hiljada eura štete načinjene ovim bahatim ponašanjem Opštine i uprave OJU,,Muzeji“ Kotor? Ko će da objasni kako je donesena Odluka, od koga je kupljena oprema i kome su plaćeni radovi''-pitaju u DPS-u.

OO DPS Kotor, kako su naveli, predao je Zahtjev za slobodan pristup informacijama Opštini Kotor i OJU “Muzeji” Kotor, u kome zahtijevaju objašnjenje okolnosti, pravnog pokrića, a onda i pravne odgovornosti, jer na moralnu odgovornost, kako kažu, nijesu u mogućnosti da utiču.

''Javnost će biti upoznata sa odgovorom, jer građani imaju pravo da znaju koliko je njihovih para utrošeno na ovaj suludi poduhvat i kako se neko uopšte drznuo da se, već tradicionalno ophodi prema kulturnom dobru kao prema svojoj, ne pretjerano dragoj, prćiji''- zaključili su iz DPS-a.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Kapetan

Sto ne skinete skalameriju sa Rumije , sto o tome ne pisete

Peki

@mr, ministarstvo je već (juče) naredilo da se skine eloksir, ali ne znam zasto nisu javnost o tome obavjestili

mr

Ima li đe države, ministarstva kulture, inspekcija?To su, ili Ristovi đaci, ili im je on savjetnik, pošto on zna kako treba sa njima! Kako im se lagano mogu prodati "m... za bubrege"...