14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo: Đukanović zna kad šta da kaže, bila bi druga Srebrenica da nijesmo čekali

Društvo

Comments 5

Mihailo: Đukanović zna kad šta da kaže, bila bi druga Srebrenica da nijesmo čekali

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber
Poruka poslata u pravom momentu.

Novim zakonom crkve i manastiri biće vraćeni onima kojima pripadaju, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, on je kazao da je to učinjeno u pravom momentu.

''Đukanović je čekao pravo vrijeme da kaže da se crkve vraćaju CPC. On je to imao u planu i ranije ali političari moraju da čekaju pravo vrijeme da nešto saopšte, da ne bi došlo do sukoba. On zna kad šta reći, i izabrao je pravi momenat. Bila bi druga Srebrenica da nijesmo čekali sa tim''- ocijenio je on i dodao da je SPC stalno radila tako da se mogu izazvati nemiri.

Izjavom Đukanovića, potvrđena je obnova CPC, vjeruje Mihailo.

U javnosti su se, nakon izjave Đukanovića, pojavile ocjene da je predsjednik države mislio kako će autokefalnu crkve graditi od postojeće Mitropolije crnogorsko primorske a da bi mogao da zaobiđe CPC. Upitan, koliko je to realno, Mitropolit Mihailo je, prije svega, istakao da predsjednik države ne obnavlja crkvu.

"Crkva je obnovljena 1993. a oduvijek je bila prisutna kao autokefalna CPC. SPC je Berlinskom kongresom priznata, i to je skupo platila novcem", naveo je Mihailo i istakao da bi bio prvi protiv takve autokefalne crkve.

Mitropolija crnogorosko primorska za subotu je najavila skup ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gdje će se obratiti Mitropolit Amfilohije a riječi će biti o novom Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Upitan da li očekuje da će na tom skupu biti teških riječi, verbalnih napada, Mihailo je kazao:

"U saobornoj crkvi ima svega i svačega, od nje su napravili pljuvaonici. Možete tamo svašta da čujete, i psovki, svetitelja, ubica - svega ima na zidovima. Oni misle da tim mogu nešto da urade a ne mogu. Crnogorsci ne žele tuđe a svoje ne daju", zaključio je Mihailo. 

Bojović postaje episkop

Na današnjoj pres konferenciji, mitropolit Mihailo je najavio da će CPC dobiti četvrtog episkopa – to je arhimandrit Boris Bojović.

Promocija u viši čin, za Bojovića, kako je rekao, znači veliki obavezu i potvrdu rada kroz 21 godinu koliko je u CPC.

"Nastaviću put onako kako me je učio Mitropolit Mihailo - to je put tolerancije, mira, ljubavi i dijaloga među ljidima na ovim prostorima i šire", poručio je Bojović.

"Crnogorskoj crkvi više episkopa ne treba, samo nam nedostaje materijalna pomoć", zaključio je Mihailo.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mara

Nemam bas lijepo misljenje o popovima,niti idem u crkvu..ali znam sta ona znaci ljudima i svaka nacija treba da ima svoju crkvu..Mihailo za razliku od onog raspopa,necu mu ime spominjati,on makar ne siri mrznju i odmjeren je u svojim izjavama...

Misko

Tacno tako nas Mitropolite sve u svoje vrijeme,a za sigurno bez CPC nema Crne Gore,a to je jasno svima kome je Crna Gora jedina kuca i u srcu!

Hrvoje

Pozdrav prijateljskoj čovjek i Crnoj Gori i da se oduprete svetosavskom imperijalizmu.