7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujačić: Glavni grad se opredijelio za strateško planiranje saobraćaja na održiv način

Izvor: Foto: PG Biro

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Vujačić: Glavni grad se opredijelio za strateško planiranje saobraćaja na održiv način

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Glavni grad se opredijelio za strateško planiranje saobraćaja na održiv način, saobraćaja koji je prije svega po mjeri naših sugrađana, jer Podgorica ne smije i ne može biti grad za automobile i saobraćaj, saopštila je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić na otvaranju radionice za definisanje vizije i ciljeva Plana održive mobilnosti u Podgorici.

"Zato smo se opredijelili za Plan održive urbane mobilnosti koji, za razliku od tradicionalnog pristupa saobraćajnom planiranju, stavlja poseban naglasak na aktivno uključivanje građana i ostalih učesnika i usklađivanje odluka u različitim sektorima: saobraćaj, prostorno planiranje, zaštita životne sredine, privredni razvoj, društvene djelatnosti, zdravlje, bezbjednost, potrošnja energije itd”, saopštila je Vujačić. 

Ona je navela da je važan segment postupka izrade uključivanje javnosti od samog početka i tokom cijelog procesa izrade, pa je zato i organizovan sastanak širokog kruga učesnika, koji predstavljaju sve subjekte kojih se tiče saobraćaj u Podgorici, saopšteno je iz PG Biroa. 

„Cilj današnje radionice je da zajednički definišemo u kom pravcu želimo da se urbana mobilnost planira u našem gradu. Rezultati današnje radionice biće itekako uvaženi i činiće sastavni dio Plana održive urbane mobilnosti i usmjeriće rad na ovom dokumentu, a sve u skladu sa onim što želimo da dobijemo kao krajnji proizvod – pristupačnost odredišta i usluga, povećanje bezbjednosti u saobraćaju, povećanje privlačnosti gradskih prostora, smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i potrošnje fosilnih goriva, kvalitetniju životnu sredinu i smanjenje štetnog uticaja na zdravlje građana, odnosno u konačnom poboljšanje cjelokupnog kvaliteta života građana“, istakla je Vujačić, dodavši da gradska uprava na ovaj Plan ne gleda kao na još jednu obavezu koja se našla na dnevnom redu, već kao osnovu za efikasnije nošenje s problemima saobraćaja u našem gradu.

Plan se u svojoj biti nadovezuje na postojeću praksu i zakonske okvire, uzima u obzir društvene, ekonomske i političko-institucionalne kriterijume, a njegove osnovne karakteristike su participativni pristup, obaveza održivosti, integralni pristup, jasna vizija, svrha i mjerljivi ciljevi evaluacija troškova i koristi od odabranog koncepta, dodaju iz Glavnog grada. 

Julia Nagel, projekt menadžer u GIZ-ovom Otvorenom Regionalnom fondu za Jugoistočnu Evropu (GIZ ORF-EE) objasnila je da je današnja aktivnost dio regionalnog projekta razvoja održive mobilnosti u gradovima u regionu koji obuhvata glavne gradove i sarađuje sa zajednicama opština, a uključuje Podgoricu, Tiranu i Sarajevo.

Projekat realizuje GIZ, a finanasira ga njemačko Ministarstvo za saradnju i razvoj.

„Današnja radionica prvi je ključni korak u ovom procesu. Ja sam pozitivno iznenađena odzivom učesnika, jer je participativni pristup ključni element izrade Plana održive mobilnosti u gradovima“, zaključila je Nagel.

Iz Glavnog grada podsjećaju da je Plan održive urbane mobilnosti strateški plan kojim se definišu rješenja za zadovoljenje potreba ljudi i biznisa za mobilnošću u gradovima u cilju kvalitetnijeg života i unapređenja sistema transporta u urbanim cjelinama.

Glavni grad je partner u Projektu Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu, koji je finansiran od strane njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira ga Njemačka razvojna agencija – GIZ, u okviru svog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR