10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MCP: Ukrajinska crkva  distancirala se od sasluživanja sa episkopom CPC

Izvor: Foto: MCP

Društvo

Comments 0

MCP: Ukrajinska crkva distancirala se od sasluživanja sa episkopom CPC

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolija crnogorsko-primorsko objavila je danas pismo koje je mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanij upitio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, a u vezi sa sasluživanjem sa episkopom Crnogorske pravoslavne crkve Borisom Bojovićem.

U propratnom tekstu na svome sajtu Mitropolija crnogorsko-primorska SPC poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine naziva samo Epifanij Dumenko, ne tituliše ga kao mitropolita, a njegovu crkvu stavlja pod navodnike – što ima značenje “takozvana”, uz dodatak da je “novosnovana od Carigradske patrijaršije”. Pismo Epifanija je datirano na 24. jun 2019. Na istom sajtu nije objavljen faksimil pisma, niti cjelokupan prijevod pisma.

Prema navodima iz pisma, mitropolit Epifanije navodi da se to desilo nenamjerno i da Ukrajinska pravoslavna crkva opšti samo sa crkvama koje priznaje Vaseljenska patrijaršija.

"Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namjere rastužio saslužujući sa ”arhimandritom” Borisom nedavno u Kijevu. Ipak, s punim razumijevanjem, uvjeravam Vas, da to što se desilo, desilo se nenamjerno, a sa razloga što smo u prošlosti opštili sa zajednicom iz Vaše države, nepriznatom od Punoće Pravoslavlja, a sve do obnovljenja našeg opštenja sa Svjatjejšim Vaseljenskim Patrijarhom i drugim Pomjesnim Crkvama. To, što se desilo 25. maja 2019. godine, dogodilo se bez naše namjere, već usljed nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika. Razumijem da Vas je dani događaj rastužio, ali želim da Vas uvjerim, da mi, koji činimo Autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kim opšti i ona, i ni sa kim više. Poznati ste mi po Vašem pastirskom i duhovnom radu, kao propovjednik Pravoslavne Crkve, i sa tog razloga, u cjelini Vam otkrivam svoje srce, i molim Vas da shvatite dani događaj, kao jedan od prvih koraka naše mlade Pomjesne Crkve, kao člana porodice Svetih Božjih Autokefalnih Crkava", navodi se u dijelu pisma koje je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR