Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Još jedan protest "Sačuvajmo Sinjajevinu": Mještani spremni da blokiraju pristupne puteve

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Još jedan protest "Sačuvajmo Sinjajevinu": Mještani spremni da blokiraju pristupne puteve

Planina Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima.

To je poručeno je sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama.

Nekoliko stotina građana poručilo je da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, istakavši da su oni jedina vojska te planine.

Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović kazao je da je Sinjajevina područje stvoreno za poljoprivredu i turizam.

On je naveo da je analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i četiri hiljade tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona EUR.

Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

"Od vojnih poligona nemamamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti", kazao je Milatović.

Mještanin Lipova Vlado Bojić ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, i da se na toj planini može napasati preko deset hiljada goveda i 200 hiljada ovaca.

"Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba da pitaju narod i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu«, poručio je on.

Ostavi komentar

0/300