15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj "Jadran": Rovčanin na crvenoj potjernici Interpola

Izvor: Foto: Radio Tivat

Društvo

Comments 0

Slučaj "Jadran": Rovčanin na crvenoj potjernici Interpola

Izvor: Pobjeda/Analitika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Interpolova crvena potjernica raspisana je za Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je bio jedan od organizatora pokušaja šverca 60 kilograma kokaina vojnim brodom "Jadran" - saznaje Pobjeda.
 
Osim Rovčanina, na čelu kriminalne grupe, kako se sumnja, bio je i srpski državljanin Vladimir Račić, koji je takođe nedostupan našim vlastima.

Vojna policija i Specijalni policijski tim, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, spriječili su slanje kokaina vrijednog više miliona eura i 19. aprila uhapsili dio organizovane kriminalne grupe.

Na spisku osumnjičenih našli su se podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, stariji vodnik Miloš Kulić i Tivćanin Radomir Ostojić. Nakon hapšenja svima je određeno zadržavanje, a osumnjičeni Miloš Kulić, suočen sa ozbiljnošću optužbi, odlučio je da istražiteljima ispriča svoja saznanja i svoju ulogu u švercu droge na brodu "Jadran". Njemu je nakon toga dodijeljen status svjedoka saradnika.

ZADACI

U opsežnoj istrazi spisak umiješanih proširen je i na Vojina Stupara, kojeg su bezbjednosne službe markirale kao jednog od članova kriminalne kotorske grupe "kavačani".

Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodanu Kašćelanu i Radoju Zviceru. Do Stuparovog imena istražitelji su došli na osnovu brojnih dokaza među kojima su i razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora.

Osumnjičeni su, prema do sada prikupljenom dokaznom materijalu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, imali jasne uloge i zadatke. Svima im se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, a Rovčanina, Račića i Radenovića terete i za nedozvoljeno držanje oružja.

Prikupljeni dokazi razotkrivaju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore i drugih država organizovali kriminalnu organizaciju s ciljem izvršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri ili više godina.

"Oni su lično i preko drugih pripadnika vrbovali više osoba koje su prihvatile članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Svaki član je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje je planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu pravila unutrašnje kontrole i discipline. Planirano je da organizacija djeluje na međunarodnom nivou uz spremnost da primjenjuju nasilje", navodi se u nalazima iz istrage.

ISTRAGA

Zadaci Račića i Rovčanina bili su, kako se osnovano sumnja, da daju uputstva i naredbe saradnicima, izvršavaju krivična djela, vrbuju članove, obezbjeđuju vozila za izvršenje krivičnih djela i nabavljaju kriptovane mobilne telefone, drogu, oružje i municiju. Prema navodima iz istrage, podoficir Radenović i vodnik Kulić bili su zaduženi za preuzimanje 56 paketa sa 60 kilograma kokaina.

Pošiljku sa drogom su, kako se osnovano sumnja, preuzeli dva dana prije hapšenja i iste večeri utovarili na brod "Jadran". Oni su 17. aprila po nalogu Račića iz vozila, koje je bilo parkirano ispred jednog lokala u Tivtu, preuzeli pet ranaca u kojima se nalazila droga i veća količina vatrenog oružja.

Tovar su potom smjestili u drugi automobil, vlasništvo Radenovićeve bivše supruge.

"Slijedeći kriminalni plan, osumnjičeni Radenović i Kulić su tim vozilom došli do školskog broda Jadran na kome su službovali kao vojna lica. Radenović je tri ranca sa kokainom spakovao u dvije vojne torbe koje je potom unio na Jadran", detalji su iz istrage.

Rance sa drogom Radenović je, kako se sumnja, smjestio u spavaonu broda – prostoriju broj jedan i to ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Nakon toga ponovo je otišao do vozila odakle je uzeo još dva ranca sa kokainom i sakrio ih u vojničke ormariće zajedno sa dva pištolja izbrisanih serijskih brojeva i 52 komada municije.

Prema nalogu Račića, Radenović je ovu drogu trebalo da preda za sada neidentifikovanim članovima ove organizacije u Turskoj, nakon što bi jedrenjak uplovio u luku Istanbul.

Članovi organizacije u Turskoj trebalo je da preuzeti kokain plate istom količinom heroina koji je Radenović trebalo na isti način da vrati u Crnu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR