15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović: Guča asocira na pretenzije koje postoje ka crnogorskom prostoru

Društvo

Comments 2

Sekulović: Guča asocira na pretenzije koje postoje ka crnogorskom prostoru

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Beogradski kolumnista i politički analitičar Vlatko Sekulović komentarišući najavu održavanja manifestacije "Guča u Budvi" smatra da je riječ o još jednom pokušaju transplantacije određenih manifestacija iz Srbije u Crnu Goru, koja nije, kako je rekao, baš naprimjerenija. Napominje da su brojni srpski umjetnici i muzičari česti gosti u Crnoj Gori i da su veoma popularni.

"Kada se svemu tome da politički prizvuk onda to asocira na određene pretenzije koje postoje ka crnogorskom prostoru kako političkom tako i kulturnom. U tom smislu ta manifestacija asocira na takve događaje i prosto bi bilo logično da sam uvod takvog događaja bude propraćen od Amilohija Radovića koji će to osveštati, a neko iz Demokratskog Fronta održi govor i pozdravi učesnike. Takva manifestacija se na žalost uklapa u takvu jednu politiku koja u suštini ima za cilj negiranja crnogorskog identiteta kao zasebnog u odnosu na srpski, čija je pozadina u suštini ta da se Crnom Gorom želi upravljati iz Beograda pa ako ne može političkim sredstvima onda da se pokuša nekim sredstvima iz oblasti kulture", kazao je Sekulović Anteni M.

Ne postoji nikakav animozitet prema muzičarima ili umjetnicima iz Srbije, ali će srpski nacionalisti u svemu vidjeti antisrpski prizvuk, kaže Sekulović.

"Vjerovatno ukoliko se ova manifestacija ne bi održala oni će optužiti druge da sprečavaju izraz srpskog identiteta u Crnoj Gori, vidjeće u tome neke najave, kako je rekao jedan od političara iz Srbije "nekih novih Jasenovaca na Cetinju", naveo je Sekulović.

Sekulović smatra da nacionalisti pokušavaju da naprave monopol nad srpstvom.

“Njima sve što nije u skladu sa politikom koja se vodi iz Beograda, predstavlja neku vrstu antisrpstva i oni pokušavaju da naprave monopol nad srpstvom. Po mom dubokom ubjeđenju srpstvo nije monopol nacionalista, to je jedan mnogo miroljubiviji mentalitet nego što to djeluje na prvi pogled gdje je i sama Guča primjer toga kojoj je mjesto u Čačku a ne u Budvi, koja pokazuje da je to jedan narod koji je ipak skloniji muzici, veselju i opuštanju nego time da osvaja neke teritorije ka kojima ih guraju non stop srpski nacionalisti”, zaključio je Seklulović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dusan S.

Mi smo braca. Srbija voli crnogorce i slavi Crnu goru. Ne dozvolite nikada da grupa korumpiranih politicara zavadi crnogorce sa Srbima.

Śole

Što se Grbalj rodi, vrijeme ne ispravi!