14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MZ: Nije nam cilj da kažnjavamo i skupljamo prihode, nego zdravlje građana

Izvor: Ilustracija; Foto: Screenshot Youtube

Društvo

Comments 0

MZ: Nije nam cilj da kažnjavamo i skupljamo prihode, nego zdravlje građana

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, podsjećaju iz Ministarstva zdravlja. 

Cilj ovog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i Parlamenta je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode, napominju iz ovog resora. 

"Suština zakona i ono što najviše interesuje i što se tiče svakog od nas je da je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće", navode iz Ministarstva zdravlja. 

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

"U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove.

Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20% radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i sl.

Poslove inspekcijskog nadzora  nad sprovođenjem zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora", dodaju u saopštenju. 

Kao predlagaču zakona, Ministarstvu zdravlja, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni.

"Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca. Zdravstveni sistem ima obavezu da skrene pažnju na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje ljudi. Duvan, tihi ubica, predstavlja osnovni uzrok obolijevanja i umiranja svjetske, pa i crnogorske populacije.

Stoga je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa", dodaju iz MZ-a. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR