Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radulović predsjednik Savjeta ASK, o kreditima za stanove na sljedećoj sjednici

| Postavio/la: Jelena Grbović

Radulović predsjednik Savjeta ASK, o kreditima za stanove na sljedećoj sjednici Foto: Antena M

Momčilo Radulović izabran je za predsjednika Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije. 

Njega su na današnjoj sjednici većinom glasova izabrali članovi Savjeta ASK. 

"Pred nama je dosta teška godina u kojoj se planira cijeli niz reformskih aktivnosti u oblasti izbornog zakonodavstva", rekao je Radulović. 

Institut Aleternativa i CGO predložili su dopunu dnevnog reda sa tačkom "Preispitivanje podataka iz imovinskog kartona za javne funkcionere koji su dobili kredite za stanove od vlade".

Jedini koji je glasao za raspravljanje o inicijativi je Zlatko Vujović, ostali članovi su bili protiv. 

Član Savjeta Agencije Zlatko Vujović je inicirao formiranje radne grupe za kontrolu postupanje direktora u slučaju i pokretanju postupka protiv javnih funkcionera koji nisu prijavili tačne i potpune podatke u vezi sa dobijanjem kredita i stanova po povlašćenim uslovima.

Vujović  je predložio da Radna grupa ima pet članova, koji bi činila tri člana Savjeta, predstavnik Agencije i predstavnik NVO Centra za građansko obrazovanje i Institut alternativa. 

Direktor ASK Sreten Radonjić je kazao da će o toj inicijativi raspravljati na sljedećoj sjednici.

"Za svih 96 funkcionera koji se pominju, agencija radi u tom pravcu i dobićete detaljnu informaciju. Tačno je da imamo neizvedena rješenja do kraja, nepreciznosti i nejasnoće koje postoje u zakonu.

Period od 2016. pa nadalje mi ćemo ispitati jer tako zakon definiše.

Period od ranije nije u našoj nadleznosti. Izuzetno mnogo smo radili. Mi smo za preko 1500 javnih funkcionera podnijeli prekršajne prijave. U tu strukturu spadaju i oni koji vrše vlast. Niko ne može biti privilegovan kad su u pitanju nadležnosti agencije", rekao je Radonjić. 

Radulović je kazao da inicijativu nije mogao da podrži jer nije imao vremena da se upozna sa njom.

"Inicijativu sam prvi put na stolu vidio danas iz tog razloga nijesam mogao da je podržim. Nijesam imao vremena da se upoznam sa njom.

Ovo je institucija koja ima svoja pravila rada. Na sljedećoj sjednici će se o tome raspravljati", kazao je on. 

Na pitanje novinara zašto nije podnio ostavku na funkciju nakon što je njegov moralni kredibilitet narušen dobijanjem kredita pod povoljnim uslovima, Radonjić je rekao da je kredit prijavio u zakonskom roku,

„Radim 40 godina po pitanju bezbjednosti države, građana Crne Gore i njihove imovine. Imam stan od 80 kvadrata. Nigdje nije zabranjeno da mogu da adaptiram, da uvećam stambeni prostor, da ga ustupim ili zamijenim“ , naglasio je Radonjić.

On je istakao da nijedan zakon nije prekršen, i da ga to nimalo ne ometa u radu.

„Da sam dobio stotine hiljada mene ne ometa da pokrećem postupke protiv javnih funkcionera u ovoj državi“, zaključio je Radonjić.

Ostavi komentar

0/300