Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Zavod za hitnu medicinsku pomoć: Krajnje vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici

| Postavio/la: Milena Aprcović

Zavod za hitnu medicinsku pomoć: Krajnje vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici Vozilo koje se koristi u organizacionoj Jedinici u Pljevljima: Foto: ZHMP

JZU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore najoštrije osuđuje napade na svoje zaposlene i napade na zdravstvene radnike, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao, ne štedeći svoj život, pomažu povrijeđenima, saopštio je Menadžment te ustanove.

"Sve učestalije su uvrede i fizički napadi pojedinaca, a posljednji takav slučaj je napad na našu ekipu iz Pljevalja, koji su verbalno vrijeđani, a kasnije i kamenicom gađani kada su vozilom krenuli na hitnu intervenciju.

Krajnje je vrijeme da se zaštite zdravstveni radnici u pozitivno pravnoj regulativi i da za počinioce budu predviđene najstrože kazne.

Država mora naći pravni lijek za neprimjereno ponašanje građana i za svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, i mi kao zdravstvena ustanova u koju građani imaju veliko povjerenje, što pokazuju brojke, jer na godišnjem nivou pružimo oko 350.000 usluga u ambulanti i na terenu, nećemo dozvoliti da nesavjesni pojedinci naruše odnos koji mora postojati između pacijenta i zdravstvenog radnika", navode u saopštenju. 

Krajnje je vrijeme da se preispitaju sve mogućnosti nalaženja zakonskih rješenja, u cilju zaštite zdravstvenih radnika, dodaju oni. 

"Incidenti između zdravstvenih radnika i pacijenata u krajnjem mogu imati dalekosežne posljedice i kao društvo moramo najozbiljnije prići rješavanju ovog evidentnog problema.

Smatramo da se ovdje radi o pojedincima, a da imamo izuzetno društveno odgovorne građane sa kojima imamo izvanredan odnos.

Najbolji pokazatelji kvaliteta rada i naših usluga jesu zahtjevi novoformiranih lokalnih samouprava koje su isključive u namjeri da se u njihovim opštinama oforme Jedinice za HMP.

Na kraju još jedan apel za naše građane i građanke da imaju visok nivo senzibiliteta prema zdravstvenim radnicima, koji obavljajući izuzetno težak i odgovoran posao spašavajući živote", dodaju u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300