Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ombudsman ocijenio: Ljumoviću povrijeđeno pravo na rad

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Pobjeda

Ombudsman ocijenio: Ljumoviću povrijeđeno pravo na rad Foto: Portal Analitika

Univerzitet Crne Gore odluku o izboru u akademsko zvanje u slučaju vanrednog profesora na Fakultetu dramskih umjetnosti Janka Ljumovića zasnovao je ne primjenjujući kriterijume, odnosno materijalna pravila koja je sam ustanovio, te je takvim postupanjem povrijedio pravo na rad i prava po osnovu rada, uključujući i pravo na napredovanje na poslu – piše u odluci koju je potpisao zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, prenosi Pobjeda.

Profesor na UCG, bivši ministar kulture Janko Ljumović podnio je u oktobru prošle godine ombudsmanu pritužbu protiv UCG tvrdeći da je, kako je naveo, grubo diskriminisan i da mu je ova visokoškolska ustanova povrijedila ljudska prava u procesu izbora u akademsko zvanje redovnog profesora.

Ljumović, koji u julu prošle godine nije izabran u zvanje redovnog profesora, smatra da ga je UCG u ovom slučaju diskriminisao kroz djelovanje dvojice profesora - Nenada Šoškića i Mirana Begića.

Izjašnjenje

Ombudsman u slučaju Ljumovića, kako se navodi u mišljenju u koje je Pobjeda imala uvid, nije mogao utvrditi da li je on u ovom slučaju bio i žrtva diskriminacije.

- Zaštitnik nije mogao u cjelosti primijeniti test kojim se dokazuje postojanje diskriminacije, pa samim tim nije mogao utvrditi ni nejednako – diskriminatorno postupanje prema podnosiocu pritužbe - navodi se u pojašnjenju ombudsmana.

Istaknuto je da institucija Ombudsmana nema ovlašćenja da mijenja, ukida ili preinačava akte drugih državnih i drugih organa koji vrše javna ovlašćenja, odnosno čiji osnovač je država.

- Uz to, ova institucija nema ovlašćenja, niti zauzima stručni meritorni stav o tome da li podnosilac pritužbe ispunjava ili neispunjava pojedine uslove za izbor u akademsko zvanje, već tu odluku može donijeti samo i isključivo Univerzitet Crne Gore - piše u dokumentu. U ovoj odluci navodi se da je u proceduri odlučivanja o predmetnom konkursu postupano u skladu sa ovlašćenjima statuta Univerziteta.

- U izjašnjenju Univerziteta se kaže da je shodno ovlašćenjima statuta Univerziteta, Naučni odbor dao pozitivno mišljenje o ispunjenosti kriterijuma za izbor u zvanje, s tim što se dodaje da je to tijelo imalo dilemu da li su doprinosi producenta zaista i isključivo umjetničke prirode, odnosno dilemu vezanu za kategorizaciju pomenute oblasti kao stručno-umjetničke - piše u dokumentu.

Komentari

Vitni Voren,

@Šćepan, mogu ti priznati ovo sto si rekao, ali, ni Janko, ni mnogi prije Janka, a ni poslije, NEMAJU OTRESITU I ODLUCNU, PROMISLJENU HARIZMU MIN. KULTURE. MIN. KULT. MORA BITI POSEBNO SENZITIVNA PERSONA, KALIBAR, KAKO NE BISMO OVAKO STRADALI KAKO STRADAMO, IDENTITETSKI, KULTURNO, MORALNO.

Šćepan,

Najbolji i najereprezentativniji ministar kulture! Obrazovani i skromni intelektualac, koji je samo poštujući principe napuštio Vladu. Nadamo se da će i u nekoj sljedećoj za njega biti mjesta. Volimo te Crna Goro!

Ostavi komentar

0/300