16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Islamska zajednica najavljuje proteste, Opština Berane tvrdi da je sve po zakonu

Izvor: Ilustracija; Foto: Schreenshot Facebook

Društvo

Comments 2

Islamska zajednica najavljuje proteste, Opština Berane tvrdi da je sve po zakonu

Izvor: CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U slučaju da se ne promijeni Odluka Skupštine opštine Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u ovom gradu, u krajnjoj smo nuždi spremni stati u zaštitu svojih vjerskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti, poručuju iz Islamske zajednice Berane.

Iz Opštine su istakli da Islamska zajednica Berane nikako ne može da bude vlasnik muslimanskog groblja i parcele na kojoj se groblje nalazi, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine.

"Na sjednici Skupštine opštine Berane koja je održana 9. septembra usvojen je prijedlog Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane. Sam naziv odluke upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Crne Gore", naveli su iz Opštine. 

Sa druge strane, iz Islamske zajednice su saopštili da su na sjednici formirali odbor od deset članova čije će zaduženje biti da radi na rješavanju spornog oduzimanja Muslimanskog groblja u Beranama.

"Tražimo da se Islamska zajednica u Crnoj Gori uključi u rješavanje ovog problema zajedno sa institucijama zaduženim za vjerska pitanja u Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rješavanja ovog problema sa kojim smo se nenadano suočili", navode iz zajednice.

Biće upućena i inicijativa za odgađanje primjene ove odluke Novici Obradoviću, predsjedniku SO Berane, Dragoslavu Šćekiću, predsjedniku Opštine Berane, resornom Sekretarijatu za komunalne poslove i DOO Komunalno.

Ukoliko inicijativa ne naiđe na razumijevanje iz zajednice planiraju da ulože žalbu Ustavnom i Upravnom sudu.

“Isto tako,obratićemo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore žalbom na spomenutu Odluku lokalnog parlamenta u Beranama, Ambasadi Turske i Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj “Tika”, te drugim ambasadama, domaćim i inostranim institucijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama, Venecijanskoj komisiji, OEBSU, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, Ombudsmanu i ostalim ustanovama institucijama zaduženim za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda”, poručili su iz Islamske zajednice. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Alen

Vlast u Beranama je udarila na jedinog Hrvata u gradu.Sad su na red došli Bošnjaci.Ko je sledeći na redu?!

Alen

Prvo su napali Hrvata.Sad su na red Bošnjaci.Ko će biti sledeći na nišanu beranske srbadije!?