9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Praunuk Jelene Savojske: Crna Gora je preporođena država

Izvor: Foto: Pobjeda/Analitika

Društvo

Comments 0

Praunuk Jelene Savojske: Crna Gora je preporođena država

Izvor: Pobjeda/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crna Gora je država sa ogromnim potencijalom, država u koju se puno ulaže, kako u oblasti turizma, tako i u oblasti biznisa, a prirodna bogatstva su joj nevjerovatna - imate i more i planine. Sigurno ću se vratiti ovdje kad bude otkrivanje spomenika za moju prababu, crnogorsku princezu Jelenu Savojsku, rekao je u razgovoru za Pobjedu princ Emanuele Filiberto.

Filiberto, koji je prvi put bio u posjeti našoj državi, a na poziv mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, istakao je u razgovoru za ovaj list da je došao kako bi upoznao i otkrio državu porijekla njegove prababe italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Nikole.

Veoma je, kako je naglasio, srećan što je posjetio našu državu i to u godini kada se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Italije.

“Istorijski gledano, porodično sam vezan za Crnu Goru- osmina sam Crnogorac. Danas je ovo država sa ogromnim potencijalom. To je preporođena država koja je nevjerovatna. Primijetio sam da ima puno investicija, kako u oblasti turizma, tako i u biznis sektoru. Ovo je novi početak za jednu staru državu i Crna Gora ima veliku priliku”, ocijenio je Filiberto.

Tokom boravka ovdje početkom septembra, kako je kazao, razgovarao je sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i gradonačelnikom Podgorice o podizanju spomenika kraljici Jeleni Savojskoj, kao i o organizovanju događaja poput izložbi i slično.

“Kreirana je Fondacija Kraljica Jelena, kroz koju ćemo realizovati podizanje spomenika kraljici Jeleni, ali i organizovati izložbe, te govoriti o njenom životu. Ministar Bogdanović me tim povodom zamolio da posjetim pojedine italijanske agencije i provjerim da li mogu pronaći filmove i fotografije kraljice Jelene. Možemo da uradimo veoma značajne stvari i u oblasti obrazovanja, u radu sa studentima. Važno je objasniti novim generacijama njen značaj”, ocijenio je Filiberto.

Govoreći o spomeniku, kazao je da je zahvalan što će biti podignut za njegovu prababu, kao i da je zahvalan što je kraljica Jelena voljena u Crnoj Gori koliko i u Italiji.

“Za mene je to veoma važan poduhvat. To je simbol novim generacijama. Danas je veoma teško biti mlad. Možda će ljudi kada budu učili o njenom životu, o svemu što je radila, biti inspirisani”, rekao je Filiberto.

Kraljica Jelena, kako je dodao, imala je velik uticaj na njega.

“U našoj porodici stalno govorimo o njoj. Sav naš dobrotvorni rad posvećen je njoj. Veoma sam srećan što sam posjetio Crnu Goru, ovu prelijepu državu, koja je veoma bogata istorijski gledano i tako bliska mom srcu, i da mogu da govorim o nevjerovatnoj kraljici Jeleni”, istakao je Filiberto.

Sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, kako je kazao, ima odličnu saradnju.

“Poznajem mitropolita Mihaila veoma dugo i to zato što je on često u Italiji gdje prisustvuje događajima koje organizujemo sa Kraljevskom stražom Panteona, gdje su kraljevi i kraljice Italije sahranjeni. Veoma je aktivan u svim našim inicijativama i on je bio taj koji mi je rekao da moramo da organizujemo moju posjetu Crnoj Gori”, naglasio je Filiberto.

O odnosu Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve nije htio govoriti i to zato što, kako je objasnio, nema dovoljno znanja u ovoj oblasti.

“Crkve i religije moraju biti što otvorenije među sobom, ali moraju i blisko sarađivati”, zaključio je Filiberto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR