12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veljović: Propusta je bilo, ali za nas je slučaj Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smislu

Društvo

Comments 0

Veljović: Propusta je bilo, ali za nas je slučaj Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smislu

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U Skupštini je u toku Odbor za evropske integracije, na kojem se obavlja konsultativno saslušanje predstavnika nadležnih državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih polsova Mevludin Nuhodžić kaže da je afirmacija i zaštita slobode izražavanja medijskih sloboda najprije obaveza države.

"Ta obaveza proizilazi iz činjenice da se nijedno demokratsko drustvo ne može zamisliti bez slobode izražavanja. Država se u prethodnom periodu trudila da najbolje unaprijedi rad medija. Od posebne važnosti su nam smjernice i primjedbe partnera EU. Ukazano je da je sadašnji medijski ambijent opterećen izazovima. U mom mamdatu MUP je uključen u sve aktivnosti kada je posrijedi saradnja sa medijima. Bez obzira na teze da ne postoji volja da se riješe napadi na novinare na njima se radi. Tačno je da nam vrijeme nije saveznik. Tačno je da nema selektivnog pristupa. Broj napada na novinare je smanjen u odnosu na period od prije 4 godine. Ne postoji selektivan pristup bez obzira na političko opredjeljenje. Neupitna je odlučnost države da u kontinuitetu štiti medijska prava i slobode kao i da preventivnim radom sprečavamo napade i štitimo novinare", kazao je Nuhodžić.

U 2019, kako je saopšteno, nije registrovano krivično djelo na štetu novinara.

"Od četiri slučaja napada na novinare koja su se desila u 2018. 4 su riješena osuđujućim presudama a jedan slučaj je Olivere Lakic. U ovoj godini nije bilo značajnih prijetnji i napada na novinare. EK vidi pomak kada su u pitanju medijske slobode i medijski zakoni. Crna Gora je prva u regionu po broju medija po glavi stanovnika", kazala je Marijana Drašković Laković iz Ministarstva pravde.

Tužiteljka Vesna Jovićević kaže kako je slučaj ubistva Duška Jovanovića u formalno pravnom smislu je riješen.

"Imamo jednog izvrsioca krivičnog dijela", navela je ona.

Kada je u pitanju napad na Oliveru Lakić, istraga u tom postupku još traje.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković kaže da je na osnovu prikupljenih dokaza podnijeta krivična prijava protiv 9 osoba.

"U tom predmetu nije stavljena tačka. Svakodnevno komuniciramo sa državnim tužilaštvom i nadamo se da ćemo u skorije vrijeme doći do saznanja o neposrednom izvržiocu krivičnog djela", kazao je Baković.

Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare Nikola Marković kazao je kako je Komisija uočila brojne propuste po pitanju rješavanja slučejava napada na novinare.

"Nezadovoljni smo što godinama unazad nisu prepoznali propuste i odgovorne u svojim redovima sankcionisali ih.Neke istrage kada dugo traju, ljudi koji ih vode moraju da snose odgovornost. Niko nije smijenjen niti je odgovarao zbog propusta", naveo je Marković.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je kako je za njih slučaj Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smislu.

"Iskazujem poštovanje za napore koji su učinjeni. Da li je u toj proceduri bilo propusta jeste. Niko od službenika kojima se desio propust ne moze biti eboliran od odgovornosti. U Upravi policije pitanje odgovornosti je značajno pitanje. Značajan broj pripadnika službe je promijenjen. Za posljedicu imamo pitanje rezultata i pitanje odgovornosti. Svi strani eksperti u Crnoj Gori su dobro došli. Ovdje su važne dvije stvari da smo mi nosioci aktivnosti i da imamo znanje i potencijal da odgovore onome što jesu profesionalni izazovi", kazao je Veljović.

Veljović kaže kako je slučaj Jovanovića hipoteka nad Crnom Gorom svih ovih godina.

"Nije se radilo o opstrukciji i svjesnoj namjeri već o profesionalnom nesnalaženju. Nije bila svjesna namjera niti zelja za opstrukcijom.

Policija djeluje sasvim slobodno bez ikakvih uticaja sa strane. Radimo poštujući po zakonu pravilima i propisima, za nas ne postoje konkretni personaliteti već izvršioci krivičnih dijela. U svom radu nisam imao nikakva organičenja i nikakve smjernice. I sada i u narednom periodu nema nedodirljivih lica u bilo kom segmentu", kazao je Veljović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR