Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Uskoro počinje čipovanje pasa

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Uskoro počinje čipovanje pasa

Čipovanje pasa počeće uskoro, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 

Okrugli stolovi, koje je organizovala Uprava, održani su u više opština.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala je tokom prethodne sedmice više okruglih stolova u crnogorskim opštinama povodom kampanje za odgovorno držanje pasa - “Drug iz snova, a bez krova“.

“Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, informisali su prisutne da je u završnoj fazi testiranje softvera za uspostavljanje sistema identifikacije i registracije pasa mikročipom, kao i da su sve ostale pretpostavke ispunjene, te da će se sa čipovanjem pasa započeti uskoro”.

Poručeno je da je potrebna bolja koordinacija lokalnih zajednica i nevladinog sektora po pitanju udomljavanja napuštenih pasa.

“Potreba za obrazovanjem komunalnih službi. Posebnu pažnju treba, kako je ocijenjeno, posvetiti daljem informisanju roditelja i djece o uslovima koje treba da ispuni odgovorni vlasnik (dnevne aktivnosti - šetnja, igra, obuka psa; prostor potreban za držanje psa i finansijski aspekt držanja psa – troškovi ishrane, liječenje, zdravstvena zaštita)”, navodi se u saopštenju. .

Jedan od zaključaka ovih skupova je potreba veće posvećenost opštinskih službi i NVO sektora u pripremi lokalnih programa za kontrolu pasa lutalica, zatim pronalaženje efikasnijih modela funkcionisanja skloništa za napuštene kućne ljubimce i same organizacije unutar skloništa koje trebaju biti privremeni, a ne stalni objekti za zbrinjavanje napuštenih pasa.

Ostavi komentar

0/300