Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Kodeks brutalno krši većina medija"

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

"Kodeks brutalno krši većina medija"

Kodeks novinara brutalno kršni 90 odsto crnogorskih medija i pitanje je zašto to nije tema medijske zajednice i fokus politike Brisela u Crnoj Gori, ocijenio je u intervjuu Mini glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković.

On je kazao da je crnogorska medijska scena duboko podijeljena, i da to nije novo, neobično, niti tipično samo za Crnu Goru.

“Neobično je što se govori isključivo o podjeli na provladine i proopozicione medije, a nikad o podjeli na glasila koja poštuju Kodeks novinara i profesionalne standarde i one druge”, rekao je Šuković agenciji MINA.

On smatra da je Kodeks i prije dorade bio dovoljno dobar dokument, jer su to univerzalna načela i da nema mnogo potrebe za inovacijama.

Da Kodeks brutalno krši 90 odsto glasila, kako je dodao Šuković, vidi i slijepac.

“Pravo pitanje je zašto to nije tema medijske zajednice i fokus, generalno promašene medijske politike Brisela u Crnoj Gori? Zašto su glasila koja dramatično i svakodnevno krše princip vjerodostojnosti, koja ne poštuju ljudsko dostojanstvo, krše pretpostavku nevinosti, komentarišu u faktografskim žanrovima, objavljuju najgore uvrede u interaktivnim segmentima portala. Zašto su baš takva glasila favoriti zaduženih za medijske politike EU, ali i nekih ključnih ambasada u Crnoj Gori.”, rekao je Šuković.

“Ako hoćete umiven odgovor u jednoj rečenici: na medijskoj i kompletnoj javnoj sceni imamo totalno marginalizovanje odgovornosti za javnu riječ i apsolutizaciju prava na slobodu govora”, ocijenio je Šuković.

On je kazao da je Crnoj Gori potrebno jedinstveno samoregulatorno tijelo koje bi pratilo primjenu Kodeksa, ali kao efektivan organ, a ne forme radi.

Da je potrebno, kako je rekao, svjedoči enorman broj prigovora na pisanje medija, što ih godinama dobija Medijski savjet za samoregulaciju (MSS).

“U malom, neanonimnom društvu, kakvo je crnogorsko, novinarstvo pretvoreno u lični obračun, stranice novina i portala pretvorene u javne pljuvaonice, pogubne su za mentalno zdravlje nacije, sistem vrijednosti i izvor gomile ličnih i porodičnih trauma, nekoliko puta i sa fatalnim krajem. Sve sve to pod okriljem skandalozne i kontraproduktivne medijske politike Brisela u Crnoj Gori”, istakao je Šuković.

Na pitanje da li moguće formiranje takvog tijela, čije bi preporuke uvažavali svi mediji, Šuković je rekao da iskustvo govori da je u ovakvoj atmosferi nemoguće.

“MSS je ispunio bukvalno sve zahtjeve Savjeta za štampu i ništa”, dodao je on.

Šuković je rekao da mu je prije dvije godine, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav napomenuo da bi Crna Gora bila bolje plasirana 40 mjesta, na listi medijskih sloboda, kad bi imala jedinstveno samoregulatorno tijelo.

“Rekao sam mu da MSS, upravo zato što nam je stalo da Crna Gora bude bolje plasirana 40 mjesta, prihvata sve, pa i najbesmislenije zahtjeve Vijesti i Dana. Ali, i dalje nemamo jedinstveno tijelo, zato što nekom odgovara da je Crna Gora plasirana 40 mjesta niže”, naveo je Šuković.

On je kazao da je pitanje za sve zašto Orav, Delegacija EU u Podgorici i nepoznate mu birokrate u Briselu koji se bave ovim stvarima, za partnere biraju “upravo ove druge”.

Komentari

Labud Dabanović,

Dobra vlast opstaje kad je bolja od opozicije-a nevaljala ako je opozicija još gora.Svakom je jasno da u CG danas nevaljala vlast kumuje svakom zlu koje je gore od nje.To se ka bolest širi da je ostalo malo domova đe rođenu braću ne raazara.Ovo uviđet ne treba mu znanje a otklanja visoko obrazovanje

Šćepan,

Problem je što mediji danas služe kao batina! “Nezavisni” reketiraju one koji su “grešni”, a takva je većina, a “provladini” tuku samo po opoziciji. “Nezavisni” ćute kad im se plati i tako se gubi svaki smisao “nezavisnosti”! A ti Darko, guraj svoje i nastavi da budeš Don Kihot. Jednako te ne podnose i jedni i drugi...grdan si ti svjedok. Volimo te Crna Goro!

Đoko Orlandić,

Darko, u srž si pogodio. Svi iz EU u vezi CG govore o neslobodi medija. Oni koji nikada nijesu pročitali ni slovo niti vidjeli ni jednu TV emisiju. Njihove stavove formiraju one tri opičene iz NVO i oni nepismeni locall staff pri 3-4 ambasade i Orava. Reporteri bez granica su Idioti bez granica

Ostavi komentar

0/300