11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrapović očekuje povećanje zarada u zdravstvu, Radunoviću zahtjevi nerealni

Društvo

Comments 0

Hrapović očekuje povećanje zarada u zdravstvu, Radunoviću zahtjevi nerealni

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je izvjesno povećanje plata zaposlenima u zdravstvu i da je sada potrebno za to naći održiv model, dok ministar finansija Darko Radunović smatra da su zahtjevi zdravstvenih radnika visoki i nerealni.

Hrapović je na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje rekao da je povećanje zarada izvjesno ali je sada potrebno naći održiv model povećanja.

"U intenzivnim smo pregovorima sa reprezentativnim sindikatima i Ministarstvom finansija i očekujemo da je povećanje plata zdravstvenim radnicima izvjesno”, rekao je Hrapović.

On je naveo da je prethodni period bio period fiskalne konsolidacije što je onemogućilo rast plata u javnom sektoru.

Kako je kazao, od stupanja na dužnost ministra zdravlja snažno podržava povećanje plata zdravstvenim radnicima i dodao da je bolji standard zaposlenih u vrhu prioriteta Ministarstva zdravlja.

“Oslonac i suština zdravstvenog sistema su zadovoljni zdravstveni radnici. Bez njih nema uspješnih reformskih procesa, efikasnog zdravstvenog sistema, niti kvalitetne zdravstvene zaštite”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, niko ne može poreći napore na poboljšanju uslova rada zdravstvenih radnika, veća izdvajanja za školovanja i edukaciju kadra i više novca za rješavanje stambenih pitanja.

“Od decembra 2016. do septembra ove godine Vlada je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu obezbijedila 1,5 miliona EUR. Vlada će sjutra razmatrati Aneks sporazuma sa sindikatima zdravstva za obezbjeđivanje još 1,5 miliona EUR za period od 2021. do 2023. godine", saopštio je Hrapović.

On je naveo da se više od 400 ljekara iz Crne Gore nalazi na specijalizaciji, za šta država godišnje izdvaja oko tri miliona EUR.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je period fiskalne konsolidacije još u toku i da će trajati do naredne godine, ili i da je teško parcijalno posmatrati i povećavati plate.

On je rekao da se ne slaže sa izjavom Hrapovića da je povećanje zarada izvjesno, navodeći da će biti izvjesno kada se to utvrdi na Vladi i prođe parlament.

Radunović je ocijenio da su zahtjevi za povećanjem zarada opravdani, ali da se plaši da su u obimu i očekivanjima sindikata nerealni.

“Procenti koji su saopšteno su previoski i nerealni. Nijesam siguran da ćemo to moći u ovom trenutku da prihvatimo”, rekao je Radunović ali nije precizirao o kolikim procentima je riječ.

On je kazao da zahtjevi moraju biti razmotreni sa velikom pažnjom.

“Razgovaramo u pravo vrijeme, pravimo budžet za narednu godinu. Mi ćemo u skladu sa mogućnostima koje nam pruža budžet pokušati da obezbijedimo novac da pozdržimo te zahtjeve”, poručio je Radunović.

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić saglasan je da je nedopustivo da ljekar ima manji koeficijent zarade od nekih funkcionera i službenika.

"Hirurg moraju imati najveću platu u državi, veću i od bilo kog funkcionera", rekao je Čirgić i dodao da je prosječna plata ljekara u avgustu iznosila 952 EUR, a medicinske sestre 497 EUR.

On smatra treba tražiti modalitet da se nagrade oni koji rade najkompleksniji posao i najduže vremena tokom mjeseca.

On je ponovio da će sigurno zadržati zamrznute plate u narednoj godini za zaposlene u javnom sektoru, i da mogu biti izuzeti eventualno zdravstveni i prosvjetni radnici.

"U pravom smo trenutku, priprema se budžet i nadam se da ćemo naći prostora, ali treba očekivanja pretvoriti u realno održiva", ocijenio je Radunović.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić navela je da ne postoje zvanični podaci koliko ljekara napusti Crnu Goru.

Ona je kazala da je prema podacima Sindikata doktora medicine za četiri godine Crnu Goru napustilo oko 150 ljekara.

Popović Samardžić je rekla da bi u buždetu za narednu godinu trebalo obezbijediti deset do 15 miliona EUR za povećanje zarada doktorima kojih u javnom sektoru, prema podacima Instituta za javno zdravlje ima više od 1,73 hiljade.

“Ako ne možemo da obezbijedimo novac onda se pripremite da obezbijedite 50 miliona EUR za liječenja građana van Crne Gore i dovođenja kadra sa strane”, navela je Popović Samardžić.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, ocijenila je da zarade moraju biti povećane najmanje 30 odsto kako bi startna plata ljekaru bila hiljadu EUR.

"Ukoliko to ne bude moguće mi imamo mogućnost sindikalne borbe", poručila je Krivokapić.
Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević smatra da se značajno moraju povećati zarade zaposlenima u zdravstvu jer postoni opasnost da javni zdravstveni sistem ostane bez ljekara.

"Mora se naći prostora za poboljšanje položaja zdravstvenih radnika. Krajnje je trenutak za značajno povećanje zarada", rekao je Pavićević.

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša kazao je da su crnogorski političari kreirali ambijent u kojem ljekari nemaju normalne uslove za život i rad i da je na njima to i da poprave.

"Sve dok ne stvorite jednake ili približno jednake uslove crnogorskim ljekarima, mi treba da imamo veće plate od slovenačkih ili njemačkih kolega a ne neuporedivo manje", dodao je Mugoša.

Žanka Cerović iz Sindikata doktora medicine kazala je da zdravstveni radnici ne traže ništa od Ministarstva finansija već od države ono što im pripada.

"Ljekari u Crnoj Gori danas su siromašni. Budžetska sredstva za zdravstveni sistem povećana su ali taj novac većinom odlazi u privatne zdravstvene ustanove”, kazala je Cerović.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su zarade zdravstvenim radnicima među najnižim u Evropi i da su prosječno u avgustu iznosile su 566 EUR.

"Nedopustivo je da zarada ljekara specijaliste bude niža nego zamjenika šefa kabineta premijera države.
Realna zarada ima pad od tri odsto, prema podacima monstata u avgustu u zdravstvenom sistemu radilo je 12.736 radnika, ćija prosjecna plata iznosi 566 EUR", navela je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, sa tolikim zaradam se ne mogu zadržati ljekari.

"Moramo učiniti sve da se zaustavi odlazak mladih doktora. Treba da se izvrše hitne izmjene u budžetu kako bi plate zdravstvenim radnicima bile povećane naredne godine", smatra Vuksanović Stanković.

Ona je pitala kako je moguće da je budžet zdravstva povećan za 80 odsto, a da su građani i ljekari i dalje nezadovoljni.

Vuksanović Stanković je poručila Radunoviću da ne treba da se plaši da su zahtjevi zdravstvenih radnik nerealni.

"Smanjite plate onima u direktoriatima i ministarstvima koji rade manje odgovoran posao i povećajte zarade zaposlenima u zdravstvu", rekla je Vuksanović Stanković.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je nužno povećati plate ljekarima do kraja ove i početka naredne godine, ali kroz kolektivni granski ugovor.

On jekazao da su poslednjih godina, kada je riječ o zdravstvenom sistemu, dobre stvari urađene u dijelu infrastrukture i opreme.

Poslanik Demokratske partije socijalista Halil Duković kazao je da su ako nema zadovoljnih ljekara džabe ulaganja u zdravstveni sistem.

“Moramo povećati zarade zdravstvenim radnicima. Povećanje od 30 odsto ne znam da li je realno, ali po mom mišljenju je i malo”, naveo je Duković.

On je rekao da se moraju povećati plate ljekara početnika kako bi bili stimulisani da ostanu da rade u crnogorskom zdravstvu, pa zatim i ostalima.

“Ljekari su elita i moramo ih uvažiti kao takve. Dogovora mora biti, jer ne možemo ni mi tražiti više nego što ima u budžetu”, kazao je Duković.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak ocijenila je da ima prostora u budžetu gdje se može uštedjeti i dati zdravstvenim radnicima, ali da ne postoji politička volja.

Ona smatra da ljekarima treba povećati koeficijente, a ne procentualno zarade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR