11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Averjanov komandant Jedinice 29155, dio čete Šišmakov i Popov

Izvor: Foto: Wikipedia

Društvo

Comments 0

Averjanov komandant Jedinice 29155, dio čete Šišmakov i Popov

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Generalmajor Andrej Vladimirović Averjanov komandant je ruske tajne jedinice 29155, koja stoji iza trovanja ruskog špijuna u Britaniji, kao i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, objavio je istraživački centar Belingket. Ta tajna ruska jedinica je, po saznanjima Belingketa, dio ruske vojne obavještajne službe GRU, prenosi Pobjeda.

Kako se došlo do tog podatka? Više fotografija i video snimaka koje su otkrili istraživači Belingketa i novinari Radija Slobodna Evropa pokazuju da je Anatolij Čepiga, jedan od dvojice obavještajnih oficira GRU-a, optužen za trovanja Sergeja Skripalja u Salsburiju tokom 2018. godine, bio na vjenčanju ćerke generala Averjanova, komandanta vojne jedinice 29155, koja je sastavni dio GRU-a. Belingket i njihov partner Insajder su prvi razotkrili Čepigu kao tajnog GRU pukovnika u septembru 2018.

"Ove novootkrivene fotografije i video snimci Čepige, koji je tvrdio da je prodavac sportskih suplemenata Ruslan Boširov, predstavljaju dodatni neupitni dokaz njegovog identiteta kao odlikovanog oficira GRU-a, koji je uz svog kolegu Aleksandra Miškina glavni osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kć erke, kao i za slučajnu smrt Davna Sturgesa" - piše Belingket.

Navodi se i da ,,izvještaj Njujork tajmsa povezuje nekoliko ruskih službenika GRU-a koje je Belingket prethodno otkrio, sa Averjanovljevom jedinicom GRU”. -Pored Anatolija Čepiga, to su: Denis Sergejev („Sergej Fedotov“), službenik GRU-a, koji je pomagao u trovanju Skripalja i bio uključen u brojne druge evropske operacije na visokom nivou; Aleksandar Miškin („Aleksandar Petrov“), vojni ljekar, jedan od dvojice operativaca koji su izvršili trovanje Sergeja Skripalja i njegove ć erke; Vladimir Mojsejev (,,Vladimir Popov“), službenik GRU-a koji je pored Šišmakova pokušao državni udar u Crnoj Gori; kao i Eduard Šišmakov - tvrdi se u dokumentu objavljenom na sajtu te istraživačke mreže.

U istraživanju se navodi da ,,javni podaci navode Averjanova kao komandira Jedinice 29155, koja je potpuno pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane”. -Ali, kao i kod mnogih ruskih obavještajnih oficira, iz GRUa ili drugih službi, njegove javne aktivnosti nijesu dobro dokumentovane. Dokumenti pokazuju da je diplomirao 1988. na taškentskoj vojnoj akademiji, poznatoj pod skraćenicom TVOKU, u tadašnjem sovjetskom Uzbekistanu. Vjeruje se da je učestvovao u oba čečenska rata 1990-ih i 2000-ih, kao i da je u januaru 2015. dobio najviše rusko priznanje Heroj Rusije, naveo je Njujork tajms u izvještaju, bez navođenja izvora te tvrdnje.

"Snimak na Jutjubu sa proslave 100. godišnjice vojne akademije u julu 2018. prikazuje tablu s kratkim biografijama i fotografijama istaknutih diplomaca. Jedna od biografija koja se može vidjeti na snimku je znatno redigovana, ali i dalje otkriva čin osobe, prvo i posljednje slovo prezimena, kao i inicijale imena i patronima, što se sve poklapa s informacijama o Averjanovu", piše Belingket. Ako ta osoba zaista jeste Averjanov, nejasno je da li je njegovo stavljanje na tablu greška ili je to - namjerno urađeno. U javno dostupnim dokumentima, u vrijeme objavljivanja teksta, Averjanov je naveden kao komandir Jedinice 29155. Prisustvo Anatolija Čepige, osumnjičenog za pomaganje u trovanju Skripalja, na vjenčanju Averjanove kćerke uvećava već znatnu količinu dokaza koji ga povezuju s ruskom vojnom obavještajnom službom, poznatom kao GRU.

Takođe, dodatno podriva njegovu tvrdnju, koja je naišla na opšte ismijavanje, da je prodavac suplemenata za ishranu Ruslan Boširov, koji je otišao u Solsberi u martu 2018. da se divi tamošnjoj arhitekturi. Čovjek koji je pratio ćerku do oltara je general major Andrej Averjanov, tajni komandir ruske vojne jedinice koju zapadni obavještajni zvaničnici, prema izvještajima, povezuju s nizom zlodjela u Evropi. A Čepiga i njegova porodica nijesu bili obični gosti, pokazala je zajednička istraga javno dostupnih podataka koju su sproveli RSE i istraživačka grupa Belingket.

O Čepiginom prisustvu na svadbi prvi put je izviješteno 8. oktobra u članku Njujork tajmsa. Izvještaj citira neimenovane evropske obavještajne zvaničnike kako ocjenjuju da je Averjanovljeva jedinica 29155 umiješana u niz incidenata širom kontinenta, uključujući trovanje Skripalja, pokušaj trovanja bugarskog trgovca oružjem 2015. i neuspjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. Dok je izvještaj Tajmsa sadržao izrezanu sliku Averjanova za koju je rečeno da je s vjenčanja njegove ćerke 2017, list nije objavio sliku Čepige s tog događaja. Na video snimcima s događaja koje su gosti podijelili na Instagramu, Čepiga se nakratko može vidjeti.

Na jednom se Čepigino zamagljeno lice može vidjeti među gostima, dok Averjanov prati ćerku do oltara. Čepiga se takođe može nakratko vidjeti na drugom video snimku objavljenom na Jutjubu, na nalogu čije se korisničko ime poklapa s imenom zeta Averjanova. -Najjasniji vizuelni dokaz Čepiginog prisustva, međutim, dolazi s fotografija objavljenih na dva sajta o vjenčanjima koje nude relativno jasne snimke njegovog lica – i pokazuju da su članovi njegove porodice prisustvovali vjenčanju ili su, makar, bili na spisku gostiju. I Čepiga i njegov navodni saučesnik Aleksandar Miškin su, izgleda, dobili zvanje Heroj Rusije 2014, pokazuje istraga ruskog servisa RSE, Belingketa i ruskog novinskog portala Insajder. Kremlj je odbacio Tajmsov izvještaj o navodnoj povezanosti Jedinice 29155 sa trovanjem Skripalja i drugim incidentima u Evropi kao ,,krimi štivo“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR