14 °

max 24 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto nema adekvatne reakcije i kazne: Šta će još sve morati da "progutaju" Lim i Ćehotina

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Zašto nema adekvatne reakcije i kazne: Šta će još sve morati da "progutaju" Lim i Ćehotina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ekološki incidenti, naročito na Limu i Ćehotini toliko su česti, da više i nijesu vijest. Svako malo biva ispuštena neka zagađujuća tečnost, ili javnost bude zgrožena mrtvim životinjama ili njihovim ostacima koji plivaju po rijeci, ili budu ostavljeni na obali.

Za nepunu godinu, što će se jasno vidjeti iz hronologije koju je Antena M sačinila, Lim i Ćehotina "progutale" su mnogo zagađujućih materija, stradao je riblji fond, a sve zbog nečije nebrige za koju još nema adekvatne kazne, a koja bi bar silom Zakona poslala oštru opomenu da se tako više ne smije. 

Tražili smo odgovore od Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji su sve predmeti formirani zbog ekoloških incidenata, dokle se stiglo, te da li postoji stepen hitnosti u njihovom rješavanju budući da je situacije više nego alarmatna.

Hitnosti, jasni su nema, a otvoreno pitanje je do kad će Lim i Ćehotina morati da trpe nebrigu, kad već nema nijednog primjera strogog kažanjavanja za one koji prouzrokuju ekološke incidente. 

HRONOLOGIJA EKOLOŠKIH INCIDENATA NA LIMU I ĆEHOTONI U 2019.

5.01 "Krvavi Lim", bio je to kratak i više nego jeziv naslov vijesti iz Bijelog Polja kao uvod za nove ekološke incidente na početku godine.

22.3 Nakon nekoliko mjeseci, tačnije baš na Svjetski dan voda ispuštena je crvena tečnost u Lim i Lješnicu.

Slične fotografije viđene su i 2018, i to 26.10. kada je inspektor za vode Dragan Šekularac, podnio  još jednu krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju, protiv neidentifikovane osobe, zbog nove pojave crvene tečnosti u Limu.

Dan ranije, ekološki aktivisti i ribolovci spriječili su nelegalnu eksploataciju šljunka na Limu.

22.3  Utvrđeno je otkud crvena tečnost u Limu. Ekološki incident izazvao je nesavjesni radnik štamparije Pegaz, a vlasnik je prihvatio odgovornost.

9.4. Dva grada iz dvije države zajedno čiste Lim 

Naime, u okviru Programa prekogranične saradnje, opština Bijelo Polje na sjeveroistoku Crne Gore i Priboj na jugozapadu Srbije uklonili su 12 divljih deponija na obali rijeke Lim, koja protiče kroz obje države i uliva u rijeku Drinu u Bosni i Hercegovini.

5.7. Ćehotina nizvodno od TE "Pljevlja" bila je potpuno bijela kao mlijeko.

Na cjevovodu jalovišta TE "Pljevlja" otvoren je ventil i puštene hemikalije, pepeo i šljaka u Vezičnicu, a iz Vezišnice otrovni materijal je otišao direktno nizvodno u rijeku Ćehotinu.  Iz ribolovnog društva "Lipljen" iz Pljevalja tada je saopšteno da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocjenjiva.

Prizor koji je javnost mogla da vidi bio je zaista tužan.

Na fotografijama su se mogli vidjeti riječni predatori, pastrmka, primjerci teški i po nekoliko kilograma, mladica, ali i lipljen skobalj.

6.7. I dan kasnije, iz sportsko ribolovnog društva  "Lipljen" iz Pljevalja objavili su nove fotografije mrtve ribe koju su prikupili na Ćehotini.

7.7. O ekološkom incidentu oglasili su se iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović razgovarao je sa menadžmentom EPCG i dogovoreno je da ta kompanija nadoknadi štetu i izdvoji neophodna sredstva za poribljavanje Ćehotine do pronalaženja odgovornog za ovaj incident.

8.7 Čula se i riječ stručnjaka. 

"Pomor ribe na Ćehotini karakteriše se kao katastrofa i vjerovatno je nastardao kompletan živi svijet. Oporavak prirodnim putem može trajati dugo, čak pet godina, uz redovan monitornig", upozorio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Drago Marić. 

9.7. Osnovno državno u Pljevljima formiralo je predmet povodom pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Iz ODT Pljevlja istakli su i da su od Uprave policije Centar bezbjednosti Pljevlja, zatražili prikupljanje neophodnih obavještenja kako bi se utvrdilo da li je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

10.7. Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv jednog pravnog i četiri fizička lica, koja su osumnjičena za zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine, a u vezi sa događajem usljed kojeg je došlo do ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina, saopšteno je iz Uprave policije. 

12.7 Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice uradio je analize uzoraka vode i ribe koje im je dostavio inspektor Dragan Šekularac, a koje su pokazale da je Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka.

Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije analize su utvrdile da su ribe otrovane otrovnim korozivnim (kaustičnim) sredstvom.

8.7  EPCG uputila izvinjenje zbog ekološkog incidenta na Ćehotini i Vezišnici. Tada je i prihvaćena ostavka direktora TE Pljevlja Vladimira Šestovića koju je podnio zbog ekološkog incidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine.

25.7 Ponovo nelagalno vađen šljunak iz Lima i Ibra, podnešene prijave.

2.9 Novi veliki pomor ribe na Limu! Ribočuvari Sportskog ribolovnog društva,,Sinjavac” zapazili su tog jutra veliku uginulu riba uz obalu Lima, od industrijske zone do mjesta Sutivana i dalje nizvodno. 

3.9 Objavljen novi snimak: Limom plutaju mrtve ribe, sumnja se da je nastavljeno trovanje

4.09 Mrtve ribe već tri dana plutale su Limom. Tog dana oglasili su se iz  resornog Ministarstva i kazali da su uzeti uzorci vode i ribe iz Lima, te da čekaju rezultate analiza.

5.09  Green Home je sa predstavnicima bjelopoljskog ribolovnog društva “Sinjavac" obišla lokaciju na kojoj je evidentiran masovni pomor ribe u rijeci Lim. Nakon obilaska, saopšteno je da je uočen ispust iz kojeg izlazi bjeličasta voda s mirisom amonijaka.

11.09. Rezultati gotovi: Pomor ribe u Limu zbog nedostatka kiseonika i povećanog nitrita

12.09 Riječ stručnjaka:

"Znali smo to i od prije ali smo se ponovo uvjerili da je tamo katastrofalno stanje. Postoje brojni ispusti raznih farmi, manjih i većih fabrika, kanalizacioni ispusti, tako da su povećane količine nitrita i sulfata potpuno za očekivati u toj vodi, rekao je za Antenu M profesor Danilo Mrdak, napominjući da uopšte nije iznenađen rezultatima.

13.09 Tužilaštvo je naredilo pregled fabričkih postrojenja uz obalu Lima zbog pomora ribe, potvrđeno je iz Osnovnog Tužilaštva Bijelo Polje.

14.09 Nevladina organizacija Euromost u prisustvu predsjednika "Sportskog ribolovnog družtva Sinjavac" Ismeta Softića, sa dronom je uradila nove snimke obala Lima ispod industrijske zone.

Na snimcima se moglo vidjeti, da se i dalje ispuštaju nepoznate materije iz cijevi. A o kakvim materijama se radi nije poznato.

17.09 Premijer Marković poručio da zagađivač rijeke mora biti kažnjen, bez obzira na to je li pojedinac ili kompanija. 

''Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kao što je bilo na Limu, Ćehotini, ili kao što je zagađenje rijeke Zete", bila je poruka premijera.

19.09. Premijer Duško Marković saopštio je da je Vlada naredila izradu katastra zagađivača na svim ribolovnim vodama, ističući da se biznis ne može razvijati na uštrb zaštite životne sredine, te da zagađivači moraju biti oštro kažnjeni.

16.10 Novi ekološki incident: Velika količina uginule živine na obalama Lima

27.10. Novo ispuštanje bijele tečnosti u Lim, NVO Euromost upozorio- opasnost od zaraza velikih razmjera.

28.10 Crna tečnost ispuštena u Lim!

Previše je primjera nebrige za Lim i Ćehotinu, a premalo, skoro nimalo adekvatne reakcije da se stane na kraj uništenju nekada, mnogi bi rekli prirodnih bisera Crne Gore.

Antena M nastaviće da se bavi ovom temom, sve dok se nadležni ne probude, iz reklo bi se dubokog sna i zaštite kako treba Lim i Ćehotinu i sve druge crnogorske rijeke, i kada će nam umjesto svih ovih ružnih fotografija stizati neke lijepe, kao što je bila ona 7. januara ove godine kada je uslikana srna u Limu. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Boro

Svaka cast Anteni M, dobro je novinarka rekla dako se nadležni probude iz dubokog sna

Radenko

Sram da vas je!!! I Vladu i Tuzilastvo i premijera i potpredsjednika i ministre... A Tuzilastvo i VDT bolje da ne postoje, jer ovakvi kakvi su zastiđe su drzave. A Anteni M svaka čast. No ne mozete stizati na sve strane, i da Crnogorce učite istoriji i okolinu da stitite od idiota i onih kojima je ustavna obaveza da to rade, a drzavna kasa na raspolaganju.