13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin: Stanković trebalo da prenese ovlašćenja

Društvo

Comments 0

Pažin: Stanković trebalo da prenese ovlašćenja

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin izjavio je tokom današnje sjednice skupštinskog Odbora za antikorupciju, da je nakon isteka mandata trebalo da se Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković distancira tako što bi prenio ovlašćenja na nekog od svojih saradnika.

Pažin je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a, Nikole Divanovića, precizirao da nedavnom izjavom o nedopustivo niskom povjerenju u Tužilaštvo, ni u kom slučaju nije mislio na rezultate za koje ima svo poštovanje, već na profesionalnu odgovornost Ivice Stankovića.

Tokom današnje sjednice skupštinskog Odbora za antikorupciju koja je bila posvećena Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, u dijelu poglavlja 23 i 24 koji se bave vladavinom prava, poslanici su se najviše bavili odbijanjem vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića da se pojave na kontrolnom saslušanju Odbora za antikorupciju što su predstavnici opozicije ocijenili kao uvredljivo za Parlament i kao oduzimanje kontrolne uloge Parlamentu koja mu po Ustavu pripada.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić podsjetio je da je i sam predsjednik Crne Gore, tada u svojstvu premijera, sa potpunim i nespornim izbornim legitimitetom, poštovao Parlament i u sred predizborne kampanje, pojavio se pred Odborom i nekoliko sati odgovarao na pitanja, za razliku od Stankovića i Katnića kojima su parlamentarci, odnosno, Skupština prenijela svoj legitimitet.

Osim toga, velika pažnja je posvećena i takozvanom VD stanju vrhovnog državnog tužioca i Sudskog savjeta, pa su opozicionari iskazali zabrinutost situacije koja je rezultat nepostojanja saglasnosti vlasti i opozicije u vezi sa izborom novog VDT-a i članova Savjeta.

Nezavisni opozicioni poslanik Aleksandar Damjanović je, obraćajući se potpredsjedniku Vlade, pozvao na dokument koji je upravo Pažin dostavio poslanicima.

Damjanović je, podsjetivši da je svojevremeno, tokom skupštinskih sjednica upozoravao Pažina na VD stanja, rekao da se ta VD stanja neće zaustaviti na Tužilaštvu i Sudskom savjetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je, govoreći o obavezama države u pregovaračkom, odnosno, evrointegracionom procesu rekao da ne postoji nijedna obaveza Vlade koja nije izvršena ili koja se ne izvršava, ali da je sada, kao i u drugim državama problem implementacija.

Osvrćući se na stavove opozicionih poslanika u vezi sa VD stanjima u Tužilaštvu i Sudskom savjetu, Pažin je rekao da je Tužilaštvo državni organ, ali da ima jedinstvenu poziciju u svijetu gdje je Tužilaštvo uvijek dio izvršne vlasti, a da u mnogim visoko razvijenim demokratskim državama tužioca postavlja sam ministar.

"Sada lamentiramo nad sudbinom, a umjesto lamentiranja predlažem otvaranje dijaloga", rekao je Pažin naglašavajući da se ustavna rješenja ne smiju svesti na političke nagodbe.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević učešće u radu skupštinskog Odbora za antikorupciju iskoristio je da kategorički negira špekulacije da je Crnoj Gori, u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom, aktivirana klauzula balansa.

Odbor je okončao rad bez usvajanja zaključaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR