8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Unaprijediti stanje u oblasti upravljanja otpadom

Društvo

Comments 0

Unaprijediti stanje u oblasti upravljanja otpadom

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Nadležni u Vladinim resorima ulažu značajne napore kako bi oblast upravljanja komunalnim otpadom uredili u skladu sa evropskim zakonodavstvom, saopštio je predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Igor Jovanović.

On je na Nacionalnoj konferenciji pod nazivom Mogućnosti za primjenu savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori, koju su organizovali Ekološki pokret Ozon i Pivara Trebjesa, ocijenio da postižu određene rezultate, ali da je ta oblast poznata kao vrlo teška za sporovođenje.

”Direktive su poznate kao teške u svakom smislu - finasijskom, tehnološkom, tehničkom, a posebnu specifičnu težinu toj oblasti daje obesmišljavanje svih napora na uređenju u zakonodavnom i implementacionom dijelu, ukoliko građani odlažu i bacaju otpad na mjesta gdje ne treba”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, na drugoj strani, mišljenje građana ne bilo dobro kada bi ih pitali kakavo je stanje i koliko je uređena ta oblast.

”U Ministarstvu ulažemo značajne napore i u zakonodavnom dijelu uradili smo zadovoljavajući posao, a u Podgorici i primorskom dijelu smo i značajno izgradili infrastrukturu, ali, uprkos pomacima, ne i u sjevernom dijelu Crne Gore”, rekao je Jovanović i dodao da je urađen reciklažni centar na Žabljaku i počela izgradnja stanice u Mojkovcu.

On je ukazao da se niz tehničke dokumentacije radi za sjever Crne Gore, kako bi mogli realizovati planirano.

”Ne možemo biti zadovoljni stanjem u oblasti upravljanjem otpadom, ali imamo određene rezultete i po pitanju procenta reciklaže, tako da smo optimisti za naredni period”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da u Podgorici ima reciklažni centar od 2010. godine, a izgrađena je i deponija, što funkcioniše kao Centar za upravljanje otpadom.

Prema njegovim riječima, slična situacija je i u Baru, gdje je izgrađena deponija i radi se tehnička dokumentacija za izgradnju reciklažnog centra.

”Dopunama odluke Državnog plana predvidjeli smo četiri Centra za upravljanje otpadom u Crnoj Gori, koji će pored Podgorice i Bara, biti u Bijelom Polju i Nikšiću», rekao je Jovanović.

Direktor NVO Ekološki pokret Ozon, Aleksandar Perović, ukazao je da pametan sistem za upravljanje otpadom predstavalja odgovoran i promišljen vid vizionarstva pogotovo na lokalnom nivou.

”To znači da se uspostavalja sistem ekološki prihvatljiv i održiv, što bi trebalo da donese zadovoljstvo i osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici, uz olakšice komunalnim radnicim i građanima koji su korisnici komunalnih usluga”, rekao je Perović.

On je naveo da je trend i da postoji velika potreba za reciklažom i u zemljama Evropske unije (EU), i razvijeni koje nijesu njihove članice, kako bi se na taj način iskoristile sirovine koje imaju ponovnu vrijednost na tržištu.

Perović je ukazao da bi trebalo uvesti neke izmjene i u obrazovnom sistemu, kako bi se pametno upravljeje otpadom prepoznalo sa strateškog ugla.

”Razvili smo Program za stručno usavršavanje nastavnika koji se zove Obrazovanje u upravljanju otpadom, koji je akreditovao Savjet za nacionalno obrazovanje i u šest škola u šest gradova, tokom dvije godine imali smo mogućnost da edukujemo nastavnike i opremimo škole posudama za selektivno odlaganje otpada”, rekao je Perović.

On je predočio da je time omogućeno da oni sami razviju sistem kako da u komunikaciji sa komunalnim preduzećima i lokalnim zajendicama naprave jedan održiv sistem, da bi djeca od najranijeg uzrasta prepoznala koliko je važno o otpadu razmišljati strateški kao o potencijalu, a ne kao o problemu kao što je do sada bio slučaj.

Perović je istakao da će Ozon posvećeno raditi kako bi Nikšić dobio savremeni centar za upravljanje otpadom i podsjetio da je takav njihov predlog usvojem državnim planom upravljanja otpadom.

”Potrebna je snažna i odgovorna politika upravljanja otpadom, snažna sistemska podrška od krovnih donosilaca odluka sa državnog nivoa, kroz strategiju upravljanja otpadom, državni plan, zakon, efikasnu primjenu zakona, a svakako i kroz lokalne zajendice”, rekao je Perović i dodao da će morati još mnogo da se radi na tom planu.

Menadžer korporativnih odnosa u Pivari Trebjesa, Jelena Damjanović Vidaković, ocijenila je da je zaštita životne sredine jedna od ključnih oblasti na kojoj su zasnovani ciljevi održivosti kompanije Molson Coors u okviru koje posluju.

“Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom visoko su na listi naših prioriteta, a tu posvećenost pokazujemo i konkretnim akcijama, i mjerljivim aktivnosti, jer trenutno recikliramo oko 50 odsto ukupnog otpada koji nastane kroz poslovne procese Pivare”, navela je Damjanović Vidaković.

U Trebjesi, kako je kazala, žele da proces reciklaže bude još veći shodno dugoročnim ciljem korporacije kojoj pripadaju, da do 2025. godine sav otpad recikliraju.

“Usmjereni smo i na prevenciju stvaranja otpada i na kontinuiranu edukaciju građana primarno kroz naše edukativne i društveno odgovorne kampanje koje realizujemo”, navela je Damjanović Vidaković.

Predstavnici nadležnih institucija sa lokalnog i državnog nivoa razgovarali su na konferenciji o mogućnostima primjene najboljih dostupnih tehnologija i dobrih praksi, podsticanju inovativnih rješenja, međusektorskoj saradnji, kao preduslovima za stvaranje održivog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i uspješnosti procesa pregovora sa EU, kroz poglavlje 27, gdje je ta oblast, uz otpadne vode, prepoznata kao posebno važna.

Nacionalna konferencija je jedna od aktivnosti projekta Otpad i Budućnost koji je pobijedio na konkursu Pivare, za projekte ekoloških NVO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR