22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

22° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svaka peta strana Bečićevog rada plagijat

Društvo

Comments 6

Svaka peta strana Bečićevog rada plagijat

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Nezavisna, međunarodna komisija Ekonomskog fakulteta, na bazi detaljne analize, utvrdila je da se 7.494 riječi, odnosno 21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada predsjednika Demokrata Alekse Bečića ne može smatrati autentičnim, jer predstavlja tekst preuzet od drugih autora bez korektnog citiranja. To je, izmedu ostalog, navedeno u dokumentu koji je prekjuče jednoglasno usvojio Senat Univerziteta Crne Gore, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Kako navodi Pobjeda, Komisija Ekonomskog fakulteta zaključila je da Bečić, osim što je prepisivao tuđe radove, u magistarskom je i “autoplagirao”, odnosno da je skoro u cjelosti prepisao svoj diplomski rad. Naveli su da je relevantna činjenica što su došli do saznanja da je izuzetno visok nivo sličnosti između pojedinih djelova diplomskog i magistarskog rada Bečića.

“Kao posebnu specifičnost ističemo činjenicu da se uporednim pregldom dva rada mogu naći identični pasusi u uvodu i zaključku oba rada. Komisija je utvrdila da 10.346 riječi iz magistarskog rada, odnosno 29,5 odsto magistarskog rada čini tekst preuzet, ali i ne naveden, iz diplomskog rada kandidata. Procenat diplomskog rada kandidata koji je inkorporiran u njegov magistarski rad iznosi 98,4 odsto”, naveli su oni u odluci, prenosi Pobjeda.

Ukazali su i na važnost što su utvrdili da postoji niz grešaka i značajnih propusta u spisku literature i visok stepen neusaglašenosti sa fusnotama datim u radu.

Komisija je, pojašnjavaju oni, identifikovala da je od 31 navedenog izvora u literaturi samo 20 korišćeno u ukupnom broju fusnota (i to – 12 publikacija i osam internet izvora), dok je analizom korišćenih fusnota uočeno da se u njima navode i čak 22 izvora kojih nema u navedenom spisku literature.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

StevanPG

Ispitao bih ja i kako je zavrsio fakultet, ko zna koliko mu je tu ispita progedano kroz prste.

Cipsy

I ovakav zeli sjutra da nam pretenduje da bude vlast u CG?? Ovo je jednom rijecju zastidje.