15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Tržište rada se mora zaštititi od nekvalitetnih diploma"

Društvo

Comments 2

"Tržište rada se mora zaštititi od nekvalitetnih diploma"

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U Ministarstvu prosvjete održan je Okrugli sto u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, na kojem je predstavljen Nacrt zakona.

Učesnici okruglog stola, među kojima su bili predstavnici obrazovnih ustanova, studenata, Zavoda za zapošljavanje, nevladinih organizacija, upoznati su sa predloženim izmjenama i ciljem mijenjanja pomenutog Zakona, a to je jačanje sistema kontrole i priznavanja inostranih diploma

"Ključne izmjene tiču se unapređenja postupka i kriterijuma priznavanja, koji se, između ostalog, odnose na: ishode učenja, strukturu obrazovnih programa, nivo vještina i kompetencija, uslove upisa, obim i trajanje praktične nastave, prava koja obrazovna isprava daje u zemlji izdavanja i dr", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Otvarajući okrugli sto, direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović rekla je da je prepoznata potreba da se crnogorski obrazovni sistem i tržište rada zaštite od onih diploma koje su prepoznate kao manje kvalitetne i koje dolaze sa ustanova koje ne karekteriše tradicija i dobar položaj na međuanrodnim rang listama, a da se istovremeo obezbijedi kvalitetan i konkurentan kadar.

Ipak je posebno naglasila kako im nije cilj da otežamo situaciju bilo kome ko je obrazovanje ili studije završio na renomiranim ustanovama, i čije znanje, vještine i kompetencije nijesu upitne, niti žele da usporimo internacionlaizaciju i mobilnost. 

"Zapravo, njima će proces biti i olakšan. Fokus ovih izmjena su dakle one situacije gdje postoje značajne neusaglašenosti i diskrepance u obrazovnim ispravama, i ishodima učenja,“, istakla je Kurpejović, i dodala da im je cilj da usmjere buduće studente da prilikom izbora ustnova na kojima žele nastaviti obrazovanje povedu računa o njihovom statusu, kao i kako ih poslodavci cijene.

Na okruglom stolu bilo je razgovora o institutu eksperta, koji je takođe predložen ovim zakonom, a koji bi, kada Ministarstvo to od njega zatraži, davao mišljenje o obrazovnoj ispravi, uz prijedlog za prihvatanje odnosno odbijanje zahjeva za priznavanje.

„Ministarstvo prosvjete će u narednom periodu nastaviti da poštuje principe propisane Lisabonskom konvencijom i drugim pratećim aktima, uvažavajući internacionalizaciju i mobilnost uz istovremenu zaštitu crnogorskog sistema obrazovanja“, zaključila je Kurpejović.

Šira javnost je od 7. novembra 2019. godine pozvana da dostavi komentare, sugestije i predloge na pripremljeni Nacrt zakona, a rok za dostavljanje je 27. novembar. Poziv je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.                                                               

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Goli

Dakle, dajte da svoje dvorište očistimo, pa da tek onda pričamo o tuđem!!! A tržište rada će prosijati diplome i uzeti ono što mu koristi. Ovo se, svakako, ne odnosi na državnu upravu i sve poslodavce koji se finansiraju iz budžeta!

Goli

Crnogorski sistem obrazovanja je već narušen. A toliko je narušen da ovi visoki procenti visokoobrazovanih crnogorskih građana izaziva podsmjeh kod svih koji su čuli za Crnu Goru. Pokušaji da se dovede nešto u red se svaki put izjalovi. A znate li zašto? Zato što nema činovnika, pomoćnika, direktora ili ne znam ni ja koje funkcije u Ministarstvu prosvjete koja se pita o ovome, a da nije predavač na nekom od “fakulteta” kod nas ili u okruženju.