Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jaka kiša oštetila tunele u Platijama, uskoro sanacija

| Postavio/la: Antena M | Izvor: Prva Tv

Jaka kiša oštetila tunele u Platijama, uskoro sanacija

Kiša koja je padala danima nije ugrozila samo građane i njihovu imovinu, već se nevrijeme odrazilo i na puteve i tunele. Naročito na kanjon Morače i Platije gdje se voda sa planinskih vrhova slivala na cestu. To, kažu u Upravi za saobraćaj nisu mogli da spriječe, ali napominju da su izradili tehničku dokumentaciju za obnovu tunela 7,8, i 9 koji već godinama unazad prokišnjavaju. 

Uprava za saobraćaj formirala je posebnu Komisiju za tunel Vrmac. Povod je nedavni incident – kada je otpao ventilator i pukom srećom izbjegnuta veća šteta. Objašnjavaju i da tunel zadovoljava sve standarde, ali zbog podzemnih voda i strarosti – radiće se rekonsturkcija.

"Mogu da izjavim da je tunel Vrmac što se tiče saobraćajnog profila urađen po svim standardima, saobraćajni profil je 4 i po metra ,svijetli profil je 4 metra i 70 cm, u tome tunelu postoji rasvjeta i ventilacija.
Imali smo neodgovornog vozača koji je vozio vangabaritini prevoz,vozio je građevinsku mašinu na šlepi .Bez ikakve dozvole uprave za saobraćaj i uprave policije, ljudski faktor je uzrok toga", kaže za Prvu Miodrag bakrač iz Uprave za saobraćaj.

Naša zemlja, u iščekivanju autoputa za sada se oslanja na magistralne i regionaolne puteve. Dugi su 1800 kilometara, ali kada našu zemlju pogodi nevrijeme, kažu stručnjaci za puteve, ne mogu da ih u potpunosti zaštite. Pogotovo ne one koji su građeni u kanjonima, usjecima. Crne tačke kao mjesta gdje se uvijek dešavaju nesreće sa smrtnim ishodima kažu u Upravi za saobraćaj mi nemamo.

"Međutim imamo neke dionice koje možemo reći rizične za putovanje kao što je kanjon Platije, u jednom dijelu rizičan ,zatim kanjon rijeke Pive, od Plužina do Šćepan polja gdje imamo 54 tunela ukupne dužine 5 i po kilometara , to je dionica oko 26 k,zatim imamo jednu zonu u kanjonu rijeke Tare od Mojkovca do mosta na Đurđevića Tari", kaže Bakrač.

U upravi za saobraćaj kažu da su spremni za zimu. Na crnogorskim putevima su izgradili više od 20 punktova kako bi brže reagovali u slučaju snijega.

"Ove godine na crnogorskim putevima biće prisutno 65 kamiona sa noževima i posipačima, 19 utovarivača, 11 specijalnih mašina, takođe biće prisutno 116 putara kao i svi ljudi mašinisti koji će da upravljaju mašinama", poručuje on.

Neće faliti ni soli u slučaju niskih temperatura da se ne bi stvarala poledica pa su obezbijedili više od 8 hiljada tona. Uz to su u upravi za saobraćaj pripremili i 14 i po hiljada kubika mljevenog kamena.

Ostavi komentar

0/300