16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jaka kiša oštetila tunele u Platijama, uskoro sanacija

Društvo

Comments 0

Jaka kiša oštetila tunele u Platijama, uskoro sanacija

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Kiša koja je padala danima nije ugrozila samo građane i njihovu imovinu, već se nevrijeme odrazilo i na puteve i tunele. Naročito na kanjon Morače i Platije gdje se voda sa planinskih vrhova slivala na cestu. To, kažu u Upravi za saobraćaj nisu mogli da spriječe, ali napominju da su izradili tehničku dokumentaciju za obnovu tunela 7,8, i 9 koji već godinama unazad prokišnjavaju. 

Uprava za saobraćaj formirala je posebnu Komisiju za tunel Vrmac. Povod je nedavni incident – kada je otpao ventilator i pukom srećom izbjegnuta veća šteta. Objašnjavaju i da tunel zadovoljava sve standarde, ali zbog podzemnih voda i strarosti – radiće se rekonsturkcija.

"Mogu da izjavim da je tunel Vrmac što se tiče saobraćajnog profila urađen po svim standardima, saobraćajni profil je 4 i po metra ,svijetli profil je 4 metra i 70 cm, u tome tunelu postoji rasvjeta i ventilacija.
Imali smo neodgovornog vozača koji je vozio vangabaritini prevoz,vozio je građevinsku mašinu na šlepi .Bez ikakve dozvole uprave za saobraćaj i uprave policije, ljudski faktor je uzrok toga", kaže za Prvu Miodrag bakrač iz Uprave za saobraćaj.

Naša zemlja, u iščekivanju autoputa za sada se oslanja na magistralne i regionaolne puteve. Dugi su 1800 kilometara, ali kada našu zemlju pogodi nevrijeme, kažu stručnjaci za puteve, ne mogu da ih u potpunosti zaštite. Pogotovo ne one koji su građeni u kanjonima, usjecima. Crne tačke kao mjesta gdje se uvijek dešavaju nesreće sa smrtnim ishodima kažu u Upravi za saobraćaj mi nemamo.

"Međutim imamo neke dionice koje možemo reći rizične za putovanje kao što je kanjon Platije, u jednom dijelu rizičan ,zatim kanjon rijeke Pive, od Plužina do Šćepan polja gdje imamo 54 tunela ukupne dužine 5 i po kilometara , to je dionica oko 26 k,zatim imamo jednu zonu u kanjonu rijeke Tare od Mojkovca do mosta na Đurđevića Tari", kaže Bakrač.

U upravi za saobraćaj kažu da su spremni za zimu. Na crnogorskim putevima su izgradili više od 20 punktova kako bi brže reagovali u slučaju snijega.

"Ove godine na crnogorskim putevima biće prisutno 65 kamiona sa noževima i posipačima, 19 utovarivača, 11 specijalnih mašina, takođe biće prisutno 116 putara kao i svi ljudi mašinisti koji će da upravljaju mašinama", poručuje on.

Neće faliti ni soli u slučaju niskih temperatura da se ne bi stvarala poledica pa su obezbijedili više od 8 hiljada tona. Uz to su u upravi za saobraćaj pripremili i 14 i po hiljada kubika mljevenog kamena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR