14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksploziv od kriminalaca, bombe sa Mateševa: Evo šta se sve čuva u magacinu Direktorata za vanredne situacije

Društvo

Tag Video
Comments 0

Eksploziv od kriminalaca, bombe sa Mateševa: Evo šta se sve čuva u magacinu Direktorata za vanredne situacije

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Od 12 do 15 tona raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava i municije pronađe se godišnje na teritoriji Crne Gore. Uglavnom ih nađu građani, koji zatim zovu policiju, a oni na teren izlaze sa stručnjacima iz Direktorata za vanredne situacije. Ukoliko se radi o eksplozivu koji nije bezbjedan za prevoz, on se odmah uništava. U suprotnom odvozi se u magacin. 

Tu se ćuvaju neeksplodirana ubojna sredstva i municija pronađeni ove godine. Prilično je mračno jer je svjetlo strogo zabranjeno iz bezbjednosnih razloga. Tu se čuvaju do uništavanja. Ima svega - od sitne municije do aviobombi teških preko hiljadu kilograma, poput onih nedavno pronađenih na Mateševu. 

"Ovo u magacinu, to je sve zadnjih osam mjeseci sakupljenih, a najstarija sredstva imamo baš tu nekoliko primjeraka iz 1908. na čauri piše godina proizvodnje", kaže za šef odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva Milovan Joksimović.

U magacinu je trenutno od 14 do 15 tona eksploziva i municije. One koja nisu bezbjedna za transport, uništavaju na licu mjesta.

"Izađemo na lice mjesta, pokupimo sredstva transportujemo ih ili uništimo na licu mjesta, godišnje se pronađe nekih 12 do 15 tona, ove godine malo više", kaže Joksimović.

Pronalaze ih svuda, a uglavnom građani prijavljuju da su ih pronašli.

"Pa na državnom zemljištu, privatnim posjedima, prilikom oranja zemljišta prilikom izgradnje puteva, planinarenje, ronjenje, ima dosta sredstava koja se nalaze pod vodom", kaže on.

Najčešće pronalaze eksploziv i municiju iz drugog svjetskog rata, dok iz prvog godišpnje pronađu desetak komada.

"Imamo topovski metak koji je napravljen 1907. prije 1. svjetskog rata, napravljen je u fabrici u Njemačkoj, za potrebe arapskog tržišta, ni nama nije jasno kako je došao na teritoriju CG vidite arapska slova i fabriku koja je proizvela", objašnjava Joksimović.

Sve što je u magacinu uništava se krajem godine, ekološkim putem - vađenjem eksploziva i njegovom daljom preradom u prirodni eksploziv.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR