24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Društvo

Comments 0

Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Na poziv ministra obrazovanja i mladih Francuske Žan Mišela Blankera, ministar prosvjete Damir Šehović prisustvovao je sastanku ministara obrazovanja država potpisnica Evropske kulturne konvencije Savjeta Evrope, koji je održan u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Teme sastanka bile su etičko korišćenje digitalnih alata, razvoj kritičkog razmišljanja djece, kao i mogućnost otvaranja Opservatorije za predavanje istorije u Evropi. 

"U fokusu pažnje bile su politike koje bi trebalo primijeniti u svjetlu sve intenzivnije digitalizacije obrazovnog procesa, a razmijenjena su mišljenja o međunarodnim praksama i poteškoćama sa kojima se države članice Savjeta Evrope susrijeću u suočavanju sa izazovima koje donosi zloupotreba tehnologije, kao i društvenih mreža. Ministri su razgovarali o uvođenju zajedničkog principa koji bi približio mladima njihova prava, ali i upozorio na opasnosti koje nosi aktivnost na društvenim mrežama, a koje se odnose na zaštitu ličnih podataka koji su u posjedu kompanija koje obezbjeđuju internet servise", navodi se u saopštenju.

Ministri su predložili uspostavljanje Opservatorije za predavanje istorije u Evropi, kao inovativnog, politički neutralnog koncepta, koji doprinosi snaženju povjerenja i suživota u višenacionalnim i višekonfesionalnim društvima.

"Na marginama konferencije, ministar Šehović je imao brojne susrete sa ministrima obrazovanja, a razgovarao je i sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović-Burić, kao i generalnom direktorkom za demokratiju Savjeta Evrope Snežanom Samardžić-Marković i direktorom za demokratsku participaciju Matjažom Grudenom.

Ministar se, takođe, sastao i sa predstavnicima crnogorske dijaspore, sa kojima je razgovarao o značaju aktivnosti iseljenika za očuvanje naše kulture, jezika i tradicije u Francuskoj", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, sagovornici su se saglasili da poseban značaj ima škola crnogorskog jezika koju već duže vrijeme organizuje udruženje iseljenika Asocijacija Montenegro, a koja će i ubuduće imati podršku Ministarstva prosvjete. Bilo je riječi i o drugim potencijalnim projektima iz oblasti kulture, kao i daljoj mogućoj saradnji sa Vladom Crne Gore. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR