17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Struka i Podgoričani o zemljotresima: Je li starogradnja sigurnija od novogradnje?

Izvor: Nakon zemljotresa u Albaniji; Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Struka i Podgoričani o zemljotresima: Je li starogradnja sigurnija od novogradnje?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
A evo i šta kažu Podgoričani o zemljotresima

Komentarišući seriju zemljotresa koja je pogodila Albaniju i region, profesor Građevinskog fakulteta u Podgorici Srđan Janković vjeruje da sve novije građevine mogu izdržati potrese te jačine. 

Pitali smo ga šta bi se prema njegovom mišljenju moglo desiti Crnoj Gori u slučaju jakog zemljotresa kakav je bio u Albaniji. 

"Ovakve zemljotrese magnitude 6 ili 6 i po sve moderne građevine bi trebalo da izdrže. Projektovanjem zgrada dopuštamo oštećenja, ali nikako rušenje niti lokalno niti globalno, to jest ljudski životi bi morali biti sačuvani.

Vjerujem da su sve nove zgrade seizmički sigurne na dejstvo ovakvih zemljotresa i ne bi trebalo da bude ni većih oštećenja, a kamoli ljudskih žrtava, što se ne bi moglo reći za zgrade koje su rađene ranije i koje nijesu urađene po seizmičkim propisima. Imamo u Crnoj Gori starijih, zidanih objekata, koji sigurno nijesu seizmički sigurni i može se očekivati oštećenje prtilikom jačih zemljotresa", kazao je Janković za Antenu M. 

Janković kaže da ljudi obično više vjeruju da je starogradnja sigurnija, ali da on ne dijeli takvo mišljenje. Dodaje da je novogradnja projektovana da izdrži jače zemljotrese.

"To bi trebalo da bude ekvivalentno magnitudama od sedam stepeni Rihtera pa čak i većim. Na primjer, između 6, 4 i 7 stepeni nije tako mala razlika kako bi se po brojevima moglo zaključiti, nego porast magnitude sa sobom povlači znatno veću oslobođenu energiju, pa sa 6, 4 na 7 raste oslobođena energija čak četiri puta.

Drugim riječima, onaj zemljotres u Crnoj Gori 1979. oslobodio je četiri puta veću količinu energije nego ovaj zemljotres u Draču. Ubijeđen sam i želim da vjerujem da je prilikom gradnje novih zgrada, koje su rađene po postojećoj projektnoj dokumentaciji, ispoštovana procedura prilikom projektovanja, izvođenja i održavanja zgrada da one mogu izdržati ovakve zemljotrese", kaže Janković. 

Foto: Screenshot, (CG nakon zemljotresa 1979)
Foto: Screenshot, (CG nakon zemljotresa 1979)

Profesor Janković bio je dječak 1979. kada je Crnu Goru pogodio razorni zemljotres i tada se kaže nije uplašio iako se zadesio u Ulcinju. A sada živi u zgradi koju je sam projektovao:

"Tako da ne smijem reći da sam se uplašio", našalio se Janković, dodajući da osjećaj svakako nije prijatan.

"Ja sam siguran da bi konstrukcija zgrade mogla da izdrži znatno jači zemljotres, ali da mi je bilo prijatno- nije", kazao nam je on. 

Šta kažu Podgoričani? 

Seriju zemljotresa u Albaniji, potom onaj u BiH a, jutros u Grčkoj, pa ponovo u Albaniji osjetili su građani Podgorice.

"Strah me unaprijed i tokom noći me bilo strah, u neizvjesnosti sam...

Nijesam se prepao, iznenadilo me koliko je trajao onaj jaki, između 40 sekundi i pola minuta, ali opet to je i očekivano budući da se radi o jakom zemljotresu...

Nijesam nijedan zemljotres osjetila kao ove sad, nije mi svejedno, očekujem da će ih biti još...

Popadale su nam stvari sa polica, bilo je strašno, beba se probudila i plakala...Nijesam se previše prepala ali smatram da ako kod nas bude ovakav kao u Albaniji da bi naše građevine mogle da dožive veliki slom", kazali su nam anketirani Podgoričani. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR