17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Vratićemo oteto

Društvo

Comments 3

Vučinić: Vratićemo oteto

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Nezakonito upisana crkvena imovina na Beogradsku patrijaršiju, odnosno državu Srbiju, biće, na temelju zakona o slobodi vjeroispovijesti vraćena zakonitom vlasniku - crnogorskoj državi – uvjeren je potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

S druge strane, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije pozvao je juče crnogorsku vlast ,,da se urazumi i da ne objavljuju rat protiv Boga“.

Srpska crkva organizuje i protest povodom usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, u subotu 21. decembra u Nikšiću, a njeni arhijereji juče su pozvali vjerni pravoslavni narod da dođu na „molitveni Crkveni sabor u Nikšiću“.

Prijedlog zakona neprihvatljiv je i pojedinim političkim partijama u našoj zemlji, koje su, takođe, najavile bunt.

Imovina

"Ponoviću ko zna koji put: u neredovnim političkim prilikama, između 1996. i 2006. godine, na Beogradsku patrijaršiju upisano je 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta i većina od 600 crkava i 60 manastira. Samo zemljište na primorju vrijedi oko jedne milijarde eura. Na tome zemljištu beogradski popovi već grade hotele i apartmane, a spremili su se da na 30 hektara crvenoga zemljišta u Buljarici grade cijeli kompleks hotela, vrijedan više stotina miliona eura" – istakao je Vučinić u izjavi za Pobjedu.

Podsjeća da su „isti pohlepni beogradski popovi, prije nekoliko godina pokušali da invalidnom dokumentacijom, pred Međunarodnim sudom u Strazburu, ishoduju odluku kojom bi se upisali na još 24 kvadratna kilometra šuma, livada i pašnjaka na śeveru zemlje“.

"Zahvaljujući ondašnjem zastupniku države pred tim Sudom, a sadašnjem ministru gospodinu (Zoran) Pažinu, spriječeni su u tome. Spremali su se da pred tim istim Sudom povedu postupak i za preostalih dvadesetak kvadratnih kilometara, ali taj spor nijesu pokretali. Bili su namjerili da se kao vlasnici upišu na sveukupno crkveno zemljište, površine nešto preko 50 kvadratnih kilometara, što im nije uspjelo. Sva ta imovina, uključujući i novčana sredstva koja se stiču nezakonitom prodajom crkvenoga zemljišta i prihodima iz Manastira Ostrog, na raspolaganju su svima kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i propast Crne Gore" – kategoričan je Vučinić.

Ovim Zakonom, kaže Vučinić, treba da se riješi „jedan problem koji je proistekao iz sile 'srpskoga mača' izvučenoga 1918. godine, koji nema namjeru da se uvuče u korice“.

"On proishodi iz zloupotrebe crnogorske državne i narodne crkvene imovine, i novčanih sredstava proisteklih iz nje, koju za račun Srbije vrši Beogradska patrijaršija. Podmuklo, koristeći se religioznom harizmom, s oltara i ostroškim novcem, digla je na noge osiromašeni prosti svijet i naoružala ga mržnjom prema zemlji, koristeći se terminima za zemlju i vodeće ljude koji imaju izrugujuće značenje. To čini s ciljem da slomi ustavni poredak i transformišu nas u antievropsku zemlju, sa svetosavskom vizijom društva, politike i kulture, što je za nas neprihvatljivo" – poručio je sagovornik Pobjede.

Vučinić izražava bojazan da bi se kod onih koji podržavaju SPC i njene ideologije „u posjed državnih instrumenata nepobitno ponovila sva ona zla s konca XX vijeka, 1941. i 1990. godine, koja su izvodili njihovi uzori, svojevremeno Stefan Nemanja, pa onda Draža Mihailović i (Slobodan) Milošević“.

"Što se tiče prijetnji nekih beogradskih vladika, popova i velikosrpskih političara, da će u slučaju donošenja zakona o kojemu je riječ, životima braniti da se nezakonito upisana crkvena imovina uzakoni na crnogorsku državu, ne treba obraćati pažnju" – rekao je Vučinić, zaključujući da su oni zapamćeni „samo po huškanju prostoga svijeta na rat i junačenju sa skupštinske govornice i s naslovnih strana podgoričke i beogradske štampe“.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak utvrdila inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se u potpunosti prihvataju sve preporuke Venecijanske komisije iz juna. 

Usvojenim aktom, između ostalog, propisano je da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

"Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori" – precizirali su iz Vlade.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Pitam se sam sa sobom , zasto sam vrlo skeptican , cak osjecam i nemoc (da ne kazem ,bespomoc) kad se govori o nasoj crkvi (sto je jedno od osnovnih ljudskih prava) Jer do sada nije postojala prava i pravna zastita od onih kojima bi to trebala biti obaveza .

Šćepan

Najtužnije je bilo kad je država, zbog gradnje nekih puteva , morala da otkupljuje svoju zemlju od Srpske crkve! One hotele u Budvi im treba otkupiti , po stambenim cijenama. Kad se malo stanji novčanik i oni će manje “režati”.... Volimo te Crna Goro!

maks

nećemo tuđe nedamo Svoje, Crnogorska crkva, vratiti će se i ovi naši Crnogoci-srbi,