18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima koja ne volimo

Društvo

Comments 0

Šehović: Ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima koja ne volimo

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada će u narednoj godini za stručno obrazovanje opredijeliti 4,5 miliona eura, što će dodatno unaprijediti njegov kvalitet, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je otvarajući konferenciju “Stručno obrazovanje pregled, perspektive razvoja i izazovi” u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori kazao da očigledni rezultati u oblasti srednjeg i stručnog obrazovanja pokazuju da je društvo sazrelo.

„Da ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima koja ne volimo, kojima nijesmo skloni, niti se možemo zaposliti sa njima. Prestiž treba tražiti u načinu na koji se neki posao obavlja“, poručio je Šehović.

Ministar je podsjetio da je stručno obrazovanje imalo prioritetno mjesto u svim reformskim aktivnostima koje je Ministarstvo prosvjete realizovalo od 2017.

„Strukturna neusklađenost između ponude i tražnje na tržištu rada, nedovoljno zastupljena praktična nastava, a samim tim i smanjene šanse za zaposlenje, samo su neki od razloga koji su nas motivisali da ulažemo u srednje stručno obrazovanje“, kazao je Šehović.

Kako je objasnio, obnovljen je dio opreme, za šta je prošloj godini izdvojeno 350 hiljada eura, oživjen je model dualnog obrazovanja, ponuđene su stipendije za deficitarne kvalifikacije i sprovedene su kampanje koje su imale za cilj popularizaciju srednjeg stručnog obrazovanja.

„I rezultat nije izostao. Razbili smo predrasude i povećali interesovanje za srednje stručne škole, te danas imamo i najbolje učenike među polaznicima stručnih škola“, poučio je Šehović.

On je rekao da se pozitivni efekti u srednjem stručnom obrazovanju ogledaju i u činjenici da danas imamo tri puta više učenika na trećem stepenu, u odnosu na nekoliko godina ranije.

Posebno dobri rezultati, kako je istakao, vide se u dualnom obrazovanju.

„Oživljavanje modela dualnog obrazovanja, na šta smo posebno ponosni, donijelo je saradnju sa 250 poslodavaca kod kojih praktični dio nastave pohađa oko 800 učenika", kazao je Šehović.

On je naglasio da je 60 odsto učenika iz dualnog sistema obrazovanja ostalo da radi kod poslodavca.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović pohvalio je postignuća Ministarstva prosvjete u dijelu stručnog obrazovanja i ocjenio su reformske aktivnosti i sve uloženo u stručno obrazovanje približili u evropskim sistemima obrazovanja.

On je predstavio publikaciju „Stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje u Crnoj Gori“, koja je svojevrsna analiza ove oblasti od strane tima autora na čelu sa gospodinom Radulovićem.

Radulović je istakao da je u fokusu današnje konferencije snažnije uključivanje mladih u evropske procese, znanje o ključnim kompentencijama i vještinama neophodnim za profesionalni razvoj mladih.

Konferencija je okupila relevantne predstavnike institucija, organizacija, stručnjake iz oblasti stručnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR