15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mi smo djeci uzori: Udruženo protiv vršnjačkog nasilja

Društvo

Comments 0

Mi smo djeci uzori: Udruženo protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ministarstvo prosvjete i Udruženje roditelji potpisali su memorandum o saradnji u vezi sa vršnjačkim nasiljem. Predstavljen je i Nacionalni plan za djelovanje protiv vršnjačkog nasilja.

"Mi smo uzori djeci. Modeli. Primjeri. Neka našu snagu vide kroz volju da pomognemo umjesto da ponizimo. Neka našu asertivnost vide kroz mirnu argumentaciju, a ne sumanutu agresiju. Neka našu mudrost vide kroz davanje podrške drugima, a ne sitnu sposobnost da nekoga obmanemo i prevarimo. Samo takvom, i to prije svega zajedničkom, udurženom akcijom možemo postići rezultate u borbi protiv vršnjačkog nasilja", poručeno je nakon potpisivanja. 

Ministar prosvjete podsjetio je na novouvedene mjere protiv vršnjačkog nasilja. 

"Naravno, svjestan sam istovremeno da živimo u vremenu u kom je nemoguće dijete u potpunosti sakloniti od nepoželjnog ponašanja i sadržaja, koji su nadohvat ruke. Njih je bilo i uvijek će ih biti. I cijenim da je tu ključna uloga upravo roditelja, koji treba da im, uz našu pomoć, usade sistem otpornosti na takve sadržaje, kako bi, onda kada dođu u kontakt sa njima, a ne sumnjajte da hoće, znali da kažu „ne“.

Naime, nasilje se danas velikim dijelom preselilo u viruelni prostor, a fizičku agresiju sve češće mijenja socijalna i emocionalna, koju je mnogo teže utvrditi i kontrolisati. Danas je nezamislivo lako nanijetu štetu drugome, i tu posebno mislim na štetu ugledu ili društvenom statusu pojedinca, brzim širenjem informacija. Što znači da je prevencija uz pomoć roditelja, ali i izgradnja snažne ličnosti, ključ za zdrav razvoj djeteta u takvim okolnostima“, poručio je Šehović.

Nacionalni tim za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja juče se sastao i analizirao prve prijave vršnjačkog nasilja.

"To je već pokazatelj i rezutat spremnosti da se saradnjom rješavaju problemi. Dakle, na jednom mjestu su okupljeni predstavnici i ministarstava prosvjete, zatim rada i socijalnog staranja, policije i civilnog sektora, koji ne samo što će dobijati informacije sa terena već će i primjećivati gdje postoji više problema, gdje manje, gdje treba dodatna podrška, koji su to modeli koji bi bili dobri, ko nije odradio ono što je definisano. I što je posebno važno, kontinuirano će raditi na unaprjeđenju ambijenta kako bismo imali što bolji odgovor na nasilje", kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je da ohrabruju nalaženje najboljih mogućih modela za prevenciju i reagovanje i podržavamo vlade i škole kao i njihove partnere da dostignu postavljene ciljeve.

"Crna Gora mora se oslanjati na dobre prakse zemalja EU i Regiona, u rješavanju pitanja vršnjačkog nasilja, kao smjernice za pristup ovom pitanju. Neke zemlje pristupaju ovom pitanju propisivanjem kazni za roditelje, dok druge propisuju kao mogućnost tužbi prema školama ukoliko ne postupe adekvatno u procesu zaštite djeteta. Crna Gora je, posebno posljednjih par mjeseci, radila upravo na pronalaženju adekvatnog modela“, poručio je Orav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR