7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo je trasa nove staze u NP "Lovćen"

Izvor: Foto: NP Lovćen

Društvo

Tag Video
Comments 0

Ovo je trasa nove staze u NP "Lovćen"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nacionalni park "Lovćen" u saradnji sa planinarskim klubom "Kapetan Angel" prethodnih dana čistili su postojeće i trasirali nove staze u dužini od 67 kilometara za 9. izdanje Lovćenskog planinarskog maratona "Lovćen trail 2020" koji će biti održan 23. maja naredne godine, sa startom i ciljem na Ivanovim koritima.

U ponudi će biti pet staza različitih distanci, i to od 6 kilometara, 20 kilometara, 38 kilometara, 67 kilometara, dječija staza od 3 kilometra, kao i šetnja za rekreativce.

"Staza od 67 kilometara biće nova ponuda za naredni maraton, koji počinje na Ivanovim koritima, pa preko katuna Majstori, Kolovirskim gredama preko Kolovirskog vrha ide na Babinu glavu. Sa Babine glave makadamskim putem se ide do Trešteničkog vrha, pa južnom stranom katuna Dolovi prema Vjetrenim mlinima, zatim Grabovom prodori do sela Podi odakle nastavlja seoskim putem do Mirca pa sa Vode pupojevac preko Trojice na tvrđavi Vrmac, sa koje se očuvanim serpentinama spušta u Kotor na Muo", navode u saopštenju iz NP "Lovćen". 

"Kroz južna vrata starog grada Kotora, Gurdić se nastavlja na tvrđavu San Đovani sa koje se spušta na sjeverna vrata starog grada Kotora, Tabačina. Zatim, pješačkom stazom ka Lovćenu, selu Žanjev do, do Kuka. Zatim, nastavlja makadamskim putem do podnožja Babjaka sa njegove južne strane, a onda grebenom Babnjaka do prevoja Ćava prema južnoj strani Štirovnika do samog vrha, sa koje se staza spušta do prevoja Ćava, a zatim nastavlja prema Lovćenskim katunima Kuk, Velji bostun, preko vode Jama na Jezerskom vrhu. Sa Jezerskog vrha staza se spušta Njegoševom stazom na Ivanovim koritima do Blatišta, a zatim Borovom šumom do cilja na Ivanovim koritima (odmaralište)", pojašnjavaju u saopštenju. 

Osim trasiranja navedene staze Nacionalni park će u saradnji sa planinarskim klubom "Kapetan Angel" čistiti nove šetačke i pristupne staze Lovćenu, kojima će se obogatiti ponuda ovog područja.

"Raščišćavaće se i trasirati staza Žanjev do – Troljeza- Mijačine - Dolovi – Ivanova korita, kao i staza Bjeloši – Ravan – Majstori – priključak na PPT.

U daljoj saradnji, u planu je i osposobljavanje postojećeg objekta nekadašnjih artiljerijskih bilaka na Babinoj glavi u planinarskom skloništu. Planirano je i niz drugih zajedničkih aktivnosti u cilju što bolje i kvalitetnije promocije ovog zaštićenog područja o čemu će posjetioci i javnost biti blagovremeno obaviješteni", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR