18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bero: Pažnja i koncentracija kod djece se mogu poboljšati vježbanjem

Izvor: Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU; Ilustracija

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

Bero: Pažnja i koncentracija kod djece se mogu poboljšati vježbanjem

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Poremećaj pažnje i koncentracije kod djece su u velikoj mjeri uslovljeni odrastanjem i odgojem.

Psiholog Đuljdana Bero smatra da je uticaj sredine i vaspitni stil roditelja značajan faktor uticaja u poremećaju pažnje i koncentracije kod djece. Navodi da se pažnja može poboljšati vježbom, da vaspitači i učitelji različitim tehnikama i vještinama mogu poboljšati pažnju djeteta ali da roditelji igraju ključnu ulogu, da prije svega moraju biti dosljedni kada je vaspitanje u pitanju.

Antena M: Kako prepoznati nedostatak koncentracije i pažnje kod djeteta?

Bero: Prve ozbiljnije znake nedostatka pažnje i koncentracije roditelji vide kada dijete krene u školu. Do tada se ti znaci posmatraju sasvim bezazleno, kao dio razvoja i odrastanja, pa malo je nestašno, živahno, ali kada krenu u školu tek tada se suočavaju sa pravim problemima. Neki od znakova da postoji nedostatak pažnje i koncentracije je nemogućnost usresređenosti na gradivo koje se sluša u školi, ne mogu da izdrže da sjede na jednom mjestu duže od 10-15 minuta, pravi brojne greške u rješavanju postavljenih zadataka, zamišljeno je, često odluta na času, prilikom izrade domaćih, ima poteškoće u organizaciji zadataka i aktivnosti uopšte, kojim redosljedom učiti i kako, rasijano je, dijete često gubi svoj školski pribor, zaboravlja stvari i instrukcije, često napušta svoje mjesto u razredu ili u drugim situacijama, fizički je aktivno u situacijama koje zahtijevaju da bude mirno...

ANTENA M: Šta mislite da je uzrok tog problema?

BERO: Često se pominje genetika kao naslijedni faktor, ali smatram da je uticaj sredine i vaspitni stil roditelja značajni faktor.

ANTENA M: Kako poboljšati pažnju i koncentraciju djece predškolskog uzrasta a kako poboljšati pažnju djece koja su krenula u školu?

BERO: Pažnja se vježba, različitim postupcima i aktivnostima sa 10-15 min koliko traje aktivna pažnja djeteta predškolskog uzrasta, na početku školske godine, sa 20-ak minuta produžava se na 30 pa do punih 45 min. Svakako vaspitači i učitelji različitim tehnikama i vještinama uvećaju pažnju djece i vraćaju ih na aktivnost kada primijete da je koncentracija u razredu opala. Svakako materije treba da su raznovrsne, interesantne a materijali i tehnike rada djeci primamljive.

ANTENA M: Gdje nastavnici griješe u radu sa djecom i koliko nastavnici mogu uticati na djecu i ispraviti greške koje prave roditelji?

BERO: Najveća greška je ućutkivati i kažnjavati dijete. Kada prepoznate da postoji problem sa pažnjom i koncentracijom, najvažnije je posavjetovati se sa pedagozima i psiholozima u školi i uputiti dijete na njihovu službu.

U radu uvesti neobične i neočekivane sadržaje, igrice, pitalice, zagonetke, mijenjanjem različitih aktivnosti - crtanja, pisanja, traženja podataka, podvlačenja…uvođenjem fizickih aktivnosti, razgibavanja, kraćih vježbi kada pažnja počinje popuštati.

ANTENA M: Možete li uporediti kako je vaša generacija odgajana i kako danas roditelji podižu svoju djecu? Jesu li se stvari promijenile na bolje ili na gore?

BERO: Vaspitni mjere i stilovi su se značajno promjenili, taj patrijarhalni, na neki način autoritativni vaspitni stil naših generacija doveo je do toga da mi sada budemo potpuno popustljivi, pregovaramo sa djecom oko tema oko kojih ne bi trebalo pregovarati. Postoje odluke koje se tiču djeteta i gdje je potrebno saslušati mišljenje djeteta, ali ta sloboda koja je data djeci čini mi se da je pomalo zbunila roditelje i dovela u zabludu kada je riječ o vaspitnom stilu, tako da ponekad se stiče utisak da djeca vode loptu i drže konce. Roditelji su prezaposleni, često nemaju dovoljno vremena i taj nedostatak djeci nadoknađuju nekim pogrešnim postupcima kao što su kupovina, dozvoljavanje upotrebe mobilnih uređaja i tableta duže od preporučenog vremena, a znamo da crtani filmovi, mobilni i igrice koje na neki način umire dijete i usmjere mu pažnju kako bi roditelji odmorili ili završili neke obaveze, štetno utiču na djetetovu pažnju i koncentraciju....vrtimo se u krug.

ANTENA M: Vaš savjet roditeljima na koji način da poboljšaju pažnju i koncenatraciju kod djece ?

BERO: Stvaranjem radnih navika - navikavanjem djece da pripremaju i spremaju svoj školski pribor i radno mjesto, da uče i pišu domaći uvijek na istom mjestu, navikavanje na urednost: pravovremeno lijeganje i ustajanje, redovno pranje zuba, spremanje obuće, pospremanje igračaka, pospremanje i postavljanje stola. Podrškom i organizacijom dnevnih aktivnosti - dijete treba učiti uvijek u otprilike isto doba dana. Igranjem - kroz igru dijete uči poštovanje pravila. I biti dosljedan u svemu, ako je potrebno dijete kazniti neka to bude ukidanje neke povlastice ili nečega što dijete voli i želi, umanjiti gledanje televizije tj. crtaća i igranje igrica što je više moguće izbjegavati ih, neka to bude određeni dan u sedmici ukoliko ispuni očekivanja.

Čitav razgovor možete čuti u emisiji "Junior", od 8:30, na Antena M radiju.

***

Sponzor emisije je Grave kids osiguranje.

Prateći potrebe tržišta i kontinuirano uvodeći inovacije, GRAWE osiguranje je u posljednjih nekoliko godina uvelo nove proizvode osiguranja u oblasti osiguranja života kazao je šef prodaje GRAWE osiguranja Miloš Mitrović.

"GRAWE je stavilo akcenat na proizvod GRAWE Kids, formiran za najmlađu populaciju. Osiguranje života za djecu po tarifi GRAWE Kids može da se zaključi za novorođenče, kao i dijete sa najviše 14 godina starosti. Trajanje osiguranja može biti najmanje 6 godina (3 godine za jednokratnu uplatu premije), a najduže do 25. godine života. Ugovarač osiguranja kod osiguranja života za djecu može biti roditelj, baba, deda, staratelj ili neko drugi. Osiguranik je isključivo dijete, a korisnik osiguranja po doživljenju je ugovarač osiguranja ili osiguranik - dijete, ako je punoljetno u trenutku isplate naknade osiguranja", objasnio je Mitrović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Dali je to isto ,prvo trebalo da se radi sa vaspitacima i roditeljima ?