17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministri CEI zemalja izrazili podršku SEEIIST regionalnom projektu

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Ministri CEI zemalja izrazili podršku SEEIIST regionalnom projektu

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Na poziv italijanskog ministra za obrazovanje i istraživanje Republike Italije, prof. dr Lorenca Fioramontija, ministarka nauke dr Sanja Damjanović, učestvovala je danas na ministarskoj konferenciji o nauci i istraživanju koja se održava u Trstu u Italiji, navedeno je u saopštenju. 

Ministarska konferencija obuhvatila je, kako su naveli, širok spektar tema sa akcentom na inovacije, visoko obrazovanje, naučna istraživanja, kao i unapređenje multilateralne naučne saradnje.

"Cilj događaja, na kojem je učestvovalo šest ministara i dvanaest šefova delegacija zemalja CEI, bio je da se osnaži saradnja zemalja članica i identifikuju opcije i rješenja za važne regionalne i evropske izazove.Na kraju konferencije, ministri CEI zemalja usvojili su Deklaraciju o nauci u kojoj je, između ostalog, izražena podrška regionalnom projektuMeđunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope(SEEIIST),ukazajući na značaj nauke i krupnih međunarodnih istraživačkih infrastruktura kao osnovnog alata za povezivanje zemalja regiona".

U okviru plenarne diskusije pod nazivom “Naučna diplomatija i izgradnja kapaciteta”, ministarka Damjanović je, kako su saopštili, predstavila projekat SEEIIST.

U skladu sa tematikom sesije, a imajući u vidu da je projektna aktivnost vezana za SEEIIST kandidovana kao jedan od događaja koji treba da se realizuje tokom predstojećeg crnogorskog predsjedavanja CEI, ministarka je istakla kako je ovaj projekat pružio jedinstvenu šansu Regionu da se po prvi put sredstvima naučne diplomatije bori za ostvarenje cilja koji bi za cijeli region predstavljao značajan naučni i tehnološki iskorak.

„Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a i dr. Uz to, stimulisao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korišćenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i sl.“, kazala je ministarka.

U svojstvu predsjedavajućeg CEI naredne godine, Crna Gora će biti posvećena osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, konstruktivnoj razmjeni mišljenja i ideja, kao i unapređenju dijaloga i projektno - orjentisane saradnje među zemljama članicama CEI. Implementacija definisanih prioriteta i sprovođenje planiranih aktivnosti u ključnim oblastima regionalne saradnje će dodatno promovisati ulogu Inicijative kao relevantnog regionalnog i globalnog aktera, zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR