10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Učestvovaćemo u dokazivanju imovine na sudu, ne iniciramo proteste

Društvo

Comments 6

Amfilohije: Učestvovaćemo u dokazivanju imovine na sudu, ne iniciramo proteste

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Mitropolit SPC Amfilohije kaže kako je potpuno normalno da, kako je rekao, mošti svetih ljudu posjećuju ljude i sabiraju narod.

"Tamo se sabiraju ne samo pravoslavni hrišćani nego dolaze katolici i muslimani. Na sabor su pozvani svi čak i oni koji se ljute. Svi su pozvani na na tu svetinju mira i pomirenja bratske sloge i zajedništva. A nama u Crnoj gori nedostaje svetopetrovskog i svetovasilijevskog zajedništva i to je nevolja Crne Gore. Taj rascijep je nešto što sadašnja vlast nastavlja. Poziv na zajedništvo, ljubav, pomirenje to je sobranje u Nikšiću koje ce se održati 21.decembra", kazao je Amfilohije na pres konferenciji.

Kaže kako ga je zabrinulo što Vlada donosi, kako kaže, anticrkveni zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

"Crkva je prije svega Hristova i božija i to želim da ostane i ubuduće. Jedna sekularna država htjela bi sada da se ponaša na način na koji se čak ni krštena Crna Gora kralja Nikole nije ponašala. Oni su razlikovali imovinu vladarske porodice crkava i imovinu države. Donositi zakon da hramovi pripadaju jednoj sekularnoj državi je nešto što je neshvatljivo u savremenoj Evropi. Crna Gora koja danas stremi evropskim vrijednostima prvo i osnovno što bi trebalo da ispoštuje da ono što je komunistički sistem oduzeo od crkava da izvrši restituciju toga. Ono što je oteto od crkve da se to vrati". poručio je Amfilohije.

Dodaje da ne iniciraju proteste.

"Ja se u boga nadam da neće doći do bilo kakvih protesta. Mi ne iniciramo nikakve proteste. Molimo našu sadašnju vlast da oni shvate ozbiljnost teme i da demontiraju komunističko nasledje. Crkva će sigurno učestvovati u dokazivanjima na sudu. U normalnim prilikama to uzimanje imovine ide kod osnovnih sudova. Neka mi nađu jedan jedini dokument iz vremena kralja Nikole da su hramovi pripadali hrišćanskoj državi. Vođen je spor oko crkve na Kruševcu i na Cipovu. Da bi kultirno dobro bilo na njemu mora da se služi služba božija. Ti izbacuješ onoga koji služi. To je nasleđe komunističkog vremena u mnogo gorem izdanju. Crkva će sigurno kao uvijek braniti svoje svetinje i biće svim zakonskim sredstvima. Sabor je samo poziv da se iscjelimo od bogo mržnje i bratomržnje. Ko je formulisao zakon niti zna istoriju niti granice Crne Gore. Nije njegovo pravo da svoje neznanje pretvara u zakon Crne Gore", kaže Amfilohije.

Episkop budimljansko-nikšićki SPC Jaonikije poručuje da je namjera zakona, kako kaže, vrlo zlokobna.

"Ovo je smišljen jedan udar na našu vjeru, na pravosljavlje. Da se naša vjera ponizi. Dajemo svu podršku i radosni smo sto je Crne Gora sklopila ugovore koji su rezultat dijaloga između katoličke islamske i jevrejske zajednice ali ne možemo podržavati da budemo diskriminisani u svojoj državi i da se nama otima, a otima nam onaj koji se predstavlja kao demokrata i onaj koji poštuje zakone, a ovamo se najbrojnija vjera ponižava. Svjesni smo svoga položaja i prava i mi ćemo ta prava braniti", poručio je Joanikije na pres konferenciji.

Dodaje da se ne može odustati od odbrane svetinja i prava.

"To nam je skuplje od života to su zavještanja, to je odgovornost i pred bogom i ljudima. Mi nikakvu povlasticu ne tražimo više u odnosu na sve druge nego samo ono sto je obezbijeđeno drugima putem ugovora da se obezbijedi i nama", kazao je Jaonikije.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

maksim

Za Amfilohija su agitpropvci male bebe. Poziva se na kralja Nikolu koga su njegovi istomišljenici pročerali a autokefalnu CPC ukinuli. On se poziva da je ova i ovakva SPC stvorila Crnu Goru, pritom "zaboravlja" da je najstarija crkva na ovom prostoru Barska nadbiskupija

Podgoricanin

Pa Crnu Goru nije osnocala Srpska Crkva negego Crnogorska. Da je to istina sve vladike prije 1918 koji su bili vladike Crnogorske crkve bi bile vladike I SRBIMA, OVAKO Rile nešto tu ne štima. Vaše izjave su u stilu gluvih telefona.