10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zamrznute jajne ćelije mogu da se čuvaju deset godina, a evo koliko košta taj postupak

Izvor: Ilustracija; Foto: EPA-EFE/MARTON MONUS

Društvo

Comments 0

Zamrznute jajne ćelije mogu da se čuvaju deset godina, a evo koliko košta taj postupak

Izvor: Nova M

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Interesovanje za zamrzavanje jajnih ćelija postoji ali se još nijedna žena nije odlučila na taj korak, barem kada je riječ o cetinjskoj bolnici, kaže u razgovoru za Novu M načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju Željko Lazović. 

Lazović objašnjava da se zamrznute jajne ćelije mogu čuvati deset godina, a starosna granica za ovaj postupak je do trideset i šeste godine.

Zamrzavanje jajnih ćelija u mnogim svjetskim zemljama nije nikakva novost i taj postupak je prilično uspješan. Lazović kaže da se žene interesuju za taj postupak, ali da se još nijedna nije odlučila na taj korak.

"U ovom trenutku je povećano interesovanje... A posebno jer je sve više u svijetu ta uspješnost zamrzavanja jajnih ćelija na veoma visokom nivou, znači u posljednjih pet do deset godina, inače proces zamrzavanja u vantjelesnoj oplodnji je veoma napredovao. Ali još, makar koda nas na klinici, nijesmo imali taj social freezing... Odnosno zamrzavanje", naveo je on. 

Zamrzavanje reproduktivnih ćelija može se obaviti i u situacijama kada se dogodi da osoba boluje od neke maligne bolesti. 

I u trenutku nakon postavljanja dijagnoze, a prije otpočinjanja terapije, mogu se zamrznuti kako uzorci sperme, tako i jajne ćelije.

Zamrznute jajne ćelije mogu da se čuvaju deset godina, a starosna granica za ovaj postupak je do trideset i šeste godine, ističe Lazović.

"Zato što u tom trenutku kad žena zamrzne jajne ćelije one su stare onoliko koliko žena u tom trenutku ima godina, ako se želi ostavriti kao majka nakon pet godina onda su njene ćelije pet godina mlađe i tu je onda šansa uspjeha veća, nego da radi zamrzavanje u 40-oj godini", kaže on. 

Evo i koliko košta zamrzavanje jajnih ćelija.

"Kod nas je zamrzavanje embriona 300 eura i odmrzavanje se plaća oko 100 ili 150 eura". 

Postupak zamrzavanja, kako kaže doktor Lazović, koristi se i prilikom vantjelesne oplodnje.

"Kod parova koji dobiju veći broj embriona kada radimo postupak vantjelesne oplodnje, ako su embrioni dobrog kvalieta, mi svakom paru prije postupka dajemo informator kako bi bili informisani i da li će potpisati saglasnost da se embrioni koji su dobri, a kojih bude više od onog broja koji smijemo vratiti zamrznu", dodaje on. 

Lazović se nada da će u narednom periodu u našoj zemlji biti omogućeno zamrzavanje embriona o trošku Fonda za zdravstvo. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR