Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radulović: Nema superiornih vjerskih zajednica, Crna Gora je pluralističko društvo

| Postavio/la: Marija Mitrović

Radulović: Nema superiornih vjerskih zajednica, Crna Gora je pluralističko društvo

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Vladimir Radulović je ocijenio  da je najvažnija dimenzija Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja činjenica da se njime Crna Gora definiše i konstituiše kao slobodno, otvoreno i pluralističko društvo u smislu prava i obaveza vjerskih zajednica i vjernika, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Pluralističko, u smislu da pored uvažavanja i poštovanja za najvažnije i najveće tradicionalne vjerske zajednice Zakon otvara prostor i za one koje traju kraće, za one koje su nedavno formirane, kao i za one koje će tek biti formirane. Dakle, prostor vjerskih sloboda, ispovijedanja vjere i iskazivanja vlastitih uvjerenja je neograničen – kazao je Radulović.

Radulović je istakao da „nema superiornih vjera i vjerskih zajednica“.

"To je kamen temeljac na kome počiva ovaj zakon, koji se nastavlja na ono što je baština svih građanskih revolucija od Francuske do Američke, a koja se najjezgrovitije može smjestiti u princip – onoliko crkava koliko vjernika. Zakonom se do kraja i konsekventno afirmiše princip moderne sekularne države. To je najvrijedniji domet ovog zakona i ne bi ga trebalo svoditi na samo nekoliko njegovih članova o kojima naravno mogu postojati različita mišljenja" - rekao je Radulović.  

Podsjetio je da je u pripremi Zakona i u njegovoj konačnoj verziji od suštinske važnosti bila saglasnost međunarodne zajednice, prije svega Venecijanske komisije.

Prostor za njegova osporavanja iz ovog ugla o kojem sam govorio je gotovo nepostojeći, a dijalog se svakako nastavlja sa svima koji su zainteresovani – rekao je Radulović..

On je ocijenio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja ima emancipatorski i modernizacijski karakter, podsjećajući da je njime zamijenjen stari Zakon od 1977. godine iz vremena komunizma i bipolarnog svijeta.

Podsjetio je da je priprema za donošenje ovog zakona trajala punih šest godina, te da su bili uključeni gotovo svi društveni akteri  - predstavnici svih najvažnijih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i njihovi vjerski lideri, predstavnici parlamenta, Vlade, političkih stranaka, laičke,  stručne javnosti i mediji.

"Donošenjem ovog Zakona Crna Gora je faktički, institucionalno i simbolički iskoračila iz jednog vremena autoritarizma i sloboda u vrijeme demokratije i evropskih vrijednosti" – kazao je ambasador Radulović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Grk,

Da je išta rekao, moglo bi se možda i komentarisati. Sigurno = prazno. Prazno = sigurno. Do sljedećeg namještenja.

Doco,

A sad nek nam Radulovic objasni kako ce se Mirasev Crnogorac ili i on isti moliti sv. Savi ili sv. Vasiliju Ostroskom. Ili ce samo uci u boziji dom i pomisliti na Mirasa, pa ce mu on sve grijrhe oprostiti.

Ostavi komentar

0/300