19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četiri osobe procesuirane zbog nezakonitog ribolova

Društvo

Comments 0

Četiri osobe procesuirane zbog nezakonitog ribolova

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Tokom redovne kontrole prostora, 21. i 22. januara, Služba zaštite NP Skadarsko jezero zatekla je četiri osobe u nezakonitom izlovu ribe, saopšteno je iz NPCG.

Tom prilikom osobe su procesuirane nadležnim organima, a privremeno su oduzeta 4 plovila, 4 vanbrodska motora, parangale, ribarske vrše i dr.

JPNPCG upozorava da je izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana krivično djelo, te da će sve osobe zatečena u vršenju lova biti procesuirana nadležnim organima. 

"Podsjećamo da je shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, od 21.01.2020. godine na Skadarskom jezeru zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, do poboljšanja hidroloških prilika. Ovom Naredbom zabranjeno je vršenje ribolova u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode jezera spusti ispod nivoa od 6,46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica „Plavnica” u toku decembra, januara i februara. Prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 20.01.2020. godine, nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici „Plavnica“ iznosio je 6,13 mnm.

Imajući u vidu inicijativu ribara koji obavljaju privredni ribolov o ukidanju privremene zabrane ribolova smatrajući da nivo jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju po riblji fond, danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja održan sastanak kome je prisustvovao i direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović. Predstavnici ministarstva informisali su ribare o proceduri usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove Prirodno-matematičkim fakultetom. Na sastanku je zaključeno da ribari koji obavljaju privredni ribolov dostave zahtjev za preispitivanje odredbe o privremenom zabranu ribolova Ministarstvu poljoprivrede, koje će isti uputiti Prirodno-matematičkom fakultetu u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana", navodi se u saopštenju.

Nakon dobijenog naučnog mišljenja, ribari i javnost biće obavješteni o daljim koracima i mjerama koje će biti preduzete.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR