9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavnici bratstva Drašković položili vijenac na spomenik herojima Božićnog ustanka

Društvo

Comments 4

Predstavnici bratstva Drašković položili vijenac na spomenik herojima Božićnog ustanka

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predstavnici bratstva Drašković sa Čeva, u znak sjećanja na kapetana crnogosrske vojske, Đura Draškovića, danas su položili vijenac na spomenik herojima Božićnog ustanka u Bajicama na Cetinju.

Time su, kako su kazali, iskazali poštovanje prema vrijedostima za koje se herojski borio ovaj istaknuti crnogorski partiota i zarad kojih je položio svoj život.

''Ne mireći se sa odlukama tzv Podgoričke skupštine, velikosrpskom okupacijom i nasilnom aneksijom Crne Gore, kapetan Đuro Drašković bio je, uz Krsta Zrnova Popovića, jedan od glavnih organizatora Božićnog ustanka i njegova prva žrtva. Sa oružjem u ruci do zadnjeg daha borio se za pravo, čast i slobodu Crne Gore! Stradao je u borbi da sačuva crnogorski barjak, koji je ulaskom srpske vojske u Crnu Goru oskrnavljen od starne crnogorskih potuđenika i posrbica. Danas, kada svjedočimo jednom naletu povampirenog velikosrpskog nacionalizma zaogrnut u crkveno ruho, koji besprizorno atakuje na sve crnogorsko, pri čemu ni crnogorski barjak nije pošteđen, važno je da poručim da su crnogorska zastava i država Crna Gora najveće svetinje za bratstvo Draškovića, kao što su bile svete za kapetana Đura Draškovića''– poručeno je sa današnjeg okupljanja ovog bratstva.

Sjećanje na kapetana Đura Draškovića stožer je okupljanja njegovih bratstvenika, ponosnih na njegov stameni lik i herojsko djelo kojim je zadužio Crnu Goru, a njima ostavio u amanet da u svim vremenima ostanu nepokolebljivo odani svojoj jedinoj državi Crnoj Gori i njenim simbolima, zaključak je ovog okupljanja.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Boro K.

Pozdrav i podrska za moju ujčevinu, na koju sam beskrajno ponosan. Velika je vrijednost ponosno čuvati svoje korijene i porijeklo a uvažavati sve druge u onoj mjeri koju zasluže.

serdar

Neka je slava, hvala i čast, herojima Božićnog Ustanka. Njihovo grandiozno djelo govori nam da je bolje slavno umrijeti za svoju državu nego u njoj živjeti kao rob.