10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RAJKO TODOROVIĆ, jedan od dobitnika Nagrade "19. decembar": Nikada nije bilo teže biti ozbiljan umjetnik nego danas

Društvo

Comments 3

RAJKO TODOROVIĆ, jedan od dobitnika Nagrade "19. decembar": Nikada nije bilo teže biti ozbiljan umjetnik nego danas

  • Viber
Jedan od ovogodišnjih dobitnika Nagrade "19. decembar", slikar Rajko Todorović - Todor kaže u izjavi za Antenu M da to priznanje ima posebnu vrijednost jer dolazi od sredine u kojoj živi i radi.

A, tu se, kaže Todorović nekada i najteže izboriti.

"Nagrade su kao nagrade sticaj okolnosti. Imao sam na desetine stručnih nagrada od kolega, kritičara, ali ovakvo priznaje je prvo za mene. Dolazi od sredine u kojoj živim i radim, a gdje je to ponekad i najteže dobiti", kaže Todorović koji stvara "umjetnost između srca i misli".

02 rajko

A da bi nam opisao koliko je vrijedna ova nagrada za njega, Todorović se vratio skoro četiri decenije unazad.

03 rajko

"1979. Generacija 9 imala je izložbu u Beogradu kada je i otvorena galerija "Akademija". Bila je nevjerovatna posjeta, Knez Mihailova ulica je bila blokirana skoro. I slučajno je tu bio predsjednik Opštine Titograd Vojo Raičević koji je svratio kada je vidio dvojicu Podgoričana - Branislava Sekulića i Nikicu Raičevića. To je bilo sredinom aprila, on ih je već u decembru predložio kada su i dobili nagradu povodom Dana oslobođenja Titograda. Ovo je od tad prva nagrada iz Generacije 9. Sada je, nadam se jasno koliko je bilo teško dobiti tu nagradu. Prošlo je skoro 40 godina, a ja sam sad tek treći koji je dobio priznanje za ostvarene rezultate u oblasti likovne umjetnosti. Osim nas trojice nikada niko nije dobio nagradu povodom Dana oslobođenja grada za umjetnost",  kazao nam je Todorović koji je prokomentarisao na kakvoj je cijeni trenutno umjetnost u Crnoj Gori.

"Ja sam iskreno zabrinut za mlade ljude koji se školuju na fakultetu na kojem ja predajem, za njihovu budućnost kao umjetnike. Mislim da nikada nije bilo teže biti ozbiljan umjetnik nego danas", kazao je Todorović za kojeg kritičara kažu da je "slikar dubokog promišljanja i rijetke samosvijesti".

01 rajko

Rajko Todorović – Todor rođen je 21. februara 1952. na Jasenovom Polju kod Nikšića. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. Studirao je poslijediplomske studije 1980/82. u klasi prof. Aleksandra Lukovića.

Jedan je od osnivača neformalne grupe ¨Generacija 9¨. Član je ULUCG-a od 1982. Za profesora slikanja na FLU na Cetinju izabran je 1997. Član je PEN centra Crne Gore. 1999. izabran za člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji ¨Porta Montenegro¨na stadionu Dela Vitorio u Bariju za Mediteranske igre 1997. godine. Imao je preko 20 samostalnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i „Trinaestojulska“.

Za prestižno prizananje koje se svake godine dodjeljuje povodom Dana oslobođenja Podgorice, Todorović je predložen zbog ovogodišnje izložbe u podgoričkoj Modernoj galeriji.

Osim Todorovića, kako je portal Antena M ranije prvi objavio dobitnici Nagrade "19. decembar"su: ortoped Nermin Abdić i interpretatorka izvornih crnogorskih pjesama Branka Šćepanović.

Žiri za dodjelu Nagrade "19. decembar” za 2016. u sastavu predsjednica - prof. dr Gordana Đurović i članovi: Branko Banjević, Vjera Nikolić, Branimir Popović, prof. dr Petar Ivanović, dr Đoko Jočić, Budimir Simonović, prof. dr Radovan Radonjić, mr Ratko Odalović, mr Nela Savković-Vukčević, Ruždija Tuzović, prof. dr Goran Ćulafić i prof. dr Marko Camaj održao je juče sjednicu na kojoj je donio Odluku o dodjeli Nagrade "19. decembar″ za ovu godinu.

U obrazloženju žirija navodi se da je Abdić nagradu dobio za ostvarene rezultate u oblasti zdravstvene zaštite građana, a Šćepanovićeva za izuzetan doprinos trajnom očuvanju muzičkog nasljeđa.

Podnijeti su prijedlozi za 15 kandidata, od kojih je 10 ispunilo formalno – pravne uslove za dodjelu Nagrade.

Žiri je odluku donio tajnim glasanjem.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

A baš u CG nije bilo boljih koji zaslužuju ovu nagradu??? Ili pri selekciji je važno i kakvi su vaši javni pogledi na CG zbilju,na našeg obožavanog vođu ,,Kim Dzon UN-a" ??

Ariella

Srećno i zasluženo, Todore! Umjetnosti ili ima ili nema; kategorije "ozbiljna" i "neozbiljna" ne pripadaju njoj, nadam se da se slažeš.