19 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 10°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Institut za ljekove: Uvođenje nižih standarda za rukovodioce i medikamente

Društvo

Comments 3

Institut za ljekove: Uvođenje nižih standarda za rukovodioce i medikamente

Autor: Antena M

  • Viber

U Institutu za ljekove i medicinska sredstva nova uprava u kontinuitetu demonstrira čvrstu ruku prema onima koji ne pristaju da ćutke posmatraju nezakonita namještenja nekompetentnih i, pogotovo, alarmantno spuštanje kriterija u izdavanju dozvola za medikamente koje ćemo kupovati u crnogorskim apotekama!

Vršiteljka dužnosti direktora Instituta Mira Kontić kaznila je krajem prošle godine pet članica Stručno-naučnog odbora (SNO): Jasminu Krlić, Željku Bešović, Maju Stanković, Majdu Šahman i Mariju Mašković tromjesečnim umanjenjem zarade (20%), a članici Upravnoga odbora Mileni Lješković, uz udarac „po džepu“ zaprijećeno da će ostati bez posla ukoliko u narednih pola godine napravi kakav god prekršaj! Povod za disciplinski postupak pronađen je u „povredi radnih obaveza“ (Članice SNO kažnjene suzbog obraćanja Upravnom odboru, što je kvalifikovano kao „miješanje“ u rad toga organa (!!!) a Lješkovićka za navodno odavanje poslovne tajne(???)). Pravni zastupnici sankcionisanih, u podnesku Agenciji za mirno rješavanje pravnih sporova, tvrde i snažno argumentuju da su njihove klijentkinje bile izložene „inkvizitorskom postupku“ i ukazuju na gomilu golemih nelogičnosti i ogrješenja o zakon i interne propise.   

Antena M više puta pisala je o grubom kršenju zakona prilikom naimenovanja pravnice Mire Kontić na čelo Instituta, kao i o namjeri novoga rukovodstva da pod izgovorom ubrzavanja i olakšavanja procedura, zapravo pospješi komercijalne efekte farmaceutskoga biznisa. Pisali smo i o javnoj tajni da je za nova kadrovska namještenja i novu filozofiju rada te ustanove itekako zainteresovan premijer Zdravko Krivokapić, odnosno njegova porodica. 

Nakon naših tekstova, tema je postala interesantna i drugim glasilima, o dešavanjima u Institutu govorilo se i u crnogorskom parlamentu. Uzalud. Barem zasad. Jer, tvrde naši izvori, i igri su isuviše veliki interesi da bi se lako odustalo od planiranih promjena u načinu rada IZLJ. 

Antena M iz pouzdanih izvora saznaje da je disciplinski postupak bio samo uvod u konačan obračun sa šest zaposlenica, uprkos tome što su neke od njih utemeljivačice Instituta, a sve su dale ogroman doprinos njegovom stasavanju u ozbiljnu i prema međunarodnim standardima refrentnu ustanovu. Kako saznajemo, uskoro će Krlić, Bešović, Šahman, Mašković i Stanković biti razriješene članstva u Stručno-naučnom odboru! Slijedi, tvrdi naš izvor, raspisivanje konkursa za novi i, ne treba sumnjati podoban, sastav SNO.

Važno je naglasiti da SNO odobrava program kandidata za direktora Instituta, što je prilikom izbora Mire Kontić jednostavno preskočeno. Takođe, u nadležnosti SNO je i izrada Strategije razvoja Instituta za ljekove i medicinska sredstva. Za novu upravu od presudnoga značaja da taj dokument sačine neki novi članovi, koji dijele „talasne dužine“ sa v.d. direktoricom i njenom postavom. Podsjetimo, sadašnji sastav Stručno-naučnog odbora čine univerzitetski profesori, doktori nauka i magistri, specijalisti i doktorandi...  

Naš izvor tvrdi da je spremna „omča“ i za Milenu Lješković!? Iako je u Upravnom odboru praktično jedini oponent, nezgodan je svjedok i stoga će na sve načine pokušati da je odstrane iz toga organa!

Šta podrazumijeva i koje opasnosti po zdravlje građana nosi novi način rada Instituta, kakve su stručne i naučne reference novopostavljenih, a kakve sklonjenih rukovodilaca... konačno – šta piše u brižljivo od javnosti čuvanom CV v.d. direktorice Mire Kontić, o tome će Antena M pisati narednih dana. 

Ne zato da uznemirimo javnost, nego da probudimo svijest onih koji javno zdravlje smatraju prečim od ličnoga i(li) grupnoga interesa nesavjesnih.  

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

teodor

Ovo je slika privatizacije drzave i tretiranja građana kao zamorcadi.

Trend

Ovo je zlocin, pa ovđe se radi o zdravlju naroda! Je li moguce da skoro niko ne reaguje na ovakve stvari???

Sve vi cvjetalo

Sto cini Zdravko Herbiko....