17 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CInMED: Sistematizacija po mjeri spremnih za brze procedure

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

CInMED: Sistematizacija po mjeri spremnih za brze procedure

Autor: Antena M

  • Viber

V.d. direktorica Mira Kontić, njena zamjenica Snežana Mugoša, pravnica Vesna Kostić, kao i Lidija Čizmović, članica Upravnog odbora u prethodnom periodu, zauzimale su visoke pozicije u Institutu za ljekove i medicinska sredstva. Sa tih su pozicija učestvovale u kreiranju politika te ustanove, a posebno kreiranju sistematizacije, izradi Statuta i na te dokumente nijesu imale primjedbi za vrijeme direktorskog mandata dr Milorada Drljevića. Naprotiv!

No, to im nije smetalo da nakon avanzovanja pod novom vlašću upute UO pismo kojim ukazuju na „diskriminatorski“ karakter prethodne sistematizacije i daju podrsku tom organu da promijeni uslove za izbor direktora.

- Treba li naglašavati da je sistematizacija, mimo dotadašnje prakse, uobliena upravo u ovom krugu zaposlenih"- kaže izvor Antene M?

Omah nakon postavljenja pravnice Mire Kontić za v.d. direktoricu, Upravnog odbora zatražena je još jedna promjena sistematizacije! Pored već promijenjenih uslova za izbor direktora, tada su izmijenjeni/ukinuti uslovi i za zamjenika direktora, kao i za rukovodioce centara! Više nije bilo potrebno da imaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja, niti naučni stepen ili specijalizaciju u zdravstvu, kao i verifikovano iskustvo za obavljanje različitih vrsta poslova i procesa, što je prethodnom sistematizacijom bilo obavezno.

S obzirom na to da je upravo transformacijom Agencije u Institut, Zakonom prepoznato da se u njemu obavavlja i naučno istraživačku djelatanost, jasno je da se na taj način Institut degradira i dovodi u pitanje ostvarivanje njegove uloge, pa i same svrhe transformacije.

Novom sistematizacijom, ukazuju naši izvori, razbija se Centar za ljekove na nekoliko novih centara (vjerovatno radi obezbjeđivanja još rukovodećih mjesta za podobne?), kojima se prekida kontinuitet jednog procesa (izdavanje dozvole za lijek) dijeljenjem u 3 centra! Naši sagovornici tvrde da podjela povezanih procesa ocjene dokumentacije o lijeku na tri centra nije praksa u regulatornim organima!

Takođe, opisom poslova u aktu o sistematizaciji određenim rukovodiocima nije predviđeno da obavljaju poslove iz nadleženosti Centra/odjeljenja koje vode, već se samo bave koordinacijom i kontrolisanjem. Za neke druge rukovodioce centara/odjeljenja, međutim, predviđeno je da obavljaju i same poslove iz nadleženosti jedinica kojima upravljaju.

Na pojedina rukovodeća mjesta naimenovani su zaposleni koji nijesu imali ni dana rada u centru koji im je dodijeljen, na druga zaposleni kojima proces obuke nije završen!?

Sve to začinjeno je sa vrlo čudnim rješenjima za pojedine zaposlene, opet iz iste grupe, koji zauzimaju i po dva radna mjesta!?

Pa tako: v.d. direktorica obavlja i posao stručnog saradnika u Kabinetu direktora za međunarodnu saradnju (barem po engleskoj verziji sajta Instituta), dr Snežana Mugoša je zamjenik direktora i rukovodilac Centra za bezbjednost i efikasnost ljekova, Lidija Čizmović preuzela je rukovođenje Centrom za promet i bezbjednu primjenu ali i rukovođenje Odeljelja za maksimalne cijene, a zaposleni koji je postao rukovodilac Centra za medicinska sredstva (bez dana iskustva) ujedno je i stručni saradnik za registraciju medicinskih sredstava.

Foto: Screenshot RTCG; Mugoša

Članovi Stručno-naučnog odbora koji su u svom izvještaju naveli sve ove nelogičnosti degradirani su i pomjereni na što veću udaljenost od oblasti lijekova i, pride, disciplinski kažnjeni.

Očito da je za ovako zamišljenu organizaciju rada potrebno spustiti kriterije, a sve je, naglašavaju naši sagovornici, u funkciji skraćivanja rokova za dobijanje "zelenog svjetla" za medikamente i medicinska sredstva, o čemu je Antena M pisala više puta.

Izvori Antene M kategorično tvrde da je, posredstvom svoga sina, premijer Krivokapić držao konce kadrovskih promjena u svojim rukama, precizno identifikovao "slabe karike" i "prelijetanju" sklone rukovodioce. No, vjerovatno ni sam nije očekivao toliko entuzijazma i spremnosti da mu se izađe u susret, kako bi se, zauzvrat, sačuvale stečene pozicije ili napredovalo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR