Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skalirani Raonić i nacionalna Adria

Izvor: RTCG

Društvo

Comments 7

Skalirani Raonić i nacionalna Adria

Zanima li ručicu pravde hercegnovski dernek od privremenog nacionalnog značaja?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Petar Pesterović

Bilo je prilično čudno kada je jedna komercijalna televizija sredinom juna najavila gostovanje generalnog menadžera RTCG, a temu emisije naslovila sa: ,,Sad nema nezakonitosti u radu RTCG"!? Tako afirmativno ne bi Borisa Raonića najavila ni matična kuća. 

Izreka kaže da nema besplatnog ručka, a još manje besplatnog gostovanja u večernjem terminu.

Naivnima je, može biti, izgledalo da ta televizija u srpskom vlasništvu i sa ideološko-politički pouzdanim uredništvom želi da se, pored propagande srpskosvetnog projekta i njegovih nosilaca, posveti i temama od javnog interesa. Zapravo, bio je to mudar korak u pohodu te televizije na nacionalnu frekvencu, koju ovih dana treba da dodijeli Savjet AEM.

"Naše more, naše skale" i naše sumnje uzburkane 

U emisiji nije bilo mnogo zbora ni o zajedničkom projektu "od nacionalnog značaja", kako je (https://www.adria.tv/zabava/festival-skale-rtcg-i-adria-jadran-medijska-grupa-potpisali-ugovor-o-strateskom-partnerstvu ) TV ADRIA objasnila potpisivanje strateškog ugovora o saradnji  sa RTCG, a koji su osmislili i ozvaničili Boris Raonić i Bratislav Stoiljković, direktora TV ADRIA. Ipak, polako ali sigurno, u javnost se probijaju informacije o pravoj prirodi sporazuma te dvojice bivših korisnika evropskih fondova, a sada čvrsto uvezanih medijskih djelatnika sa razuđenim političkim vezama.

Za puno razumijevanje ove operacije, koja bi mogla zaintrigirati i hiperselektivnu "ruku pravde", nije bitna samo Raonićeva funkcija generalnog direktora Javnog servisa, nego, još, više, njegov (apsolutni?) uticaj na većinu članova Savjeta Agencije za elektronske medije.

Samo strpljivo, poštovani čitaoče... 

Boris Raonić je, u ime RTCG zatražio 1. juna od Savjeta AEM da učini ono što je TV ADRIA najavila 17.maja – da novoformirani  festival "NAŠE MORE, NAŠE SKALE", uz generalno sponzorstvo jedne kompanije iz Srbije, produkciju TV ADRIA i tehničko sasluživanje RTCG, proglasi za "dogadjaj od nacionalnog značaja"! 

Manirom čovjeka koji ima beskonačno povjerenje u ljudsku glupost, u istom je dopisu g. Raonić zatražio isti tretman i za Zlatnu pahulju u Rožajama (festival sa više od 20 godina tradicije).

A zašto je važno da novoustanovljeni dernek u HN dobije status "događaja od nacionalnog značaja"? Pogađate...

Velika je radost uslijedila u svijetu sponzora, a bogami i organizatora Festivala kada je postalo jasno da će u prime time terminu Otvoreni Balkan moći da gleda Sašu Matića, Milicu Pavlović i ostale istovrsne izvođače od nacionalnog značaja, na Kanli kuli. Omogućila im je to odluka Savjeta AEM od 16. juna 2022. Je li neko sumnjao kako će Radović, Koljenović i Bošković reagovati na zahtjev onoga ko ih je stvorio... u kadrovskom smislu te riječi?! 

Festival je bio, ko je htio mogao ga je gledati na Javnom servisu CG u prime time, ali priča time nije završena. Nipošto. Bude li države, njen bi najzanimljiviji dio tek trebalo da uslijedi. Mi ćemo joj se, svakako, vratiti, ali sad nam se valja pozabaviti njenim drugim krakom. Akteri su isti, a interesi kudikamo veći... kao i potencijalne posljedice. 

Stoga, vratimo se malo u emisiju od 21. juna... ove godine, naravno.

Olovka za Vuka

Da bi se, barem naizgled, nepristrasno itd. javnosti predstavili epohalni menadžerski uradci BorisaRaonića, da bi mu se dalo prostora da objasni zašto je eliminisao izabranog eksternog revizora, u studio su, pored njega, pozvani i predstavnici Medijacentra i  Asocijacije Medija Istočne Evrope. Iako ih veže dugogodišnje, ma šta dugogodišnje - višedecenijsko (malo je reći) poznanstvo, biće da su ostali učesnici ostali zapanjeni nivoom arogancije i ignorancije što je Boris Raonić demonstrirao  tokom sat i kusur njihovih pokušaja da dobiju odgovore na gomilu pitanja: od mutnoga izbora članova Savjeta RTCG, preko sumnjivo postavljenih članova Savjeta AEM, do nametanja njega samoga za generalnog direktora RTCG, iako se mastilo na njegovoj diplomi još nije osušilo.

,,Vuče, evo ti hemijska’’, mangupski je nudio Raonić Vuku Marašu sredstvo kojim bi zapisao njegove odgovore. Odgovore - kojih nije bilo. O, morao se zapitati neošamućeni gledalac, zar je ovo čovjek koji prima najveću platu u crnogorskom javnom sektoru? Platu od oko 3600 EUR, dogovorenu pod nepoznatim okolnostima i pravilima, iz budžeta koji pune sve praznije kese građana Crne Gore! Zar 3600 eurah za ovakvu svijest i ovakve manire, pobogu? 

Čak ni Raonićevi sagovornici, iako su stasavali u istim NVO školama i, uglavnom, satkani od sličnog medijsko-karakternog materijala, nijesu mogli da sakriju rezigniranost, a (daj bože, nikad ne bi bilo kasno) možda i podsvjesnu krivicu i odgovornost što takav kadar iz njihovog sektora vodi 750 ljudi javnog medijskog servisa.

Na kraju, od cjelovito zadrugarskog nastupa Borisa Raonića, na portalu TVCG i Portalu Adria ostalo je tek njegovo obećanje da će se zakoni u RTCG poštovati i da su sređena sva podzakonska akta. Tako izgleda profesionalno izvještavanje pred koji ostaju zadivljeni u Briselu i Ambasadi SAD... barem sudeći po izvještajima na RTCG.

E, da biste razumjeli kako se u praksi postiže ta sređenost akata, moramo se vratiti u priču o proglašenju derneka u Herceg Novom za "događaj od nacionalnog značaja".

Već na sjednici održanoj 25. jula članovi Savjeta AEM poništavaju odluku o proglašenju festivala "Naše more, naše skale" za dogadjaj od nacionalnog značaja!? 

Ako bi, eventualno, hiperselektivnu "ručicu pravde" zaintrigirala ova sitnica, podsjetimo na već napisano.

Ta odluka je, prethodno, u ekspresnoj proceduri donešena na inicijativu Borisa Raonića, generalnog direktora RTCG, koju je Savjetu AEM dostavio 1. juna. Još nije poznato da li je potpisivanje ugovora o saradnji RTCG i TV Adria, od 17. maja, i iznajmljivanje opreme za Festival (uz najavu, već tada, da je to projekat od nacionalnog značaja!? Imate je na sajtu TV Adria!) podrazumijevalo i nacionalne reference za TV Adria?

Ili Boris Raonić, standardno, dogadjaje iz budućnosti projektuje kao fakat u sadašnjosti. Nemojmo zaboraviti da se na skupovima za mlade evropske lidere, još 2011. Boris Raonić predstavljao kao diplomirani pravnik. Iako je to zvanje u Crnoj Gori stekao 2018, u 44. godini života, 25 godina od početka studiranja, sa prosječnom ocjenom 6,5.  Sporo koliko zakon dozvoljava, kao kad voziš skupcjeni automobil po makadamu, brzinom koja nikoga nije ugržavala, čak ni ispunjenje njegovih ambicija.

Milanovo jutarnje iskustvo i Borisova administrativna aljkavost

,, Ono iskustvo od jutros me jednostavno tjera da dobijemo precizne odgovore i da svi čuju, komentare i od direktora i od stručne službe. Znači, ukoliko smo dužni, kao i kod prethodnog puta, ja ću glasati metodologiju samo ukoliko ona bude u skladu sa zakonom, odnosno tamo gdje se daje prednost emiterima samo na osnovu statusa da se jednostavno tu stavi kriterijum zakona koji govori o koliko mi se čini garancijama za odživost tih programa“. (https://www.adria.tv/drustvo/vijesti-nova-m-i-prva-traze-odlaganje-dodjele-nacionalne-frekvencije-zbog-straha-od-adria-tv) Ovo je ovako kazao Milan Radović, jedan od Raonićevih pobočnika u Građanskoj alijansi, NVO koja ne omašuje kada treba dati člana Savjeta (AEM ili Javnog sevisa), a uz punu podršku DPS i DF. I SD, i SDP, i BS...

Da se osnivač BBC-a vrati s onoga svijeta, nema šanse da bi takvu podršku imao kao ekipa iz GA, sa zajedničkim imeniteljem da u životu svome ni jedan od njih vijest nije napisao. I da mnogo vole i štite Pink, Happy i ostale takve tv.  

Citat je, dakle, sa sajta za – nacionalnu frekvencu spremne TV Adriao, od 25. jula je, po njemu se ne da zaključiti kakvo je iskustvo toga jutra imao Milan Radović (a misli na poništenje ODLUKE), nasljednik Borisa Raonića u Savjetu AEM. Radović je, vjerovatno u krajnjoj nuždi, toga zloga jutra morao da se saglasi sa:

Rješenjem AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE

Broj: 02-1020/2 Podgorica, 28.07.2022. godine

Đe se RTCG opominje zbog sekundi marketinga sa tačkom koja je bizarna, nevjerovatna, montipajtonovska... i potencijalno aktivirajuća za hiperselektivnu "ručicu pravde":

‘’4. Emitovanjem

oglasnih blokova dana 27.06.2022. godine, u terminima od 21:20:26 do 21:21:48 sati i od 21:40:00 do 21:41:18 sati, kao i dana 28.06.2022. godine u terminima od 21:14:08 do 21:15:32 sati i od 21:36:56 do 21:38:13 sati, emiter je prekršio zabranu da se oglašavanje u programima Televizije Crne Gore ne smije emitovati u periodu između 20 i 22 časa. Izuzetak od ove zabrane predviđa da je oglašavanje dozvoljeno u periodu od 20 do 22 časa u slučaju prenosa događaja od posebnog značaja za javnost (član 21 stav 5 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore). Redovnim monitoringom utvrđeno je da je emiter televizijskog programa „TVCG2" u navedenom terminu prenosio muzički festival pod nazivom „Skale", dok je kao događaj od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori prepoznat muzički festival pod nazivom „Naše more, naše skale", i to upravo na predlog ovog emitera. Zbog različitih naziva pomenutih muzičkih događaja može se zaključiti da se ne radi o događaju koji je Odlukom uvršten među događaje od posebnog značaja za javnost Crne Gore. Samim tim, zaključuje se da je emiter, suprotno propisima, emitovao oglašavanje u terminu od 20 do 22 časa.’’

Šta reći osim da i najbolji ponekad pogriješe. 

Boris Raonić je u neskladu sa naručiocem posla iz TV Adria promašio naslov Festivala i tako svoje drugove instalirane u Savjet AEM doveo u (valjda, bilo bi normalno) neprijatnu situaciju. Ukoliko za ovu skupinu, i u načelu i pojedinostima, ne važi maksima predsjednika SAEM, koju često citira njima konfrontirani član toga organa Rajko Todorović - " etika nije važna’’!?

Možda bi ovdje neko mogao da se zapita da li je osim elementarnog neznanja o imenu manifestacije koju promovišete za tuđu, pardon - drugu, konkurentsku televiziju prekršen i član 15 Zakona o sprječavanju korupcije, koji nalaže da javni funkcioner ne može, u periodu od dvije godine po prestanku funkcije da, osim ostalog

- zastupa pravno lice pred organom vlasti u kojem je vršio radnu funkciju u predmetu u kojem je kao javni funkcioner učestvovao u donošenju odluke i

- stupi u ugovorni ili drugi oblik poslovne saradnje sa organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju

Poslovna, drugarska, alijanserska saradnja Radovića i Raonića koji se namještaju, saradjuju, rotiraju i rokiraju ( RTCG –AEM ) uz sasluženja odbora, savjeta i merkantilnih političara je opštepoznata i opšte mjesto naše zbilje.

Nego, tome nije kraj.

(Kraj je sjutra)

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Finland

@Simonida PUHALO HN, pa šta, Dodik je počeo karijeru kao član Reforsmiskih snaga Anta Markovića.

Finland

Prosto sam oduševljena lakoćom šaltanja nekih ljudi iz ljutih Liberala do onih koji danas ćute na sva nepočinstva SPC ili čak ljube ruke popovima.

pero

E nije Skaliran,nego Pinkovac,da je Sksliran bio bi Crnogorac,kao gospodin Mandić iz Kotora