11 °

max 21 ° / min 11 °

Ponedjeljak

21.10.

21° / 11°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

20° / 14°

Nedjelja

27.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grad koji morate posjetiti: Otkrijte tajne Troje, pratite korake Aristotela, oplemenite dušu istorijom i kulturom

Izvor: Antena M, Trojanski konj korišćen za snimanje filma Troja

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Grad koji morate posjetiti: Otkrijte tajne Troje, pratite korake Aristotela, oplemenite dušu istorijom i kulturom

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Mjesto koje nećete zaboraviti. Čanakale - spoj istorije, kulture i istinske srdačnosti domaćina.

Čanakale se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Turske, na južnom dijelu moreuza Dardaneli koji spaja Mramorno i Egejsko more. Pored Istanbula, drugi grad je u toj zemlji koji se prostire na dva kontinenta. 

Kako je bio bombardovan tokom Prvog svjetskog rata, predstavlja mješavinu starih razorenih objekata (u užem jezgru grada) i zgrada moderne arhitekture. 

Ima razvijenu poljoprivredu te su veliki proizvođači paradajza, breskve i ulja dok ima samo jednu fabriku - za proizvodnju tune. Područje je prilično vjetrovito pa je idealno za vjetrenjače kojih na okolnim brdima ima na desetine.

Od Istanbula se nalazi na oko četiri sata vožnje, pa da bi došli u ovo mjesto morate imati poseban razlog. Mi ćemo vam predočiti više njih.

Prelazite najduži viseći most na svijetu

Do Čanakalea vodi najduži viseći most na svijetu koji spaja Evropu i Aziju, otvoren u martu ove godine. Impozantna građevina sama po sebi predstavlja turističku atrakciju, dužine preko 3 i po kilometra i visine 318m. Crvena i bijela simbolizuju boje turske zastave.

Naziv “Čanakale 1915” dobio je po bici koja se odigrala na poluostrvu Galipolje, u Prvom Svjetskom ratu, čime su željeli da odaju počast žrtvama te događaju na koji je svaki građanin Turske ponosan. 

Most je u proteklih pola godine donio veću posjećenost Čanakaleu, te postao i snažan zamajac ekonomskog razvoja grada. 

Srdačno stanovništvo

Čanakale ima oko 200.000 stanovnika. Srdačni, nasmijani i nadasve ljubazni mještani će vam na svako pitanje učtivo odgovoriti i pomoći vam. Riječi koje ćete prvo naučiti, jer ćete ih najčešće i čuti, su “hoşgeldiniz” (dobro došli) i “teşekkurler” (hvala), što će učiniti da se uvijek osjećate ugodno. 

Nekada grad starih ljudi, izgradnjom Univerziteta 1992. Čanakale počinje da mijenja strukturu stanovništva, te je sve veći broj mladih koji dolaze da se obrazuju i ostaju tu da žive.

Grad je poznat po finoj grnčariji, po čemu je uostalom i dobio naziv (çanak-grnčarija, kale-tvrđava) te na svakom koraku možete vidjeti kako umjetničke predmete tako i one upotrebne. Cijene su prilično pristupačne. 

Kupovinu suvenira možete obaviti u Ajanli čaršiji (Ayanli çarşi) gdje ćete naići na dosta autentičnih ručnih izrada. Uslužni prodavci će vam sve lijepo predstaviti, ukoliko nešto kupite i dopadljivo zapakovati a velika je vjerovatnoća da uz trgovinu dobijete i simboličan poklon. 

Najposjećeniji spomenik u gradu je Trojanski konj iz filma "Troja" iz 2004. koji je kasnije ustupljen gradu, ali i Sahat kula koju je 1896. izgradio Italijan Emilio Vitali. 

Zanimljivo je da ćete kroz grad često naići na stare arapske natpise, s obzirom na to da se do 1928. upotrebljavalo arapsko pismo.

Kilitbahir tvrđava i grandiozni Galipoljski spomenik

Da bi došli do Bosfora i Crnog mora, neophodno je proći Dardaneli moreuz, te je tako Čanakale vjekovima bio poprište sukoba mnogih civilizacija za prevlast nad pomorskim putem.

Kako bi kontrolisao pomorski prolaz Sultan Mehmet II je u 15. vijeku izgradio dva zamka jedan naspram drugog - Čimenlik na azijskoj i Kilitbahir na evropskoj strani. Tako je otežan prolaz kroz Dardaneli jer je bio u zoni vatre artiljerije obje tvrđave. 

Posljednjih pet godina Kilitbahir je jedan od najposjećenijih muzeja a godišnje prodaju do 150.000 ulaznica. U njegovoj blizini se nalazi i Namazgah utvrđenje koje je služilo za skladištenje municije, a koje danas takođe obilaze turisti.

Građani Čanakalea najponosniji su, međutim, na bitku kod Galipolja 1915, kada su poražene britanske i francuske snage, koje su pokušavale da uspostave kontrolu nad Dardanelima i Bosforom. Prema nekim procjenama u bici na moru, a kasnije i kopnu je bilo 130.000 poginlih, dok se ukupan broj žrtava procjenjuje i do pola miliona. 

Povodom sjećanja na žrtve strahotne bitke, 1960. je izgrađen monumentalni spomenik, u okviru velikog kompleksa koji je posvećen “mučenicima bitke kod Čanakalea”. 

Njeguje se, međutim, kultura sjećanja i na druge žrtve, britanske, francuske, australijske, novozelandske, a s generacije na generaciju se prenosi rečenica Ataturka iz pisma koje je uputio majkama stradalih vojnika - “izgubivši živote na našoj zemlji, postali su i naši sinovi”.

Ataturk (Mustafa Kemal) se istakao upravo u bici kod Galipolja, i smatra se začetnikom moderne Turske. Na svakom koraku u Čanakaleu možete vidjeti njegove fotografije, čovjeka za kojeg tvrde da nikada u bitkama nije doživio poraz. 

Posjetite arheološko nalazište Troje

Iako se naučnici i dalje spore da li je antička Troja baš ona u blizini Čanakalea, arheolozi koji rade na iskopavanju lokaliteta su uvjereni u to. 

Kažu da ne mogu 100 odsto tvrditi da je upravo to Troja iz vremena Ilijade te da se tu odigrao Trojanski rat, ali nalazište poručuju na to jasno ukazuje. 

Na samom lokalitetu vidjećete devet slojeva grada, koji govore o nekoliko hiljada dugoj istoriji. 

Ako uz arheološki lokalitet posjetite i muzej Troje u njegovoj blizini, dobićete kompletniju sliku, jer se u njemu čuva dio pronalazaka te govori o istoriji arheloških istraživanja.

Na samo sat vožnje je i drevni Asos

Ukoliko odlučite da posjetite Čanakale, neka na vašoj mapi puta bude ubilježen i drevni Asos (Behram), koji se nalazi na svega stotinjak kilometara. Ovo malo ribarsko mjesto, savršeno je ukoliko želite da pobjegnete od grada, uživate u skromnoj plaži i počastite sebe nekim ribljim specijalitetom. 

Kako je Asos tri godine bio mjesto prebivališta Aristotela, na samom ulazu se nalazi njegova savremena skulptura. 

Tu je i drevno pozorište izgrađeno krajem četvrtog vijeka prije nove ere, koje ima magičan pogled na Egejsko more. Kapacitet pozorišta je 5.000 ljudi a građani i danas tu uživaju u predstavama i koncertima. Iskopavanja i otkrivanje Asosa i dalje traje. 

Na koncu, Čanakale je mjesto definitivno vrijedno posjete. Još ako se zadesite u vrijeme kulturnih dešavanja, kakav je ovogodišnji festival Troje (Troya culture route) ugođaj će biti kompletan.

Ipak, kako bi na pravi način doživjeli grad, saznali sve o njegovoj istoriji te osjetili njegov duh preporučujemo i da angažujete nekog od lokalnih vodiča. Učiniće vam boravak upečatljivim a Čanakale će vam se uvući pod kožu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR