13 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

20.10.

21° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 13°

Utorak

22.10.

22° / 14°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 14°

Subota

26.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Troja: Mjesto gdje je antika bliska i dokučiva, a mitovi postaju stvarnost

Izvor: Antena M

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Troja: Mjesto gdje je antika bliska i dokučiva, a mitovi postaju stvarnost

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Troja, mjesto ukrštanja arheologije sa mitovima - o božanskoj ljepoti Helene, Ahilu i Hektoru, lukavstvu Odiseja, Trojanskom konju... Mjesto gdje nam antika postaje bliska i dokučiva.

Nalazi se na svega 30-ak kilometara od Čanakalea u Turskoj, na brdu Hisarlik. 

Arheolozi su uvjereni da je upravo to Troja iz Homerove Ilijade, pa za njih predstavlja neiscrpnu inspiraciju, blago iz kojeg konstantno izvlače djelove jedne mitske antičke priče. 

150 godina arheoloških istraživanja 

Mit ili ne, lokalitet svjedoči o razvoju civilizacije u proteklih više od 4.000 godina, donoseći nam vrijedna saznanja o istoriji, kulturi, umjetnosti i načinu života ljudi.

Na arheološkom nalazištu možete vidjeti rezultat oko 150 godina iskopavanja i istraživanja Troje, odnosno devet slojeva, od bronzanog doba do rimskog perioda, bez bilo kakve rekonstrukcije.

Prva istraživanja započeo je njemački trgovac Hajnrih Šliman, koji je bio pod snažnim utiskom Homerove Ilijade. Da se upravo tu nalazi Troja, uvjeren je bio i britanski konzul Frank Kalvert koji je pomogao Šlimanu tokom njegovih prvih istraživanja 1870. Narednih 20 godina Šliman je vrijedno radio na iskopavanjima, a zbog njegove velike strasti i ambicije da što prije pronađe Homerovu Troju, oštećeni su, nažalost, mnogi slojevi nalazašta. Optužen je i da je bio samo lovac na blago, jer je tokom iskopavanja prokrijumčario veliki broj pronalazaka, uključujući i Prijamovo blago. Nakon njegove smrti, iskopavanja je nastavio njegov kolega Vilijam Dorpfeld.

Nalazi sa lokaliteta Troje koje su pronašli Šliman, Kalvert i Dorpfeld raspršeni su u mnogim muzejima, u Istanbulu, Atini i Berlinu. Tokom Drugog svjetskog rata mnogi pronalasci iz Troje su nestali iz Berlina, uključujući Prijamovo blago. 50 godina kasnije je utvrđeno da se nalazi u Moskvi, gdje su ga odnijeli ruski vojnici.

Nakon Dorpfelda, Troju je istraživao Karl Blegen, a tokom njegovog rada primjenjivane su najnaprednije tehnike za to vrijeme, dok su njegovi tekstovi o samom nalazištu i istraživanjima postali važno štivo za mnoge arheologe. Blegen je bio i prvi istraživač koji je kamerom zabilježio iskopavanja.

Prekretnicu u istraživanju je, međutim, donio Manfred Osman Korfman, čiji su rezultati istraživanja, međunardne izložbe i publikacije, donijele novo interesovanje za Troju. Danas istraživanja vodi profesor Rustem Aslan koji kaže da arheolozi ne mogu sa 100 odsto sigurnosti da tvrde da je upravo to Homerova Troja, i da se tu odigrao Trojanski rat, ali kako kaže svi nalazi na to ukazuju. 

Prema procjenama arheologa, Homerova Troja (Troja 7) brojala je oko 6 - 7 hiljada ljudi, dok je u doba Rimljana ta brojka rasla i do 20.000.

Zbog svoje enormne istorijske vrijednosti ovo arheološko nalazište je pod UNESCO zaštitom od 1998. 

Muzej posvećen Troji pruža kompletan doživljaj

Pronalaske iz Troje možete pogledati i u muzeju koji se nalazi na oko 800 metara od drevnog grada, a koji će vam donijeti bogato znanje o samom lokalitetu. Muzej je otvoren 2018. i prostire se na četiri sprata, vodeći vas kroz četiri etape, priču o samom poluostrvu, Troji iz bronzanog doba, Ilijadi i putu u klasično doba, te kroz istoriju arheologije Troje. 

U muzeju se nalazi samo dio pronalazaka, ali će vam svakako, nakon posjete arheološkog lokaliteta, pružiti kompletniju sliku o Troji. Tako možete vidjeti razne figure, posude od terakote, nakit, novčiće, oružje, sarkofage, skulpture ali i 3D projekcije koje pokazuju nekadašnji način života ljudi.

.

.

Osim prikazivanja arheološkog blaga Troje, cilj muzeja je i da se vrate svi pronalasci rasuti po svijetu.

Kulturni festival posvećen Troji

Za stanovnike Čanakalea, Troja nije samo mit, ona je dio njihovih života. Istorijski i kulturno bogat grad, gdje možete posjetiti brojna istorijska mjesta povezana sa Trojom, ove godine je bio i domaćin Troja festivala od 16. do 25. septembra, na kojem je organizovan veliki broj kulturnih dešavanja. 

Kroz mnoge muzičke, likovne i plesne događaje te kroz veliki broj izložbi oživljava se sjećanje na Troju. Na ovogodišnjem festivalu u Čanakaleu, Crnu Goru je među deset umjetnika sa Balkana predstavljala i Jelena Vušurović sa svoje dvije slike.

U Čanakaleu imate priliku i da posjetite Mahalu, glavni umjetnički centar posevećen Troji, ali i biblioteku Osmana Korfmana, gdje možete prelistati na hiljade djela o Čanakaleu i Troji. 

Oni koji odluče da posjete Čanakale i Troju, definitivno treba da budu dio ovog kulturnog pokreta i u pravom smislu osjete duh prošlosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR