22 °

max 22 ° / min 14 °

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

19° / 17°

Petak

18.10.

21° / 17°

Subota

19.10.

18° / 16°

Nedjelja

20.10.

17° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako turistička organizacija CG ne umije, ima ko umije i hoće

Društvo

Tag Video
Comments 1

Ako turistička organizacija CG ne umije, ima ko umije i hoće

Matica srpska sponzoriše kurs srpskog jezika u Crnoj Gori za popularnu jutjuberku

Autor: Antena M

  • Viber

YouTube kanal „Liz uči srpski” koji prati muke jedne Australijanke da nauči srpski jezik izuzetno je popularan i snimci broje i do 150.000 pregleda.

A simpatična Liz, porijeklom Vijetnamka, koja se bori sa padežima jer se zaljubila u Beograđanina nije promakla ni nekim 'preduzimljivim kompanijama' u regiji.

Matica srpska sponzorisala je naime kurs srpskog jezika za Liz ovog ljeta i to u Crnoj Gori, što je jutjuberka detaljno ispratila na svojim popularnim nalozima.

Časove su držali, kako kaže, profesori Univerziteta Crne Gore, a i mimo časova su mnogo učili. Tako na snimcima vidimo da je Liz učila o „srpskoj istoriji” u dvorcu kralja Nikole na Cetinju, da joj je „učitelj” bio Jovan Markuš, te da je učenike vodio i kod mitropolita Joanikija na čašicu razgovora. Na srpskom, jasno.

Prirodni i istorijski dragulji Crne Gore, crnogorska nošnja, gastronomija i druga bogatstva predstavljene su izmiksane sa „Tamo daleko" i skiperom u neobičnoj uniformi.

 Ne samo Liz, već još dvadesetak osoba sa svih kontinenata koje su pohađale ljetnju školu Matice srpske tako su, čini se, u svijet ponijeli ne baš jasno znanje šta je čija uniforma, koji je koji jezik, i ima li SPC turističku agenciju ili mitropoliju u Crnoj Gori.

Osim Matici srpskoj, Liz se zahvalila Opštini Nikšić, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu kao sponzorima, a u njihov dar za promociju uvjerite se i sami u videu ispod.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

prisvojeni

,PLEME MOJE SNOM MRTVIJEM SPAVA....,